Kıl Dönmesi Neden Olur? Belirtileri Neler?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kıl Dönmesi Neden Olur? Belirtileri Neler? İbrahim Saraçoğlu Kürü – Tıpta pilonidal sinus adı verilen kıl dönmesi genelde kuyruk sokumunda oluşmaktadır. Vücuttan kopan kıllar ve dökülen saçlar kıl yumağı oluşmasına neden olmaktadır. 15 – 30 yaş arası bireylerde çok sık görülen kıl dönmesinin 40 yaş üstü kişilerde görülme sıklığı azdır.
Kıl Dönmesi Nedir?
Kuyruk sokumu bölümünde cildin alt kısmında meydana gelen kist, boşluk, kıl kisti kıl dönmesi olarak adlandırılmaktadır. Oluşan boşluk içerisinde genellikle kıl bulunmaktadır. Burada meydana gelen iltihap sonucunda kronik bir enfeksiyon oluşmaktadır. Vücudun her bölgesinde gelişebilen bu durum özellikle kuyruk sokumunda görülmektedir.
Vücudun belirli bölümündeki kıllar düzenli bir şekilde dökülür ve yerine yeni kıllar gelir. Baş, sırt ve kaba etlerden dökülmekte olan kıllar kuyruk sokumunda takılıp kalmaktadır. Kişi yürüdükçe, kıpırdadıkça ya da hareket ettikçe herhangi bir gözenekten cilde giren kıl yavaşça ilerleyerek kıl dönmesine neden olmaktadır.

Genelde erkeklerde görülen kıl dönmesinin son dönemlerde kadınlarda da çok sık görülmeye başlamıştır. Bu rahatsızlıkta erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Ancak hastalar genelde bu durumu kimse ile paylaşmak istemezler. Kıl dönmesi kendi kendine geçebilecek bir rahatsızlık olmadığı için zaman kaybetmeden bir doktora görünmekte fayda vardır.
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kıl dönmesi sorunu yaşayan bireyler kıl dönmesi neden olur sorusunun cevabını detaylı olarak araştırmaktadır. Kıl dönmesinin temel sebebi saçlardan ve vücuttan dökülmekte olan kıllardır. Bu nedenle duş aldıktan sonra iyi bir şekilde kurulanmak ve kişisel temizliğe dikkat etmek önemlidir.
Kişilerin cilt yapıları birbirinden farklı olduğu için kıl dönmesi riskleri de değişkenlik göstermektedir. Kıl dönmesine neden olan etmenler tespit edildiği zaman tedavi aşamasında bu etkenlerin ortadan kaldırılması mümkün hale gelmektedir. Çok sık görülen kıl dönmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Uzanarak oturmak
Uzun süre araba kullanmak
Derinin daima nemli ve ıslak kalması
Terleme
Obezite
Hareketsizlik
Dar kıyafetler giymek
Kalçalar arasında bulunan oyuğun derin olması
Genetik yatkınlık
Hormonal değişiklikler
Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Tedaviye erken başlanması açısından kıl dönmesi belirtileri son derece önemlidir. Çünkü bu sorunu yaşayan bireyler doktora başvurduğu zaman genelde geç kalınmış olmaktadır. Bu durumda cerrahi operasyonlar gerekebilir.
Kıl dönmesi yaşanan yerde iltihaplanma olmadan rahatsızlık fark edilerek tedaviye başlanmalıdır. Sessiz ilerleyebilen kıl dönmesi belirtileri ile hastalara kendini fark ettirmektedir. Kıl dönmesini fark etmenizi sağlayacak temel belirtiler şunlardır:

Derinin kızarması ve tahriş olması
Kaşıntı
Tıraş işleminden sonra vücutta kılların kalması
İlgili bölgede hassasiyet ve şişlik
Kötü kokan akıntı
Ateş
Ağrı
Bulantı
Halsizlik
Kanlı akıntı
Makatta kaşıntı hissi
İç çamaşırda sürekli ıslaklık hissi
Kadınlarda Kıl Dönmesi Nerde Olur?
Kıl dönmesi en belirgin olarak kuyruk sokumunda meydana gelmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha az görülse de, son dönemlerde kadınlar da kıl dönmesi sorununu çok sık yaşamaktadırlar. Genelde kuyruk sokumunda görülen kıl dönmesi kadınlarda farklı bölgelerde de görülebilmektedir.
Az bir ihtimal olsa da göbek çukuru ve parmaklarda da bu hastalık görülmektedir. Göbek çukuru bölümünde saç ve kılların birikmesi ile beraber iltihaplanma meydana gelmektedir. Öncelikle göbekte kaşıntı ile kendi belli eden rahatsızlık şişme yapmaktadır.

Genelde kuaförlük mesleği yapan kadınlarda kıl dönmesinin görülme sıklığı daha fazladır. Kıl, saç ve tüyler eller iyi bir şekilde yıkanmadığı zaman parmaklar arasında birikerek gözeneklerden içeriye girmektedir. Ancak bu durumun görülme ihtimali çok düşüktür.
Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Kasıkta kıl dönmesi en sık görülen türlerden biridir. Genelde ağda ve tıraş yöntemlerinden sonra görülen kasıktaki kıl dönmeleri kadınlara ciddi rahatsızlıklar vermektedir. Bu nedenle kasıklarda oluşan kıl dönmeleri genelde kadınlarda görülmektedir.
Kıl dönmesi nedeni ile kasıklarda iltihaplı odaklar meydana gelmektedir. Rahatsızlık ilk olarak bu şekilde belirti vermektedir. Kuyruk sokumu genelde kişinin tek başına göremeyeceği bir yerdir. Bu nedenle bu bölgede meydana gelen kıl dönmelerinin iltihapla beraber ağrı oluşturuncaya kadar durum fark edilemeyebilir.
İltihaplanmanın başlaması ile beraber iç çamaşırda kirli ve beyaz akıntı görülmektedir. Bununla beraber en büyük belirti ağrıdır. Ayrıca iltihabın birikmesi nedeni ile o bölgede şişlik görülebilmektedir.
Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıldır?
Çok sık görülen cilt problemlerinin başında gelen kıl dönmesi tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi sonrasında hastalığın tekrarlama riski çok yüksektir. Kıl dönmesi ilerlediği zaman cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Açık bırakma, yarı kapama ve tam kapalı gibi teknikler ile cerrahi tedavi yapılmaktadır.
Son dönemlerde kıl dönmesi tedavisi için ameliyatsız yöntemler tercih edilmektedir. Cerrahi yöntemlerle yapılan tedaviden sonra normal yaşama dönmek biraz zaman aldığı için bu yöntemlere ilgi gösterilmektedir. Bununla beraber lazer tedavisi de kıl dönmesinin etkilerinden kurtulmak için uygulanan yöntemler arasındadır.
Kıl Dönmesi Evde Nasıl Geçer?
Kıl dönmesi durumunda mutlaka bir dermatoloğa görünmek gerekmektedir. Ancak evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ile ağrı ve şişliği hafifletebilirsiniz. Bu yöntemlere rağmen ağrı geçmez ise doktora gidebilirsiniz.
Kıl dönmesinin yaşandığı alana sıcak uygulayarak iltihabın önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bu yöntemle kılın dışarı çıkmasına yardımcı olursunuz. Sıcak havlu ya da su torbası ile günde birkaç kez rahatsız olan bölgeye işlem uygulayabilirsiniz.
Asidik bir yapıya sahip olan elma sirkesi uygulayabileceğiniz kolay yöntemlerden biridir. Kıl dönmesi olan bölüme pamuk ile doğal elma sirkesi sürebilirsiniz. Sirkeyi sürdükten sonra o alanı sıcak havlu ile kapatmanız faydalı olacaktır.
İbrahim Saraçoğlu Kıl Dönmesi Kürü
Genelde genital bölgede meydana gelen kıl dönmesi ağrı ile beraber farklı rahatsızlıklar da meydana getirmektedir. Bu durumdan kurtulmak için cerrahi yöntemleri tercih etmeyen kişiler evde uygulayabilecekleri doğal tedavileri araştırmaktadır.
Birçok farklı hastalığa doğal çözümler bulan İbrahim Saraçoğlu kıl dönmesi kürü ile ameliyata gerek kalmadan rahatsızlığın etkilerini en aza indirmektedir. Ancak hastalığın tekrarlama riski olduğu için ilgili bölgenin temiz ve kuru tutulması gerekmektedir. Evde uygulayabileceğiniz doğal kür şu şekildedir:
3 yemek kaşığı suya kurutulmuş ısırgan otunu ekleyerek kaynatın. Lapa haline gelen karışımı soğumaya bırakın. Karışımı bir tülbente sarın ve 20 dakika rahatsız olan bölgede bekletin. Bu durumda derinin inceldiğini ve içerisinden sıvılar aktığını göreceksiniz. Bu sayede kıl görünür hale gelir ve cımbız ile kılı çekerek kıl dönmesi şikayetinizden kurtulabilirsiniz.
 
Üst Alt