Kıl dönmesi (pilonidal sinüs)

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Kıl Dönmesi Nasıl Bir Hastalıktır?

Kuyruk sokumu çukuruna düşen kılların, derideki gözle görünmeyen minik deliklerden veya ter bezlerinin ağzındaki deliklerden ciltaltına girmesi ile meydana gelen iltihabi bir hastalıktır. Ciltaltında kistler, iltihaplı kitleler veya akıntılı fistüllerle kendini belli eder.

Bazı olgularda kitle içinde kıl, kist olmayabilir. Bazen tek bazen de çok deliklerle cilde açılır. Hergün çamaşırlar lekelenir, akıntı olur, kaşıntı ve ağrı yapabilir. Bazen apseleşir, şiddetli ağrı ve ateş olur. Hasta oturamaz. Acilen apseyi açmak gerekir. Bazen de kendisi açılır. Çok pis kokuludur. En çok 15-25 yaşlar arası erkeklerde görülür. Vücudu kıllı olmayan erekeklerde ve bayanlarda da görülebilir. Halk arasında asker hastalığı olarak da bilinir. Sürekli oturma durumunda olanlarda daha çok görülür. Ergenlik çağında kuyruk sokumundaki yağ bezlerinin vücudun salgıladığı hormonlardan etkilenmesi ile oluşur. Kıl köklerinin ağzı tıkanır ve ortaya bu tablo çıkar.

AMELİYATSIZ TEDAVİ OLUR MU?


Hastada kıl dönmesi olduğu halde şikayeti yoksa ameliyata gerek yoktur. Yılda birkaç kez tekrarlar, kişinin çalışma ve sosyal hayatını etkilerse o zaman ameliyat düşünülür.

1-Fenol enjeksiyonu: % 80 lik Fenol solusyonundan 1 cc. kist deliği içine verilir.1 dakika beklenir.Hastalıklı dokular bir küretle kazınır. Fakat fenol yakıcı bir madde olduğu için cildi tahriş edebilir. Zaman alıcı bir yöntemdir. Nüks oranları yüksektir. 1-3 hafta ara ile tekrarlanabilir. Tek delikli , iltihaplanma ve apseleşme göstermeyen vakalara uygulanabilir.

2-Gümüş Nitrat enjeksiyonu: %20 lik solusyonu kullanılır. Fenol gibi uygulanır.

NASIL AMELİYAT EDİLİYOR?

1-AÇIK BIRAKMA: Kuyruk sokumundaki kitle, çevresine yapılan eliptik bir kesi ile kemiğe kadar çıkarılıp alınır. Sonra ya açık bırakılır ya da açık bırakılan kenarlar dikişle oraya tesbit edilir. En basit yöntemdir. Yara geç iyileşir. Her gün pansuman gerektirir. 2 aydan önce kapanmaz, nüks oranı da % 15 dir. Kötü bir yara izi kalır.

2-PRİMER KAPATMA: Kıl dönmesi çıkarıldıktan sonra tekrar dikişlerle kesilen deri ve deri altı dokusu kapatılır. En kolay yöntemdir fakat çok nükseder.

3-FLEP KAYDIRMA : Karydakis, Limberg, Z-plasti, V-Y plasti ve Rotasyon flebi gibi çeşitli yöntemler vardır. Orta hattı bozma esasına dayanır.

Kıl dönmesi kitlesi asimetrik eliptik kesilerle çıkarıldıktan sonra sağ kesinin üst kısmından, sol kesinin alt kısmından birer adet üçgen flepler çıkarılır. Kesilen kenarlar adeleye kadar dekole edilir. Tek tek dikişlerle ve ciltaltı gizli dikişle kapatılır. İnce bir iz bırakır, nüksü yok denecek kadar azdır. Ters S şeklinde bir kesi olur. Hasta 1 gün hastanede yatar. İşine erken döner.
 

Similar threads

  • Soru
Kıl dönmesi nedir? – Kıl dönmesi, kılların kuyruk sokumu, kasık bölgesi, genital bölge, koltukaltı ve nadiren göbekte cilt altına geçip yara, apse ve fistül (tünel) oluşturmasıdır. – Diğer adları ‘dermoidkist’, ‘pilonidal sinüs’ veya ‘sinüs pilonidalis’yani cilt altı kıl yuvasıdır.– Sırt ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
49
  • Soru
Pilonidal sinüs (PS) kuyruk sokumunda akut veya kronik enfeksiyonla ortaya çıkan, özellikle genç erişkinleri etkileyen bir hastalıktır. Sakrokoksigeal pilonidal sinüs, çevreden gelen kılların kuyruk sokumu derinliğine girmesinin başlattığı yabancı cisim granülasyonu sonucunda meydana gelen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Tarifi: Kıl dönmesi, kılların kuyruk sokumu, kasık ortamı, koltukaltı ve nadiren göbekte cilt altına geçip yara, apse ve fistül oluşturmasıdır. Başka isimleri ‘dermoid kist’ yahut ‘pilonidal sinüs’ yani cilt altı kıl yuvasıdır. Sırt ve baştan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Kıl Dönmesi (pilonidal sinüs -PS) Neden Olur? Kıl dönmesi marazı cilt altında ,içi kıl yumağı ve etrafı zarla (kapsül) kaplı bir oluşumdur.Kıl dönmesi illeti (KD) en sık kuyruk sokumunda görülür.Koltuk altı,kasık,göbek muhiti ve parmak aralarında da bulunabilir.Önceleri doğuştan olan bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
– Kıl dönmesi, kılların kuyruk sokumu, kasık kesimi, genital nahiye, koltukaltı ve nadiren göbekte cilt altına geçip yara, apse ve fistül (tünel) yahut bir kıl keseciği oluşturmasıdır. – Sırt ve baştan dökülen kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasındaki olukta (intergluteal sulkus)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
Üst Alt