Maydanoz ve rezene ile birebir familyadan olan kereviz, sıklıkla tüketilen nispeten sağlıklı zerzevat tiplerindendir. Mahsusen güney Avrupa mutfak geleneklerinde, Fransız mutfağında, ABD’de Louisiana yemek kültüründe değerli yana sahiptir. Memleketimizde umumiyetle kerevizin kök kısmı kullanılır ama, sapı ve yaprakları da en az kök kısmı kadar sağlıklıdır. Besleyici paha bakımından nispeten yüksektir.Kereviz kalori içeriği ile epeyce düşüktür.Ortalama 100 gr kereviz 17 kalori kadardır. Kereviz ‘K’ vitamini açısından hayli güçlü bir zerzevat olmakla bir arada bağışıklık sistemini arttıran bir zerzevat cinsidir.
KEREVİZİN YARARLARI NELERDİR?
Kerevizde ziyade ölçüde bulunan flavonoidler, güçlü antioksidan tesiriyle kanser tadavilerinde, yüksek kan basıncı denetiminde, zayıflamada ve sakinleştirici tesiri nedeniyle sıklıkla beslenmemizde yan verilmesi gereken bir zerzevat cinsidir. Karaciğeri temizlemede de hizmeti vardır. Yüksek nispette lif içermesi sebebiyle kabızlık sorunu yaşayan bireylerde önerilen bir zerzevat çeşididir. Illetlere karşı immün sistemimizi kuvvetlendiren özgür radikalleri içermektedir. Kerevizin idrar söktürücü tesirinden yararlanmak isteyenler ise suyunu tercih edebilirler günde 2 bardağı geçmeyecek formda. Kokusundan ötürü evlatlar tarafından pek tercih edilmek istenmese de alternatif tarifler sayesinde rahatlıkla tükettirebilirsiniz. Kereviz haşlanmış zerzevat, zeytinyağlı yemeği, salatası yahut çorbası yapılarak tüketilebilir. Evlatlarında rahatlıkla tüketmek isteyeceği bir tanım ile kerevize sıklıkla mutfağınızda yan verebilirsiniz.
GEREÇLER
1 kg kereviz
1 büyük uzunluk soğan
2 küçük uzunluk havuç
2 yemek kaşığı fındık yağı
2 yemek kaşığı zeytinyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 küçük uzunluk limon
1 büyük uzunluk portakal
YAPILIŞI
1 kg kerevizi ayıklayıp yıkadıktan sonra küp küp doğruyoruz. 2 tatlı kaşığı fındık yağ ile birlikte doğradığımız soğanı biraz pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. 1 su bardağı su ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra munfasıl bir mekanda hazırladığımız 3 yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı un, 1 çay bardağı su ve 1 limonu çırpıp tencereye ekleyerek bir arada 15 dakika kadar daha pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra tencereye 2 tatlı kaşığı zeytinyağını ekliyoruz ve 1 portakalın yarısının suyunu sıkıp kerevizlerin üzerine döküyoruz. Kalan yarım portakalı da dilimleyip yemeğimizle birlikte servis ediyoruz.
KEREVİZİN YARARLARI NELERDİR?
Kerevizde ziyade ölçüde bulunan flavonoidler, güçlü antioksidan tesiriyle kanser tadavilerinde, yüksek kan basıncı denetiminde, zayıflamada ve sakinleştirici tesiri nedeniyle sıklıkla beslenmemizde yan verilmesi gereken bir zerzevat cinsidir. Karaciğeri temizlemede de hizmeti vardır. Yüksek nispette lif içermesi sebebiyle kabızlık sorunu yaşayan bireylerde önerilen bir zerzevat çeşididir. Illetlere karşı immün sistemimizi kuvvetlendiren özgür radikalleri içermektedir. Kerevizin idrar söktürücü tesirinden yararlanmak isteyenler ise suyunu tercih edebilirler günde 2 bardağı geçmeyecek formda. Kokusundan ötürü evlatlar tarafından pek tercih edilmek istenmese de alternatif tarifler sayesinde rahatlıkla tükettirebilirsiniz. Kereviz haşlanmış zerzevat, zeytinyağlı yemeği, salatası yahut çorbası yapılarak tüketilebilir. Evlatlarında rahatlıkla tüketmek isteyeceği bir tanım ile kerevize sıklıkla mutfağınızda yan verebilirsiniz.
GEREÇLER
1 kg kereviz
1 büyük uzunluk soğan
2 küçük uzunluk havuç
2 yemek kaşığı fındık yağı
2 yemek kaşığı zeytinyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 küçük uzunluk limon
1 büyük uzunluk portakal
YAPILIŞI
1 kg kerevizi ayıklayıp yıkadıktan sonra küp küp doğruyoruz. 2 tatlı kaşığı fındık yağ ile birlikte doğradığımız soğanı biraz pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. 1 su bardağı su ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra munfasıl bir mekanda hazırladığımız 3 yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı un, 1 çay bardağı su ve 1 limonu çırpıp tencereye ekleyerek bir arada 15 dakika kadar daha pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra tencereye 2 tatlı kaşığı zeytinyağını ekliyoruz ve 1 portakalın yarısının suyunu sıkıp kerevizlerin üzerine döküyoruz. Kalan yarım portakalı da dilimleyip yemeğimizle birlikte servis ediyoruz.