Benim de danışanlarımda sıklıkla uyguladığım ve bugünlerde epey karşımıza çıkan ketojenik diyet hakkında neler biliyorsunuz? Gelin daima birlikte bakalım..
Nedir bu ketojenik?
Ketojenik diyet karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltıp, yağ ile değiştirir. Karbonhidratlardaki bu azalma bedeninizi ketozis ismi verilen metabolik bir duruma sokar. Bu olduğunda, bedeniniz güç için yağ yakmada inanılmaz derecede verimli hale gelir. Ayrıyeten yağı karaciğerde ketonlara dönüştürür, bu da beyin için güç sağlayan bir yakıt meydana getirir. Yani aslında birincil güç kaynağımız karbonhidratken biz bunu yağlara çeviriyoruz. Ayrıyeten Ketojenik diyet kan şekeri ve insülin düzeylerinde büyük düşüşlere neden olabilir. Bu, artan ketonların da tesiriyle birlikte bedenimizde çeşitli olumlu değişimler yaratmaktadır.
İstikrarlı planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün ortası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar. Ketojenik ismi da buradan gelmektedir. Açığa çıkan bu cisimcikler idrarla dışarı atılır ve idrarda asetona benzeri ağır bir koku ortaya çıkar. Tıpkı vakitte açlık olmamasına karşın daha çok diyabet hastalarında rastladığımız ağız kokusu, beden kokusu da ortaya çıkabilir. Birtakım bireylerde hipoglisemi, halsizlik, uyku hali gözlemlenebilir. 5 ve ya 6 günden sonra kabızlık şikayetleri görülebilir. Ama bir mühlet sonra halsizlik, uyku hali geçer ve beden bu istikrara alışır.
Bu diyette bedeninizin ketoasidoza girmesi için kısıtlanan birtakım besinler mevcuttur. Pekala bu besinler ya da besin kümeleri nelerdir?
Şekerli yiyecekler: Soda, meyve suyu, smoothiler, kek, dondurma, şeker vb.
Tahıllar yahut nişastalar: Buğday bazlı eserler, pirinç, makarna, tahıl vb.
Meyveler: Çilek üzere küçük meyveler hariç tüm meyveler.
Fasulye yahut baklagiller: Bezelye, barbunya fasulyesi, mercimek, nohut vb.
Kök sebzeler ve yumrular: Patates, tatlı patates, havuç, yaban havucu vb.
Az yağlı yahut diyet eserleri: Bunlar yüksek oranda işlenir ve karbonhidrat bakımından yüksektir.
Kimi çeşniler yahut soslar: Bunlar ekseriyetle şeker ve sıhhatsiz yağ içerir.
Süt ve süt eserleri: İnek sütü (karbonhidrat oranı yüksektir.)
Sıhhatsiz yağlar: İşlenmiş bitkisel yağlar, mayonez vb.
Alkol: Karbonhidrat içeriği nedeniyle birçok alkollü içecek sizi ketozdan çıkarabilmektedir.
Şekersiz diyet besinleri: Bunlar ekseriyetle birtakım durumlarda keton düzeylerini etkileyebilen şeker alkolleri açısından güçlü besinlerdir. Şeker alkolleri de maalesef ketoza girmenizi engelleyecektir.
Neredeyse her besin kısıtlı üzere gelmiş ve pekala ben ne yiyeceğim sorusunu duyar üzereyim. Çok kolay gelin keto diyette beslenme planımızı oluşturacak besinlere çabucak bakalım:
Et: Kırmızı et, biftek, jambon, tavuk ve hindi.
Yağlı balık: Somon, alabalık, ton balığı ve uskumru üzere.
Yumurtalar: Mera yahut omega-3’ten varlıklı yumurtaları tüketmeye ihtimam gösterin.
Kuruyemişler ve yağlı tohumlar: Badem, ceviz, keten tohumu, kabak çekirdeği, chia tohumu vb.
Badem sütü, fındık sütü, Hindistan cevizi sütü
Sağlıklı yağlar: Öncelikle sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı.
Avokado
Düşük karbonhidratlı sebzeler: Birden fazla yeşil sebzeler, karnabahar , beyaz lahana , kırmızı turp
Çeşniler: Tuz, karabiber ve çeşitli sağlıklı otlar ve baharatlar kullanabilirsiniz.
Bu diyet çeşidi kolesterolü yüksek ve kalp-damar hastalığı riski taşıyanlar için yüksek yağ içeriği olduğundan ötürü uygun değildir. Bu sebeple kendi başınıza değil kesinlikle bir beslenme uzmanı ile birlikte kan analizlerinizi yaptırdıktan sonra ketojenik diyet yapmaya uygunsanız başlayabilirsiniz.
Herkese sağlıklı ve keyifli günler diliyorum…
Nedir bu ketojenik?
Ketojenik diyet karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltıp, yağ ile değiştirir. Karbonhidratlardaki bu azalma bedeninizi ketozis ismi verilen metabolik bir duruma sokar. Bu olduğunda, bedeniniz güç için yağ yakmada inanılmaz derecede verimli hale gelir. Ayrıyeten yağı karaciğerde ketonlara dönüştürür, bu da beyin için güç sağlayan bir yakıt meydana getirir. Yani aslında birincil güç kaynağımız karbonhidratken biz bunu yağlara çeviriyoruz. Ayrıyeten Ketojenik diyet kan şekeri ve insülin düzeylerinde büyük düşüşlere neden olabilir. Bu, artan ketonların da tesiriyle birlikte bedenimizde çeşitli olumlu değişimler yaratmaktadır.
İstikrarlı planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün ortası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar. Ketojenik ismi da buradan gelmektedir. Açığa çıkan bu cisimcikler idrarla dışarı atılır ve idrarda asetona benzeri ağır bir koku ortaya çıkar. Tıpkı vakitte açlık olmamasına karşın daha çok diyabet hastalarında rastladığımız ağız kokusu, beden kokusu da ortaya çıkabilir. Birtakım bireylerde hipoglisemi, halsizlik, uyku hali gözlemlenebilir. 5 ve ya 6 günden sonra kabızlık şikayetleri görülebilir. Ama bir mühlet sonra halsizlik, uyku hali geçer ve beden bu istikrara alışır.
Bu diyette bedeninizin ketoasidoza girmesi için kısıtlanan birtakım besinler mevcuttur. Pekala bu besinler ya da besin kümeleri nelerdir?
Şekerli yiyecekler: Soda, meyve suyu, smoothiler, kek, dondurma, şeker vb.
Tahıllar yahut nişastalar: Buğday bazlı eserler, pirinç, makarna, tahıl vb.
Meyveler: Çilek üzere küçük meyveler hariç tüm meyveler.
Fasulye yahut baklagiller: Bezelye, barbunya fasulyesi, mercimek, nohut vb.
Kök sebzeler ve yumrular: Patates, tatlı patates, havuç, yaban havucu vb.
Az yağlı yahut diyet eserleri: Bunlar yüksek oranda işlenir ve karbonhidrat bakımından yüksektir.
Kimi çeşniler yahut soslar: Bunlar ekseriyetle şeker ve sıhhatsiz yağ içerir.
Süt ve süt eserleri: İnek sütü (karbonhidrat oranı yüksektir.)
Sıhhatsiz yağlar: İşlenmiş bitkisel yağlar, mayonez vb.
Alkol: Karbonhidrat içeriği nedeniyle birçok alkollü içecek sizi ketozdan çıkarabilmektedir.
Şekersiz diyet besinleri: Bunlar ekseriyetle birtakım durumlarda keton düzeylerini etkileyebilen şeker alkolleri açısından güçlü besinlerdir. Şeker alkolleri de maalesef ketoza girmenizi engelleyecektir.
Neredeyse her besin kısıtlı üzere gelmiş ve pekala ben ne yiyeceğim sorusunu duyar üzereyim. Çok kolay gelin keto diyette beslenme planımızı oluşturacak besinlere çabucak bakalım:
Et: Kırmızı et, biftek, jambon, tavuk ve hindi.
Yağlı balık: Somon, alabalık, ton balığı ve uskumru üzere.
Yumurtalar: Mera yahut omega-3’ten varlıklı yumurtaları tüketmeye ihtimam gösterin.
Kuruyemişler ve yağlı tohumlar: Badem, ceviz, keten tohumu, kabak çekirdeği, chia tohumu vb.
Badem sütü, fındık sütü, Hindistan cevizi sütü
Sağlıklı yağlar: Öncelikle sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı.
Avokado
Düşük karbonhidratlı sebzeler: Birden fazla yeşil sebzeler, karnabahar , beyaz lahana , kırmızı turp
Çeşniler: Tuz, karabiber ve çeşitli sağlıklı otlar ve baharatlar kullanabilirsiniz.
Bu diyet çeşidi kolesterolü yüksek ve kalp-damar hastalığı riski taşıyanlar için yüksek yağ içeriği olduğundan ötürü uygun değildir. Bu sebeple kendi başınıza değil kesinlikle bir beslenme uzmanı ile birlikte kan analizlerinizi yaptırdıktan sonra ketojenik diyet yapmaya uygunsanız başlayabilirsiniz.
Herkese sağlıklı ve keyifli günler diliyorum…