Ketojenik diyet- nedir, ne değildir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
En olağan haliyle karbonhidrat kaynaklarının minimuma indirildiği, yüksek yağ ve nispeten yüksek protein içeren bir diyet biçimidir.

Vücudun rutin sisteminde güç döngüsü karbonhidratlar üzerinden ilerler. Ketojenik diyet ise bu tertibi değiştirerek vücudun en önemli güç kaynağı olan karbonhidratları en aza indirger. Vücudun bir numara kuvvet kaynağı ise yağlar haline gelir. Yağlar da keton cisimciklerine dönüştürülerek kuvvet metabolizmasında taraflarını alırlar. Ve vücutta karbonhidrat depoları boşalıp, keton cisimleri vücutta kendini gösterdiğinde ise “ketozis” diye isimlendirdiğimiz durum başlar ve ketojenik diyet asıl burada başlıyor.


Evet Ketojenik Diyet Ne İşe Yarar?

Ketojenik diyet uzun yıllardır başta epilepsi olmak üzere birçok nörolojik illetin tıbbi beslenme tedavisinde noktasını almaktadır. Birebir devranda sisteme koyulamayan kan şekeri dengesizlikleri, kanser üzere birçok rahatsızlığın tedavisi için de kullanılmaktadır.

Marazların tedavisi dışında zayıflama üzerine tesirleri de asla göz arkası edilemez. Mahsusen plato devrinde (durağan kilolarda) birçok diyetisyen tarafından danışanlarına uygulatılan bir yoldur.

Kilo kaybının hızlanması, yağ kaybının maksimuma ulaşması, yüksek doygunluk hissi ile her ne kadar hepimizin gözünü doldursa da durum gözüktüğü kadar parlak olmayabilir.

Ketojenik Diyet Uygulamak Sıhhate Zarar Verir mi?

Tıbbi beslenme tedavisi olarak kullanılmasını mevzu dışında bırakarak söylüyorum ki, evet zarar verir. Mahsusen uzun müddetli olarak uygulamak, ketojenik diyeti hayat stili haline getirmenin sıhhate önemli manada zararlı tesirleri bulunmaktadır:

-Böbrekler için önemli bir yük oluşturur.

-Vücudun sıvı-elektrolit istikrarını bozar.

-Kan şekeri, tansiyon dengesizliklerine yol açar.

-Düşük posa alımına bağlı olarak bağırsak sıhhatini olumsuz cephede tesirler.

-Yetersiz ve istikrarsız vitamin-mineral alımı kas, kemik sıhhatini olumsuz cephede tesirler.

Zayıflama Diyetlerinde Nasıl Uygulanmalı?

Uzun süren diyet süreçlerinde, plato periyotlarındaki tıkanmayı aşabilmek için 10 günlük bir periyot formunda uygulanıp sonrasında sıradan diyete geçilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.
 
Üst Alt