Ketem kanser hastalarının umudu oldu

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
VAN (İHA) - Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Öztekin Çıkman, hastaneleri bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) ile kadınlarda sık görülen meme ve rahim ağzı kanserine zamanında teşhis konulduğunu ve 7 ayda kanser taramasından geçirilen 3 bin kadından 20 kişinin rahim ağzı kanserine yakalanmadan ve 5 kişide ise meme kanseri tespit edilerek tedavilerinin yapıldığını söyledi.

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Op. Dr. Öztekin Çıkman, Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen bir proje ile Sağlık Bakanlığı'nın 20 ilde KETEM kurduğunu belirterek, hastanelerinde ise bu merkezin 21 Mart 2008 tarihinden itibaren hizmet verdiğini dile getirdi. KETEM'in kanseri önlemede önemli rol oynadığını ifade eden Çıkman, özellikle doğurganlık çağındaki kadınların mutlaka yılda bir ya da iki yılda bir muayene olmaları gerektiğini söyledi.

Op. Dr. Çıkman, "Bilindiği üzere ülkemiz dünyada kanser oranlarında riskli bir bölge olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen proje ile Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 20 ilde bu merkezler kuruldu. Bunlardan biri de bizim hastanemizde kuruldu. Bu merkezde temel olarak en sık rastlanan kadınlarda görülen rahim ağzı ve meme kanseridir. Kansere yakalanmadan veya yakalandıktan hemen sonra hem teşhis, hem de tedavisini sağlamak amacı ile merkezimiz kurulmuştur. Bilindiği üzere kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Biz de merkezimizde temel olarak rahim ağzı ve meme kanseri üstünde erken teşhis yapmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Merkezimiz kurulduktan sonra yaklaşık olarak 3 bin kadar hasta kanser taramasından geçirilerek muayene edildi. Bunlardan 20 hastaya rahim ağzı kanserine yakalanmadan önceki dönemde erken teşhis konularak tedavileri yapıldı. Meme kanserlerinde ise 5 hastaya teşhis konularak tedavileri yapıldı" dedi.

KETEM'e başvuranların yanı sıra değişik mahallelerde de çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Op. Dr. Öztekin Çıkman, merkezde görevli olan personel tarafından evlerde toplantı ve eğitim verilerek meme kanseri oluşum şekli hakkında kadınların bilgilendirildiğini kaydetti. Kadınların erken teşhis için mutlaka merkezlerine gelmeleri önerisinde bulunan Çıkman, ücretsiz olarak tedavi yaptıklarını da belirtti. Çıkman, "Kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri meme, diğeri rahim ağzı kanseridir. Bunlara zamanında teşhis konulursa tedavileri kolay olur. Bu nedenle, özellikle doğurganlık çağındaki kadınların yılda bir ya da iki yılda bir muayene olmaları gerekir. Bu hizmeti verirken hiç bir ücret talep etmiyoruz" şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ OLAN TETKİK, TARAMA VE EĞİTİMLER BAYAN PERSONELLER TARAFINDAN VERİLİYOR

KETEM'in sorumlu hekimi Dr. Gökçe Kundakçı Gelir, merkezleri ile ilgili en önemli özelliklerden birinin yapılan tektik, tarama ve eğitimlerin ücretsiz olması ve çalışan bütün personelin bayanlardan oluştuğunu söyledi. Dr. Gökçe Kundakçı Gelir'in sorumluluğunda yürütülen hizmetlerde Dr. Özge Keremoğlu, Sorumlu Hemşire Yelda Ünal ve Ebe Zeynep Tanrıtanır'ın görev yaptığı bildirildi. Merkezlerine 20 ile 70 yaş arasındaki bütün kadınları beklediklerini ifade eden Dr. Gökçe Kundakçı Gelir, aldıkları örnekleri patolojiye göndererek sonuçlarını değerlendirdiklerini söyledi. Dr. Kundakçı Gelir, "Merkezimize ilk defa gelen kadında öncelikle meme muayenesini yapıyoruz. Eğer ihtiyaç görürsek ve yaşı da 50 üzerindeyse momografi çekiyoruz. Meme ultrasonuna bakıyoruz, meme ucunda bir akıntısı varsa bu akıntıdan örnek alıp patolojiye gönderiyoruz. Bunun dışında rahim ağzı kanser taraması yapıyoruz. Rahim ağzı kanseri için çok basit bir işlem yapıyoruz. Küçük bir çubukla aldığımız suyu patolojiye gönderiyoruz. Çıkan sonuçta eğer bir sorun varsa kadın doğum uzmanı doktor ile bunu değerlendirerek tedaviye başlıyoruz" dedi.

KETEM Sorumlu Hemşiresi Yelda Ünal ise yaptığı açıklamada, 10 dakikalık bir sürede meme ve rahim kanseri taraması gerçekleştirdiklerini söyledi. Ünal, "Tüm bayanlarımızı merkezimize bekliyoruz. Saha çalışmaları ile mahalle ve köylere giderek bayanlara eğitim veriyoruz. İsteyenleri merkezimize getirip tanı ve teşhis yapıyoruz. 10 dakikalık bir sürede meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapıyoruz. Kanserde erken teşhis her zaman için hayat kurtarır" ifadelerini kullandı.
 
Üst Alt