merhaba ben 18 yaşındayım ve 47 kiloyum kilo alamıyorum kilo almam icin ne yapmalıyım::: teşekkur ederim
Cevap: kilo alamıyorum
Sağlıklı kilo alımı nasıl olmaktadır?
Kilo almak vermekten cok daha zor bir durumdur Oncelikle bu surec ve sabır ister Kilo almak isteyen kişilerin kilo almak istemesi yeterli değildir, ayrıca buna inanmaları da gerekir Gerekli tahliller yaptırılıp altta yatan gecerli bir hastalık ve durum yok ise diyetisyen kontrolunde sık takip ve iletişim ile ayda ortalama 2 kilo olacak şekilde hedef koyulabilir
Amac vucutta gerekli dokuları oluşturmaktır Kilo yağ ve yağsız dokuyu( kas dokusu, vucut suyu ve kemik dokusu ) arttıracak şekilde alınır Amac daha cok kas dokuyu arttıracak şekilde olmalıdır
Dikkat edilmesi gerekenler;
Gunun en onemli oğunu olan kahvaltı muhakkak yapılmalıdır ve erken saatte yapılması kilo alımında cok onemlidir
Kilo almak isteyenler kesinlikle oğun atlamamalıdır Duzenli beslenme ve kaliteli beslenme olmazsa kilo alımı gercekleşmez
Kas dokusunun artırılması icin protein ve karbonhidrat alımına dikkat etmek gerekir Her oğunde muhakkak hem karbonhidratlı bir gıda hem yağlı hem de proteinli bir besin koymak gerekmektedir
Kahvaltıda peynir, yumurta, sut gibi protein iceriğine sahip bir besin ve ekmek tuketilmesi doğru bir tercih olabilir
Ara oğunlerde kalori değeri ve protein değeri yuksek gıdalar tercih edilmelidir Ozellikle fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler, tost, sut, kek, taze ve kuru meyveler, ayran gibi gıdalar alınmalıdır
Ana yemeklerde mideyi cabuk şişirecek sıvılara dikkat edilmelidir Yemekle beraber icecek alınmamalıdır Ayran, meyve suyu, asitli icecekler, şalgam suyu veya corba gibi besinler yemekte hızlı doyuma sebep olur Bu gıdaların alımı kısıtlanmalıdır Su tuketimi bile yemekten 45 dakika sonraya bırakılmalıdır
Baharatlar ve bazı soslar salcalı yemekler iştah acar Yemekleri pişirirken hipertansiyonu olmayan kişiler rahatlıkla kullanabilirler
Yemeklerde bazı oğunlerde salata yerine taneli meyve kompostoları tuketilebilir
Tatlılar iştahı azaltmayacak ve miktarı abartmayacak şekilde tuketilmelidir Cok fazla tatlı tuketimi ana yemeklerin alımının azalmasına ve iştahın kapanmasına sebeptir Belki yemek sonrası tercih edilebilir Veya yatarken son ara oğunde alınabilir
Yemekleri keyifli şekilde tuketmelisiniz Orneğin sevdiklerinizle beraber yerken iştahınız artabilir
Cok yoğun egzersiz yapılmamalıdır Bunun yerine yemekten 1 saat oncesi yapılacak 30 dakika hafif tempolu yuruyuş iştahı acar ve kalori alımınızı artırır
Yemekler pişirilirken besin değeri arttırılmalıdır Orneğin makarnalar peynirli, kıymalı olabilir Kek ve pastalar cevizli yapılabilir Corbalara kıyma, buğday, pirinc, patates, şehriye koyulabilir
Yemeklerin yanında tuketilmesi gereken salatalara, zeytin, ceviz, mısır, zeytin yağ, ton balığı, peynir eklenebilir
Cevap: kilo alamıyorum
Sağlıklı kilo alımı nasıl olmaktadır?
Kilo almak vermekten cok daha zor bir durumdur Oncelikle bu surec ve sabır ister Kilo almak isteyen kişilerin kilo almak istemesi yeterli değildir, ayrıca buna inanmaları da gerekir Gerekli tahliller yaptırılıp altta yatan gecerli bir hastalık ve durum yok ise diyetisyen kontrolunde sık takip ve iletişim ile ayda ortalama 2 kilo olacak şekilde hedef koyulabilir
Amac vucutta gerekli dokuları oluşturmaktır Kilo yağ ve yağsız dokuyu( kas dokusu, vucut suyu ve kemik dokusu ) arttıracak şekilde alınır Amac daha cok kas dokuyu arttıracak şekilde olmalıdır
Dikkat edilmesi gerekenler;
Gunun en onemli oğunu olan kahvaltı muhakkak yapılmalıdır ve erken saatte yapılması kilo alımında cok onemlidir
Kilo almak isteyenler kesinlikle oğun atlamamalıdır Duzenli beslenme ve kaliteli beslenme olmazsa kilo alımı gercekleşmez
Kas dokusunun artırılması icin protein ve karbonhidrat alımına dikkat etmek gerekir Her oğunde muhakkak hem karbonhidratlı bir gıda hem yağlı hem de proteinli bir besin koymak gerekmektedir
Kahvaltıda peynir, yumurta, sut gibi protein iceriğine sahip bir besin ve ekmek tuketilmesi doğru bir tercih olabilir
Ara oğunlerde kalori değeri ve protein değeri yuksek gıdalar tercih edilmelidir Ozellikle fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler, tost, sut, kek, taze ve kuru meyveler, ayran gibi gıdalar alınmalıdır
Ana yemeklerde mideyi cabuk şişirecek sıvılara dikkat edilmelidir Yemekle beraber icecek alınmamalıdır Ayran, meyve suyu, asitli icecekler, şalgam suyu veya corba gibi besinler yemekte hızlı doyuma sebep olur Bu gıdaların alımı kısıtlanmalıdır Su tuketimi bile yemekten 45 dakika sonraya bırakılmalıdır
Baharatlar ve bazı soslar salcalı yemekler iştah acar Yemekleri pişirirken hipertansiyonu olmayan kişiler rahatlıkla kullanabilirler
Yemeklerde bazı oğunlerde salata yerine taneli meyve kompostoları tuketilebilir
Tatlılar iştahı azaltmayacak ve miktarı abartmayacak şekilde tuketilmelidir Cok fazla tatlı tuketimi ana yemeklerin alımının azalmasına ve iştahın kapanmasına sebeptir Belki yemek sonrası tercih edilebilir Veya yatarken son ara oğunde alınabilir
Yemekleri keyifli şekilde tuketmelisiniz Orneğin sevdiklerinizle beraber yerken iştahınız artabilir
Cok yoğun egzersiz yapılmamalıdır Bunun yerine yemekten 1 saat oncesi yapılacak 30 dakika hafif tempolu yuruyuş iştahı acar ve kalori alımınızı artırır
Yemekler pişirilirken besin değeri arttırılmalıdır Orneğin makarnalar peynirli, kıymalı olabilir Kek ve pastalar cevizli yapılabilir Corbalara kıyma, buğday, pirinc, patates, şehriye koyulabilir
Yemeklerin yanında tuketilmesi gereken salatalara, zeytin, ceviz, mısır, zeytin yağ, ton balığı, peynir eklenebilir