Son konular

Kırmızı et: Sağlık için iyi mi kötü mü?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kırmızı et, sağlıklı ve dengeli bir diyet için gerekli olan sayısız vitamin ve mineral içerir. Bununla birlikte, son yıllarda, kırmızı et tüketiminin kanser ve diğer hastalıkların riskini artırabileceğini düşündüren çalışmalarla ünü ciddi derecede lekelenmiştir. Fakat gerçekten bizim için o kadar kötü değil mi?

ABD'de kırmızı et alımı son 40 yılda dramatik bir düşüş gösterdi.

Kırmızı et, memeli hayvanların kasından gelen herhangi bir et olarak tanımlanır. Buna sığır, kuzu, keçi, dana eti ve koyun eti dahildir.

Birçok hanede kırmızı et, günlük olarak farklı şekillerde tüketilenbir besin unsuru olarak düşünülür.

Yalnızca son 10 yılda kırmızı et tüketimi kişi başı yaklaşık 10 kilo düştü.

Peki neden çoğumuz kırmızı eti kesiyoruz?

-Bitki esaslı gıdalara geçiş

2016 Harris Anketi'ne göre, ABD'de yaklaşık 8 milyon yetişkin hayvancılıkla ilgili endişelerle birlikte vejetaryen veya vegandır.Bununla birlikte, milyonlarca fazla insan et bazlı ürünler yerine bitki bazlı gıdalar tercih ediyor gibi görünüyor çünkü daha sağlıklı olduklarına inanıyor. 2016 Harris Anketi, ABD'li yetişkinlerin yüzde 37'sinin "her zaman" veya "bazen" vejetaryan yemek yediğini ortaya koyarken, bunların yüzde 36'sı tercih sebeplerinden kaynaklanıyor.

Bir dizi çalışma, bitki temelli bir diyetin gitmenin yol olduğunu öne sürdü. Aralık 2016'da, Beslenme ve Diyetetik Akademisi'nden bir bildiri, bitki temelli bir diyetin, tip 2 diyabet riskini yüzde 62 azaltabileceğini ve kalp krizi ve inme riskini azaltabileceğini iddia etti.

Bununla birlikte, yalnızca kırmızı etten uzakta bulunan bitki temelli beslenme ile ilişkili sağlık kazanımları değil aynı zamanda kırmızı et yemesinden kaynaklanabilecek sağlık riskleri de söz konusudur. Bu risklerden bazılarının ne olduğunu inceliyoruz.

Kanser

Kırmızı et alımı söz konusu olduğunda kanser belki de en köklü sağlık etkisidir.

Dünya Sağlık Örgütü, Ekim 2015'te kırmızı etin “muhtemelen insanlar için kanserojen" olduğuna karar veren bir rapor yayınladı; bunun anlamı, kanser riskini artırabileceğine dair bazı kanıtlar olduğu anlamına geliyor.

Buna ek olarak, DSÖ, "tuzlama, kürleme, fermantasyon, isleme veya lezzet arttırmak veya korumayı iyileştirmek için başka işlemler yoluyla dönüştürülmüş et" olarak tanımlanan işlenmiş etlerin "insanlar için kanserojen" olduğunu belirtti; bu, yeterli delilin mevcut olduğunu gösterir işlenmiş et alımı kanser riskini arttırır.

DSÖ'ye göre işlenmiş etin yüksek bir şekilde alınması kolorektal kanser riskiyle ilişkilidir.

Bu sonuçlara varmak için DSÖ'nün Kanser Araştırması Uluslararası Araştırma Ajansı (IARC) Çalışma Grubu, kırmızı ve işlenmiş etlerin çeşitli kanser türleri üzerindeki etkilerini değerlendiren 800'den fazla çalışmayı gözden geçirmiştir.

İşlenmiş etin her biri 50 gramlık kısmının günlük olarak tüketilen domuz veya sığır eti içeren kısmının kolorektal kanser riskini yüzde 18 oranında arttırdığını tespit ettiler.

IARC ayrıca, kırmızı et alımı ile kolorektal, pankreas ve prostat kanseri riskinde artış arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Kırmızı etlerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesinin - örneğin kızartma veya mangalda pişirilmesiyle - artan kanser riskine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Yüksek Ulusal Sağlık Enstitüsünün (NIH) bir bölümünde yer alan Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre, yüksek sıcaklıklarda et yemekleri, gösterilen kimyasal maddeler olan heterosiklik aminlerin (HCA) ve polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAHs) üretilmesine neden olabilir ve bu maddeler hayvan modellerinde kanser riskini arttırmaktadır.

Bununla birlikte, DSÖ tarafından hazırlanan rapor, HCA ve PAH'ın insan kanseri riskinde rolünün tam olarak anlaşılamadığı ve incelemelerinden etin pişirme yolunun kanser riskini etkileyip etkilemediğini belirlemek için yeterli veri olmadığı sonucuna varmıştır.

Böbrek yetmezliği

Diyabet ve yüksek tansiyon böbrek yetmezliğinin en yaygın nedenleri arasındadır, ancak Temmuz 2016'da bir çalışma kırmızı et tüketiminin bir risk faktörü olabileceğini düşündürmektedir.

Amerikan Nefroloji Derneği Dergisinde yayınlanan çalışma, kırmızı et tüketimi ile böbrek yetmezliği riski arasında doz bağımlı bir bağlantı olduğunu bildirdi. Örneğin, kırmızı et tüketiminin en yüksek yüzde 25'inde yer alan katılımcıların, yüzde 25'lik en düşük oranla karşılaştırıldığında yüzde 40 oranında böbrek yetmezliği riski bulunduğu bulundu.

Bulgularımız, bu kişilerin hala protein alımını devam ettirebildiklerini, ancak bitki kaynaklı beslenmeye geçmeyi düşündüklerini, ancak yine de et yemeyi seçtikleri takdirde balık / kabuklu deniz hayvanları ile kümes hayvanlarının kırmızı ete daha iyi alternatif olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, kırmızı etin besin değeri olduğunu ve bunun, "kırmızı et ve işlenmiş eti yemenin riskleri ve faydalarını dengelemek ve mümkün olan en iyi diyet önerilerini sağlamak için" gelecek araştırmalarda dikkate alınması gerektiğini belirtti.
 

Similar threads

  • Soru
Kırmızı et kanser ilişkisi efsane mi ? Kırmızı et söz konusu olduğunda, kırmızı et- kanser ilişkisi belki de bilinen en eski sağlık problemlerinden birisidir. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), Ekim 2015'te kırmızı etin"muhtemelen insanlar için kanserojen"olduğuna karar veren bir rapor yayınladı; bunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Kırmızı et tüketimiyle kolorektal kanser riski arasındaki bağlantıya dair yapılan bir araştırma kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin kolorektal kanser riskini yükselttiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre günde 76 gram kırmızı ya da işlenmiş et tüketen insanların kolorektal kansere yakalanma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
beyin gelişiminde kırmızı etin önemi - kırmızı et tüketimi -kırmızı et Türkiye'de son dönemlerde yaşanan fiyat artışı nedeniyle yıllık kişi başına düşen kırmızı et tüketiminin 12 kilogramın altına indiği öne sürüldü. Sağlıklı, dengeli beslenme ve beyin gelişimi için kırmızı eti tüketmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger; kurban bayramında tüketilen kurban eti miktarına dikkat edilmediğinde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirtiyor Bunlardan bir tanesi de vücutta fazla miktarda su birikimi olarak bilinen ödem şikayeti Beslenmemizde kırmızı etin önemi Kırmızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Kansere karşı beslenin Kansere karşı beslenin Kanserden korunmak için her gün 5 porsiyon ya da daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi, ekmek gibi tahıllar ile makarna, pirinç ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınması öneriliyor. Kanser olgularının yüzde 80′i çevresel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt