Son konular

Kestane Gaz Yapar mı Kestanenin Zararları Nelerdir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kestane Gaz Yapar mı Kestanenin Zararları Nelerdir?
Kestane kış aylarının sevilerek yenilen yemişlerindendir. Kış mevsiminin ayrılmaz bir parçası olan kestaneyi, dilerseniz ocakta/fırında bir süre pişirerek tüketebilir veya çiğ olarak yemeyi tercih edebilirsiniz.

Kestane Gaz Yapar mı?
Diyetisyen Ebru Şahiner bu konuda şu bilgileri vermektedir;

“Kestane; lif, vitamin ve mineral kaynakları bakımından zengindir. Fazla miktarda lif içerdiğinden dolayı kestane, metabolizmanın hızlanmasına ve gaz oluşumuna sebep olabilir. Bol lifli yiyeceklerle beslenmenin, midenin daha hızlı çalışmasına yol açarak sıra, ishal, gaz ve benzeri sindirim sorunlarını tetiklemesi mümkündür. Bunun yanı sıra, kestane alerjik bir gıdâdır. Eğer bünyenizin kestane intoleransı varsa, bu besini tükettiğinizde ishal, gaz ve benzeri sorunlar yaşama olasılığınız vardır. Bilhassa bebeklere ve 3 yaşın altındaki çocuklara hekim onayı almadan kestane ya da kestane ürünleri yedirmek doğru değildir.”

Kestanenin Zararları Nelerdir?
Kestane, sağlığımız için çok yararlı bir besindir ve herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. Ancak gereğinden çok kestane tüketmek, bir takım olumsuz reaksiyonlara davetiye çıkarabilir. Zaten her yiyecek için aynı şeyi söylemek mümkündür. “Her şeyin azı karar, çoğu zarar” sözü bu durumun özeti niteliğindedir.

Kestane, yüksek oranda karbonhidrat içerdiğinden dolayı, aşırı miktarda tüketildiğinde kilo almaya yol açabilir.
Tansiyon ve şeker hastaları da kestaneyi tüketirken temkinli olmalıdırlar.
Kestanenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kestane, tam anlamıyla bir posa hazinesidir. İçerdiği yağ oranı ise oldukça düşüktür. B1, B2, C vitamini ve manganez gibi minerallere sahiptir.

İçerisinde potasyum, fosfor ve magnezyum bulunmaktadır, bu nedenle kestane, kırmızı kan hücreleri için oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra, yoğun oranda çinko içermektedir ve bu sayede kırmızı kan hücrelerini güçlendirerek yeni hücrelerin üremelerine katkı sağlar.

1 adet kestanenin içerisinde ortalama 20 kalori bulunmaktadır ve 3-4 adet kestane, 1 dilim ekmekle eşdeğerdir. Bu sebeple ara öğünlerinizde bir fincan sütlü kahvenin yanında 3-4 adet kestane tüketmeniz, güzel bir tercih olacaktır.

Kestanenin antioksidan etkisi çok güçlüdür ve bundan dolayı yaraların tedavisinde büyük öneme sahiptir.

Erkeklerde prostat kanserine yakalanma riskini en aza indirir.

Yapılan çalışmalarda kestanenin; varis, hemaroid (basur), çıkık, burkulma, sinüzit, nefes darlığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Bazı toplumlarda, kestanenin tozu, iltihap tedavisinde de kullanılmaktadır.

Yoğun posa içermesinden dolayı kestane, kolesterolün düşmesine de yardımcı olur.

Penisilin etkisine sahiptir ve bağışıklığı güçlendirir.

Yoğun bir nişasta kaynağıdır ve kompleks karbonhidrat bakımından zengindir. Bununla birlikte, emilimi yavaş olduğu için kan şekerinde ânî değişikliklere yol açmaz. Ancak yine de kestaneyi tüketirken temkinli olmanız yararlı olacaktır. Bu sebeple, eğer zayıflama diyeti uyguluyorsanız ara öğünlerinizde kestane tüketirken haşlanmış olanlarını tercih etmeli ve bir öğünde 3-4 taneden fazla yememeye dikkat etmelisiniz.

Antioksidan özelliğe sahip olan kestane, vücuttaki toksinleri giderir ve hücrelerin yaşlanmasıyla mücadele eder. Vücudun direncini ve bağışıklığını güçlendirir. İçerisinde E vitamini, selenyum, niasin ve tiamin bulunur. Kolesterolün dengelenmesine ve kan yağlarının düzenlenmesine katkı sağlayan kestane, tam anlamıyla kalp dostu bir besindir.

Yoğun oranda C vitaminine sahip besinlerden biri olan kestanenin, kabuklu yemişler içerisinde özel bir yeri vardır. Vücudun güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması ve bilhassa soğuk havalarda hastalıklardan daha iyi korunabilmek için C vitamini almamız şarttır.

Kestane, B grubu vitaminleri bakımından zengin olup aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır.İçerdiği faydalı maddelerle nezle, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı direncimizi artıran kestaneyi düzenli tüketerek, soğuk kış günlerine en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz.

Yapısında flavanoidler bulunur ve bu nedenle etkili bir antioksidandır.

Kanserden korunmada önemli bir yere sahiptir.

Kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum ve demir gibi çok sayıda önemli maddeyi barındıran kestane, âdeta bir mineral hazinesidir.
 

Similar threads

  • Soru
Soğuk gecelerin en favori yiyeceğidir kestane Hele dışarıda satılan kestane kebapları kimileri icin vazgecilmezdir Siz de kış geldi kestane mevsimi başladı diye sevinen biriyseniz size guzel haberlerimiz var Kestane o vazgecilmez tadı dışında aynı zamanda sağlığınız icin de bire bir Kestane cok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Gelen soğuklarla birlikte gelen sıcacık kestane kokusuna dayanamaz olduk! Kestanenin tam da zamanıyken tüketmeli tabii ki.. Kestane ve Besin öğeleri içeriği Sağlık deposu kestanenin besin öğelerine değinirsek: fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
  • Soru
İçerdiği vitamin ve mineraller ile kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı. İşte kestanenin nimetleri ve evde kestane şekeri yapım formülü: Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Kestane herkes tarafından sevilen, kış mevsimi ile özdeşleşmiş çok lezzetli, sağlıklı ve besleyici bir yemiştir. Kestane, kayısı familyasından Castanea cinsini oluşturan yenilebilir ağaç tohumlarıdır. Kış akşamlarının vazgeçilmez atıştırmalık kestanesi nişastalı yapısı nedeniyle yemeklerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Kestane Faydaları hakkında Kestanenin özellikleri Kestanenin yararları nelerdir Kestanenin Faydaları • Besleyici olmasından başka faydası saymakla bitecek gibi değil • Kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilaç ateş düşürüp sinirleri yatıştırıyor. • Meyvesi kasları kuvvetlendiriyor, kan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt