Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

haberci

Kırıkkalenin Yemekleri

haberci

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
58.900
Tepkime puanı
5
Puan
0
haberci
kırıkkalenin bölgesel yemekleri,
kırıkkalenin meşhur yemekleri
KIRIKKALE YÖRESİ YEMEKLER
Kırıkkale mutfağı, klasik Orta Anadolu mutfağıdır Şehre gelenler geldiği yerlerin yemeklerini yaparlar Buna karşın zamanla yöreye özgü yemekler de meydana gelmiştirBölge tarım, sebzecilik ve hayvancılık ile uğraştığı için yemek yemek çeşitleri de bu yönde gelişmiştirKırsal kesimin tamamında ekmek olarak YUFKAyapılır Hem, buna yan olarak; Bazlama, Gözleme, Alazlama, Kömbe, Katmer gibi türler yaygındırYemekler için, sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır Fasülye, patlıcan, patates, kabak, lahana gibi sebzelerin kızatma, haşlama, sulu yemeği ve kavurmaları yapılmaktadırEt her yemeğe katkı olarak kullanıbildiği gibi, kendi başına yemek yemek türleri de oluşturur Külleme, Haşlama, kızartma, kavurma en yaygınlarıdırHayvansal ürünlerden süt ile yoğurt, peynir her türlü yemeğe katkı olarak kullanılabiliyor Ayrıca; çılbır, sütlaç (uyutma) gibi tatlı ve yemeklerde de kullanılmaktadır Yöremizin öteki yörelerden öbür özellik arzeden yemeklerden bazıları da şunlardır Arap Aşı, Batallaş, çürütme (çılbır) hamun işinde: su böreği, mantı Özellikle bağlardan elde edilen üzümlerden pekmez, çalma, ekşi, ayranlı pekmez, yumurta tatlısı gibi tatlılar yapılmaktadır Hem ; helva, höşmerim tekrar tatlı türlerindendir
Yöreye Özgü Bir Takım Yemekler
Un Tarhanası : Domates, biber, tuzlu yoğurt ile birlikte hamur yoğrulur İki gün mayalanması beklenir daha sonra ufak parçalara ayrılarak kurumaya bırakılır Kuruduktan sonradan elle ufalanır ve kalburdan geçilir
Yoğurtlu Tarhana: Yarma kaynatılıp, soğuduktan sonradan, yoğurt ilave edilir Ufak parçalara ayrılarak serilir ve kurutulur Pişirmeden önce su içine bırakılarak ıslanıp yumuşaması sağlanır Ezilerek tencereye konur, su ek edilir Pişinceye değin karıştırılır Piştikten sonradan yağda kızartılmış nane ilave edilir
Bulama (Katma Aşı) : Ayran içine konan yarma kaynayana değin karıştırılarak hazırlanır
Yarma : Sohu taşında dövülerek kabuğu çıkartılmış buğdaydır
Etli Mercimekli Bulgur Pilavı : Et ve pilav farklı pişirilir Kuyruk yağı eritip içine önceden terbiye edilen etleri bir tencereye konur ve ocağa oturtulur Suyu çekince ve yağı kalana dek kavrulur ve daha sonra kavrulan etin üstü kapatılır Mercimeği (haşlanmış) suyla 45 kez yıkadıktan sonradan su batmış bir tencereye koyarak avuç arasında iyece bastırıp ovuşturarak yüzeyde beliren kabukları atılır Pilavı pişirilecek tencereye tereyağı konularak pembeleşinceye dek eritilir Daha önce yıkamış olduğumuz bulgur tencereye konur Tuzunu ve soğanı ilave ettikten sonra bulgur tane tane oluncaya kadar kavrulur sonradan haşlanmış mercimeği ekleyip bir tedarik daha kavurarak sıcak suyunu ilave edip kırmızı biberini ekleyerek pişirmeye bırakılır Pişen pilav dinlendirilir ve üzerine nane atarak karıştırılır Sonra geniş bir tabağa pişen pilav dökülür ve yaygın ayla getirilir Kavurma yöntemiyle pişirilmiş olan kuşbaşı et pilavın üstüne yayılır Soğan, maydanoz, sumak karışımı olan söğüşü kenarlarına dizilir Biber turşusu ve salatalık turşusu etlerin üzerine serpiştirilir Sıcak olarak servis yapılır
Yeşil Mercimek Çorbası : Mercimekle yarma karıştırılarak suda kaynatılır, üstüne yağda kavrulmuş un ek edilir
Sızgıt : Kesik et küçük parçalara bölünerek etin yağı ile kavrulur ve kurutulur
Ekmek Aşı (Guymak) : Yufka ekmeği ufalanarak yağda kavrulur İçine su ile birlikte salça, sızgıt ve biber ilave edilerek hazırlanır
Madımak : Toplanan madımaklar bulgur, salça ve etle birlikte pişirilir Üstüne tereyağı eritilerek, sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek hazırlanır
Pelte : İçine pekmez katılmış una su ek edilerek pişirilir
Su Böreği : Unun içine yumurta kırılır, su ile yoğrularak yufka biçiminde açılır Açılan yufkalar su içinde haşlanır Haşlanmış yufkalar tepsiye dizilerek üzerine taze yağ dökülür Peynirle maydanoz karışımı serpilerek pişmeye bırakılır
Mantı : Yufka halinde açılan hamun ufak kareler halinde kesilir Bu kareler içine biber, soğan, kıyma, maydanoz karışım konulmak suretiyle suda pişirilir
Sarığı Burma : Un yağda kavrulur, hazırlanmış yufkalar üstüne serpilir Yufkalar üzerine serpilir Yufkalar rulo biçiminde dürülür ve tepsiye dizilir İki saç aralarında kızartılır Küçük parçalar halinde kesilip, üzerine kaynatılmış şerbet ilave edilerek hazırlanmış ayla getirilir
Sütlü : Sütün içine pirinç ve şeker katılarak kaynatılır
Şıralar
Pekmez : Üzümler bağbozumu denilen zamanda toplanır Şırahane adlı odanın içinde bir üzümlağ olur Toplanan üzümler bunun içine dökülür Üzümlağ betondan yapılmış havuzdur Üzümler ayakla çiğnenerek şıra haline getirilir Bu şıra havuzun altındaki bir delikten bolumdenilen başka bir havuza akıtılır Buradan alınan şıra da kazanlar izinde ocaklara konulur
Üzüm çiğnenirken içine beyaz toprak konulur Bu şırayı kestirmek içindir Ayrıca şıra kestirildikten sonra tekrar kaynatmak için ocaklara konan şıra içerisine yoğurt da ilave edilir Kıvama gelene değin karıştırılarak pişirilir
Ekşi : Hazırlanan pekmezin toprak konulmadan yapılmış halidir
Çalma : Çöğen denilen bitkinin kökü kaynatılarak çıkarılırBu su, hazırlanmış pekmeze ilave edilir Karıştırılarak katılaşması beklenir Çalma'nın siyahı ve beyazı vardır *
 
Kırıkkale'nin bölgesel yemekleri ve meşhur lezzetleri hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Yöreye özgü yemekler arasında Un Tarhanası, Yoğurtlu Tarhana, Bulama (Katma Aşı), Etli Mercimekli Bulgur Pilavı, Yeşil Mercimek Çorbası, Sızgıt, Ekmek Aşı (Guymak), Madımak, Pelte, Su Böreği, Mantı, Sarığı Burma, Sütlü ve şıralar gibi çeşitli tatlar bulunuyor.

Özellikle Etli Mercimekli Bulgur Pilavı tarifinde et ve bulgur ayrı pişirilerek hazırlanan lezzetli bir yemek tarifi sunulmuş. Ayrıca yöresel tatlar arasında Madımak, Su Böreği, Pelte gibi farklı lezzetler de dikkat çekiyor. Pekmez yapımından şıralara, yöreye özgü yeme içme kültürüne dair geniş bir bilgi verilmiş.

Kırıkkale mutfağının Orta Anadolu'nun klasik mutfak özelliklerini taşıdığı ve yöresel ürünlerin kullanılarak zengin lezzetlerin sunulduğu anlaşılıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan tariflerin yanı sıra özel pişirme tekniklerinin de kullanıldığı bir mutfak kültürüne sahip oldukları anlatılmış. Bu bilgiler, Kırıkkale mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtmaktadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri