Kırmızı Eti Ne Kadar Tüketmelisiniz?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Kırmızı et tüketimiyle kolorektal kanser riski arasındaki bağlantıya dair yapılan bir araştırma kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin kolorektal kanser riskini yükselttiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre günde 76 gram kırmızı ya da işlenmiş et tüketen insanların kolorektal kansere yakalanma riski yüzde 20 daha fazla.

Bu son araştırma, kırmızı ve işlenmiş etleri artan kolorektal kanser riskine bağlayan yeni bir kanıt oldu ve araştırmanın sonuçları haftada dört veya daha fazla kez kırmızı ve işlenmiş et yiyenlerin, kırmızı ve işlenmiş etleri haftada ikiden daha az yiyenlere göre daha yüksek bir bağırsak kanseri riski taşıdığını gösterdi.

Üstelik bu konuda daha önceki araştırma yaklaşık 30 yıl önce yapılmıştı ve 30 yılda insanların beslenme biçimleri önemli ölçüde değiştiği için yeni veriler daha sağlıklı sonuçları gösteriyor.

Alkolün Etkisi


Araştırma, kolorektal kanser riskini artıran bir diğer faktörün alkol olduğunu gösteriyor. Çalışma, aynı zamanda ekmek ve kahvaltı gevreklerinden elde edilen posanın, kolonda veya rektumda başlayan, kolorektal kanser riskindeki azalmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

Kolorektal kanserin bilinen diğer risk faktörleri ise şöyle:

Yaşlılık:Kolon kanseri teşhisi konan insanların büyük çoğunluğu 50 yaşından büyük. Kolon kanseri gençlerde ortaya çıkabilir ancak çok daha seyrek görülür.

Kalıtsal sendromlar:Kolon kanseri riskini arttıran kalıtsal sendromlar. Ailenizin nesiller boyunca geçirilen genetik sendromlar, kolon kanseri riskinizi artırabilir. Bu sendromlar ailesel adenomatöz polipozis ve kalıtsal nonpolyozis kolorektal kanseri içerir ve bunlar Lynch sendromu olarak da bilinir.

Düşük lif, yüksek yağlı diyet:Kolon kanseri ve rektal kanser lif ve yağ ve kalorisi yüksek bir diyet ile ilişkili olabilir. Bu alandaki araştırmalar karışık sonuçlar verdi. Bazı çalışmalar, kırmızı et ve işlenmiş eti yüksek diyet yiyenlerde kolon kanseri riskinin arttığını bulmuşlardır.

Hareketsiz bir yaşam tarzı: Eğer aktif değilseniz, kolon kanseri gelişme olasılığınız daha yüksektir. Düzenli fiziksel aktivite almak, kolon kanseri riskinizi azaltabilir.

Diyabet:Şeker hastalığı ve insülin direnci olan insanlarda kolon kanseri riski yüksektir.

Obezite: Obez olan insanlarda kolon kanseri riski artar ve normal kilo olarak kabul edilen insanlara kıyasla kolon kanseri ölme riski artar.

Sigara içmek: Sigara içen insanlarda kolon kanseri riski yüksek olabilir.
 
Üst Alt