Kireçlenme Nedir? Tedavisi Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kireçlenme sorunu yaşın ilerlemesi ile birlikte mekanik zorlanmalar sonucunda oluşur. Kireçlenmede eklem yüzeyinde kalsiyum tuzları birikir ve bundan dolayı da ağırlık gelen eklemlerde daha fazla meydana gelir. Genel olarak ise 40 yaşından sonra kemik sistemi dönüm noktasıdır. Bundan dolayı da yaşlı olanlarda bu dönemden sonra tüm eklemlerde bir noktaya kadar kireçlenme oluşabilir.

Kireçlenme tedavisi hastalığın durumuna göre değişir. Eklemlerin kireçlenmesi durumunda bozulan eklem ile protezlerin değiştirilmesi etkili bir tedavidir. Protez olan ameliyatlarda yerleştirilen ve organların görevlerini üstlenen malzemedir. Protez ameliyatlar günümüzde oldukça başarılı sonuçlar vermiştir. Bu sayede ise ağrılar, hareket etmeme ve eklemlerdeki şekil bozuklukları gibi durumlar da giderilmektedir.

Eklem kireçlenmesi (osteoartrit) nedir? Eklemlerde kıkırdakların kaybına bağlı oluşan iltihaplı hastalıktır ve en sık karşılaşılan hastalıktır. Nedenleri arasında ise stresten dolayı oluşan deformasyon, eklem içindeki kırıklar, iltihaplı hastalıklar gibi durumlardır. Yaşlılık romatizması olarak adlandırılır. Kalça çıkıklarda ilerleyen yaşlar ile birlikte kireçlenmeye neden olabilir. Zorlanmadan dolayı da hastalığın artması olasıdır. Ancak spor ve egzersizler ile azalabilir.


Kireçlenmenin belirtileri nelerdir?

Eklemlerdeki kemiklerin yakın temaslarından dolayı sürtünmeden dolayı ağrı oluşur. Kıkırdak doku dökülür ve buradan uzaklaştırmak için iltihap ve şişlik oluşur. Eklemden gelen seler, şişmeler, şekil bozuklukları gibi durumlar ile süre gelir. Topal yürüme yada ağrıdan dolayı yürüme şeklide değişebilir.

Kireçlenme daha çok bel, diz, ayak bileği, kalça eklemi, omuz, dirsek, el bileği, el eklemleri hatta çenede de oluşabilir.

Kireçlenme tedavisi nelerdir? Hastalığın durumuna ve şiddetine göre değişebilir. Erken tanısında eklem içi temizlenir. Eklemde çarpıklık ve şekil bozukluklarında ise basit ameliyatlar yapılır.

Protez eklem kireçlenmesi ilerlemiş olan hastalarda eklemi protez ile değiştirmek ile mümkün olur. Protez ameliyatla yerleştirilen ve organın görevini üstlenen malzemedir. Son zamanlarda geliştirilen bu malzemeler ile birlikte başarı oranı daha da artmıştır. Protezler ile ağrılar ve şekil bozuklukları gibi durumlarda giderilir.
 
Üst Alt