Güney Amerika başta olmak üzere Avrupa devletlerinde de yaygın olarak tüketilen lakin memleketimizde şimdi birden fazla kişi tarafından tüketilmeyen kinoa vücut için gerekli tüm amino asitleri neredeyse içermektedir.
Evet kinoa neden bu kadar tanınan oldu sorusuna gelirsek, kinoa yüksek besleyici pahası ve yeterli aşamada protein içermesi sebebiyle önde gelen tahıllardan biri olma yolundadır. Kinoanın bir gayrı tercih edilme sebebi ise glutensiz olmasıdır ve çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilmesidir. İçerdiği yüksek aşamada lif ile kabızlık sorunu yaşayan bireylerde de tercih edilme sebeplerinden biridir. Gayrı tahıllara nazaran yaklaşık 2 kat ziyade nispette lif içermektedir. Kan şekerini bir anda yükseltmeyen glisemik indeksi düşük bir tahıldır. Kan şekerinde regülasyonu sağlamak maksadıyla diyabet hastalarına ve insülin direnci gelişen bireylerde önerilebilir.
Kinoa birebir devirde yüksek orantıda demir ve kalsiyum içermektedir. Demir eksikliği anemisi yaşayan bireylerde, sporcularda ve vegan bireylerde tüketilmesi önerilmektedir. Diyet yapan bireylerde kinoayı ekmek değişimi olarak kullanabilirler. Bu yararı saymakla bitmeyen besini büyük marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Kinoayı, bulguru mercimeği kullandığınız formda kullanabilirsiniz. Ayrıyeten müsli, yoğurt, zerzevat ve meyvelerle birlikte damak zevkinize uyacak formda tüketerek tanımlarınıza çeşitlilik katabilirsiniz. Türk mutfak kültürüne rahatlıkla koordinasyon sağlayacak olan kinoa ile sofralarınızı sağlıklı hale getirin.
KiNOALI KISIR ŞÖLENİ
GEREÇLER
1 su bardağı kinoa
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytin yağı
1 adet limon suyu
½ çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
2 küçük uzunluk salatalık
2 küçük uzunluk domates
1 orta uzunluk al biber
4 adet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet nane
YAPILIŞI
Kinoaları su dolu bir kabın içerisinde yaklaşık yarım saat bekletin akabinde bolca yıkayın. Bir tencerenin içerisine 1,5 su bardağı suyu ekleyin ve üzerine yıkadığınız kinoaları ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra hafif soğuyana kadar bekleyin. İçerisine sırayla salçayı, limon suyunu, zeytinyağını, tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırın. Daha sonra kalan sair materyalleri de ekleyerek bol marul yaprağı ile birlikte sıhhatle tüketin.
Evet kinoa neden bu kadar tanınan oldu sorusuna gelirsek, kinoa yüksek besleyici pahası ve yeterli aşamada protein içermesi sebebiyle önde gelen tahıllardan biri olma yolundadır. Kinoanın bir gayrı tercih edilme sebebi ise glutensiz olmasıdır ve çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilmesidir. İçerdiği yüksek aşamada lif ile kabızlık sorunu yaşayan bireylerde de tercih edilme sebeplerinden biridir. Gayrı tahıllara nazaran yaklaşık 2 kat ziyade nispette lif içermektedir. Kan şekerini bir anda yükseltmeyen glisemik indeksi düşük bir tahıldır. Kan şekerinde regülasyonu sağlamak maksadıyla diyabet hastalarına ve insülin direnci gelişen bireylerde önerilebilir.
Kinoa birebir devirde yüksek orantıda demir ve kalsiyum içermektedir. Demir eksikliği anemisi yaşayan bireylerde, sporcularda ve vegan bireylerde tüketilmesi önerilmektedir. Diyet yapan bireylerde kinoayı ekmek değişimi olarak kullanabilirler. Bu yararı saymakla bitmeyen besini büyük marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Kinoayı, bulguru mercimeği kullandığınız formda kullanabilirsiniz. Ayrıyeten müsli, yoğurt, zerzevat ve meyvelerle birlikte damak zevkinize uyacak formda tüketerek tanımlarınıza çeşitlilik katabilirsiniz. Türk mutfak kültürüne rahatlıkla koordinasyon sağlayacak olan kinoa ile sofralarınızı sağlıklı hale getirin.
KiNOALI KISIR ŞÖLENİ
GEREÇLER
1 su bardağı kinoa
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytin yağı
1 adet limon suyu
½ çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
2 küçük uzunluk salatalık
2 küçük uzunluk domates
1 orta uzunluk al biber
4 adet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet nane
YAPILIŞI
Kinoaları su dolu bir kabın içerisinde yaklaşık yarım saat bekletin akabinde bolca yıkayın. Bir tencerenin içerisine 1,5 su bardağı suyu ekleyin ve üzerine yıkadığınız kinoaları ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra hafif soğuyana kadar bekleyin. İçerisine sırayla salçayı, limon suyunu, zeytinyağını, tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırın. Daha sonra kalan sair materyalleri de ekleyerek bol marul yaprağı ile birlikte sıhhatle tüketin.