Ketojenik diyette ne yiyeceğimiz konusu çok karmaşık olabilir. Bu yazımda size yardımcı olmaya çalışacağım.
Diyette yağları ve proteini artırarak ve karbonhidrat alımınızı düşük tutuyorsunuz . Ama tüm yağlar ve proteinler birbirine benzemez ve en değerlisi karbonhidrat bakımından başkalarından daha yüksek sebzeler vardır. Vee meyvelerin çabucak hemen hepsi yasaklandı.
Lakin endişelenmeyin: Ketojenik diyeti uygulayabilmeniz için her kategorinin en düzgün ve en kötülerini bir ortaya getirdim.
Yağlar
Hangi yağları tüketebiliriz?
Hindistan cevizi yağı, saf yağ, doğal tereyağı, doymuş yağların tümü sağlıklı bir bağışıklık sistemi, gereklidir. Ve serbestçe tüketilebilir.
Kalp sıhhatini artıran ve E vitamini bulunan bitkisel yağlar ; zeytin, avokado, badem yağları üzere tekli doymamış yağlar görme ve güçlü bir bağışıklık sistemi için kıymetlidir. Ve serbestçe tüketilebilir.
somon, sardalya üzere balıklarda bulunan çoklu doymamış omega-3’ler – kalp hastalığını ve felci önlemek ve kan basıncını düşürmek için kıymetlidir. Ve serbestçe tüketilebilir
*Orta zincirli trigliseritler, kolaylıkla emilen ve güç için kullanılan yağ asitleri. Kilo kaybına bağlı olarak, MCT’ler tokluğu artırır ve metabolizmayı hızlandırır.
Neler yenmemeli?
Yüksek sıcaklıklarda işlenen ayçiçeği, soya fasulyesi, mısır yağı üzere rafine katı ve sıvı yağlar, hücrelere ziyan verebilecek özgür radikaller oluşturur.
Kilo alımına katkıda bulunan margarin ve öbür sürülebilir eserler üzere trans yağlar inme riskini artırır.
Proteinler
Hangi proteinler tüketilebilir?
Hayvanlardan elde edilen et ve sakatatlar (ör. Lisan, karaciğer, kalp) serbestçe yenilebilir. — antioksidanla birlikte A ve E üzere vitaminler içerir.
Omega-3 yağ asitleri bakımından daha yüksek deniz eserleri tüketilebilir.
Çeşitlerine nazaran daha yüksek seviyede A ve E vitamini, beta karoten ve omega-3 yağ asitleri içeren hür dolaşan organik yumurtalar tüketilebilir.
Neler tüketilmez?
Besin içerikleri bakımından daha düşük olan ve çoklukla daha sağlıklı emsallerine nazaran etraf için daha berbat olan fabrikada yetiştirilen hayvansal eserler ve deniz eserleri ve işlenmiş sosisler ve sosisli sandviçler, ki bunlar birden fazla vakit nitrat ismi verilen ve kansere bağlı koruyucuları vardır.
Sebzeler
Hangi sebzeler tüketilebiir?
Pazı, ıspanak, lahana ve marul üzere koyu yapraklı bütün yeşillikler özgür bir formda tüketilebilir.
Salatalık, kereviz, kuşkonmaz, kabak ve kabak üzere düşük karbonhidratlı sebzeler; lahana, karnabahar, brokoli ve brüksel lahanası üzere turpgillerden sebzeler; patlıcan, domates ve biber , soğan, sarımsak ve turp üzere kök sebzeler.
Neler tüketilmez?
Patates, bezelye, mısır, yucca, yaban havucu, fasulye, patates ve baklagiller üzere nişastalı, yüksek karbonhidratlı ketojenik diyette bulunmaması gereken sebzelerdir. Yüksek karbonhidrat bulunan sebzeler ketojenik diyete uygun besinler değillerdir.
Süt ve süt eserleri
Neler tüketilebilir?
Badem sütü , Hindistan cevizi sütü üzere bitkisel sütleri ketojenik diyetinizde kullanabilirsiniz.
Neler yenmemeli ?
Süt ve yoğurt protein ve yağ içerdiği üzere daha fazla oranda karbonhidrat da içerir. İkisi de ketozisi bozabileceğinden önerilmez. Aslında süt ve süt eserlerinde çok fazla laktoz bulunuyor. Laktoz bir şeker tipi ve karbonhidrat oranı yüksek. Peynir yapıldığında, tüm şeker bakteriler tarafından yenir ve laktik aside dönüştürülerek karbonhidrat içeriği azalır. Az ve az yağlı süt eserlerinden, çok işlendikleri için kaçınılmalıdır, bu da sizi tok hissettiren yağ asitleri üzere besinleri içermez . Ayrıyeten, tat ve doku kaybını telafi etmek için çoklukla şeker eklenir, bu nedenle kimilerinin aslında tam yağlı sütten daha fazla şekeri vardır.
Alkol
Birtakım alkollü içecekler düşük glisemik indekslidir ve ketojenik diyet için uygun görülebilirler.(vodka, cin, tekila, viski gibi). Lakin alkol içtiğinizde, karaciğerinizin güç için tercihen etanolü işleyeceğini ve keton üretimini durduracağını unutmayın.
Kilo vermek için keto diyetindeyseniz, alkol tüketiminizi minimumda tutun. Bira, şarap ve kokteyllerden kaçının.
Diyette yağları ve proteini artırarak ve karbonhidrat alımınızı düşük tutuyorsunuz . Ama tüm yağlar ve proteinler birbirine benzemez ve en değerlisi karbonhidrat bakımından başkalarından daha yüksek sebzeler vardır. Vee meyvelerin çabucak hemen hepsi yasaklandı.
Lakin endişelenmeyin: Ketojenik diyeti uygulayabilmeniz için her kategorinin en düzgün ve en kötülerini bir ortaya getirdim.
Yağlar
Hangi yağları tüketebiliriz?
Hindistan cevizi yağı, saf yağ, doğal tereyağı, doymuş yağların tümü sağlıklı bir bağışıklık sistemi, gereklidir. Ve serbestçe tüketilebilir.
Kalp sıhhatini artıran ve E vitamini bulunan bitkisel yağlar ; zeytin, avokado, badem yağları üzere tekli doymamış yağlar görme ve güçlü bir bağışıklık sistemi için kıymetlidir. Ve serbestçe tüketilebilir.
somon, sardalya üzere balıklarda bulunan çoklu doymamış omega-3’ler – kalp hastalığını ve felci önlemek ve kan basıncını düşürmek için kıymetlidir. Ve serbestçe tüketilebilir
*Orta zincirli trigliseritler, kolaylıkla emilen ve güç için kullanılan yağ asitleri. Kilo kaybına bağlı olarak, MCT’ler tokluğu artırır ve metabolizmayı hızlandırır.
Neler yenmemeli?
Yüksek sıcaklıklarda işlenen ayçiçeği, soya fasulyesi, mısır yağı üzere rafine katı ve sıvı yağlar, hücrelere ziyan verebilecek özgür radikaller oluşturur.
Kilo alımına katkıda bulunan margarin ve öbür sürülebilir eserler üzere trans yağlar inme riskini artırır.
Proteinler
Hangi proteinler tüketilebilir?
Hayvanlardan elde edilen et ve sakatatlar (ör. Lisan, karaciğer, kalp) serbestçe yenilebilir. — antioksidanla birlikte A ve E üzere vitaminler içerir.
Omega-3 yağ asitleri bakımından daha yüksek deniz eserleri tüketilebilir.
Çeşitlerine nazaran daha yüksek seviyede A ve E vitamini, beta karoten ve omega-3 yağ asitleri içeren hür dolaşan organik yumurtalar tüketilebilir.
Neler tüketilmez?
Besin içerikleri bakımından daha düşük olan ve çoklukla daha sağlıklı emsallerine nazaran etraf için daha berbat olan fabrikada yetiştirilen hayvansal eserler ve deniz eserleri ve işlenmiş sosisler ve sosisli sandviçler, ki bunlar birden fazla vakit nitrat ismi verilen ve kansere bağlı koruyucuları vardır.
Sebzeler
Hangi sebzeler tüketilebiir?
Pazı, ıspanak, lahana ve marul üzere koyu yapraklı bütün yeşillikler özgür bir formda tüketilebilir.
Salatalık, kereviz, kuşkonmaz, kabak ve kabak üzere düşük karbonhidratlı sebzeler; lahana, karnabahar, brokoli ve brüksel lahanası üzere turpgillerden sebzeler; patlıcan, domates ve biber , soğan, sarımsak ve turp üzere kök sebzeler.
Neler tüketilmez?
Patates, bezelye, mısır, yucca, yaban havucu, fasulye, patates ve baklagiller üzere nişastalı, yüksek karbonhidratlı ketojenik diyette bulunmaması gereken sebzelerdir. Yüksek karbonhidrat bulunan sebzeler ketojenik diyete uygun besinler değillerdir.
Süt ve süt eserleri
Neler tüketilebilir?
Badem sütü , Hindistan cevizi sütü üzere bitkisel sütleri ketojenik diyetinizde kullanabilirsiniz.
Neler yenmemeli ?
Süt ve yoğurt protein ve yağ içerdiği üzere daha fazla oranda karbonhidrat da içerir. İkisi de ketozisi bozabileceğinden önerilmez. Aslında süt ve süt eserlerinde çok fazla laktoz bulunuyor. Laktoz bir şeker tipi ve karbonhidrat oranı yüksek. Peynir yapıldığında, tüm şeker bakteriler tarafından yenir ve laktik aside dönüştürülerek karbonhidrat içeriği azalır. Az ve az yağlı süt eserlerinden, çok işlendikleri için kaçınılmalıdır, bu da sizi tok hissettiren yağ asitleri üzere besinleri içermez . Ayrıyeten, tat ve doku kaybını telafi etmek için çoklukla şeker eklenir, bu nedenle kimilerinin aslında tam yağlı sütten daha fazla şekeri vardır.
Alkol
Birtakım alkollü içecekler düşük glisemik indekslidir ve ketojenik diyet için uygun görülebilirler.(vodka, cin, tekila, viski gibi). Lakin alkol içtiğinizde, karaciğerinizin güç için tercihen etanolü işleyeceğini ve keton üretimini durduracağını unutmayın.
Kilo vermek için keto diyetindeyseniz, alkol tüketiminizi minimumda tutun. Bira, şarap ve kokteyllerden kaçının.