Son konular

Kırmızı Et Kanser İlişkisi Efsane mi ?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kırmızı et kanser ilişkisi efsane mi ?

Kırmızı et söz konusu olduğunda, kırmızı et- kanser ilişkisi belki de bilinen en eski sağlık problemlerinden birisidir.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), Ekim 2015'te kırmızı etin"muhtemelen insanlar için kanserojen"olduğuna karar veren bir rapor yayınladı; bunun anlamı, kanser riskini artıracak bir takım kanıtlar olduğu anlamına geliyor.

Buna ek olarak, DSÖ,"tuzlama, fermante etme, isleme veya lezzet arttırmak veya korumayı iyileştirmek için başka işlemler yoluyla dönüştürülmüş et" olarak tanımlanan işlenmiş etlerin "insanlar için kanserojen" olduğunu "belirtti.

DSÖ'ye göre işlenmiş etin yüksek bir şekilde alınması kolorektal kanser riskiyle ilişkilidir.
Bu sonuçlara varmak için, DSÖ'nün Kanser Araştırmaları Uluslararası Araştırma Ajansı (IARC)Çalışma Grubu, kırmızı ve işlenmiş etlerin çeşitli kanser türleri üzerindeki etkilerini değerlendiren 800'den fazla çalışmayı gözden geçirmiştir ve işlenmiş sığır veya domuz etinin günlük olarak tüketilmesinin kolorektal kanser riskini yüzde 18 oranında artırdığını tespit ettiler.

IARC ayrıca, kırmızı et alımı ile kolorektal, pankreas ve prostat kanseri riskinde artış arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Kırmızı etlerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesinin (örneğin kızartma veya mangalda pişirmenin)kanser riskinin artmasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsünün (NIH) alt grubu olan Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre, yüksek sıcaklıklarda pişirilen et yemekleri, kanserojen olduğu gösterilen kimyasal maddeler olan heterosiklik aminlerin (HCAs) ve polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAHs) üretilmesine neden olabilir.

Ancak DSÖtarafından hazırlanan raporda, HCA ve PAH'ın insan kanseri riskindeki rolü hakkında tam olarak ortaya çıkarılamadı ve incelemelerde etin pişirme yolunun kanser riskini etkileyip etkilemediğini belirlemek için yeterli veri yoktu.
 

Similar threads

  • Soru
Kırmızı et, sağlıklı ve dengeli bir diyet için gerekli olan sayısız vitamin ve mineral içerir. Bununla birlikte, son yıllarda, kırmızı et tüketiminin kanser ve diğer hastalıkların riskini artırabileceğini düşündüren çalışmalarla ünü ciddi derecede lekelenmiştir. Fakat gerçekten bizim için o...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Mangallarının başında yalvaran gözlerle bana bakarak “Hayıır” dememi bekleyen milyonların bütün hayal kırıklığıyla yazıyorum; maalesef Dünya Sağlık Örgütü kırmızı et ve domuz etini, “muhtemel kanserojen” olarak kabul ediyor. Üstelik salam, sosis, jambon gibi işlenmiş et ürünlerini de “muhtemel”...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Kanser olağan vücut hücresinin mutasyonu sonucu kontrolsüz olarak süratle çoğalması ile oluşan tüm dünyada sebebi bilinen vefatlar ortasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan bir hastalıktır. Kanser %90 çevresel, %10 oranında genetik faktörlere bağlı olarak gelişir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Kırmızı et tüketimiyle kolorektal kanser riski arasındaki bağlantıya dair yapılan bir araştırma kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin kolorektal kanser riskini yükselttiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre günde 76 gram kırmızı ya da işlenmiş et tüketen insanların kolorektal kansere yakalanma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Et Kanser Yapar Mı? Sorusu Çevremizde Sıkça Duyduğumuz Bir Sorudur. Et tüketimi ile kanser arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalar, sonuçları çeşitlilik göstermektedir. Et tüketiminin kanser riskini artırabileceği düşünülse de, bu tam olarak kanıtlanmamıştır. Kırmızı et ve işlenmiş et...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt