KIRMIZI VE MOR MEYVELER MEME KANSERİNİ ÖNLER Mİ?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Yapılan çalışmalar; dünyada kadınlarda en ölümcül hastalıklar sıralamasında meme kanserinin ikinci sırada yer aldığını gösteriyor. Kadınlık hormonu östrojene bağımlı olarak gelişen meme kanseri tipinde bu hormonun oluşumu ve etkisinin önlenmesine yönelik tedaviler uygulanır. Ancak bu hormona bağlı olmayan(östrojen reseptörü negatif) tipinde, bu tip yaklaşımların yararı sınırlı kalmaktadır. Dolayısıyla, daha etkin ajanların keşfedilebilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.

Saha çalışmaları, birçok kanser tipinde olduğu gibi, meme kanseri gelişiminde de beslenme şeklinin, özelliklede meyve ve sebze kullanımının önemli rolü bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu konuda özellikle antioksidan etkili ve fenolik yapıda bitki bileşenleri olan antosiyaninlerin etkisi dikkat çekici. Meyve ve sebzelere kırmızı, mor ve tonlarında renklerini veren bu tip bitki bileşenlerinin, deneysel olarak gösterilen yangı giderici, antioksidan ve kemopreventif etkiler nedeniyle kanserlerin yanı sıra, kalp ve damar hastalıklarının gelişimine karşı da koruyucu etkileri bulunuyor. Yapılan çalışmalarda kanser hücrelerinin çoğalmasını ve damarlanmasını önleyerek, kanser hücrelerini öldürdüğü bildiriliyor.

Antosiyaanin içeriği en zengin kaynaklardan biri olan ve siyaha yakın mor renkli meyveleri ile dikkati çeken likapa meyvesi Doğu Karadeniz Bölgesinde yetiştiği halde ülkemizde maalesef talep görmüyor. Yeni yayımlanan bir çalışmada taze meyvelerden hazırlanan özütün meme kanseri hücreleri üzerinde etkisi incelenmiş. Meyvelerin antosiyanin özütünün, hücrelere toksik olmayan derişimlerde meme kanseri hücrelerini öldürdüğü ve bu etkisinin östrojen hormonundan bağımsız olarak gerçekletiği bildiriliyor.

Alkol tüketimi meme kanseri riskini arttırabiliyor

Gerek saha çalışmaları, gerekse deneysel çalışmalarda meme kanseri gelişimi ile aşırı alkol tüketimi arasında doğrudan ilişki tespit edilmiş. Alkol alınması ile hücrelerarası boşlukta serbest radikallerin biriktiği deneysel olarak da gözlenmiş. İşte likapa gibi kırmızı-mor meyvelerdeki antosiyaninlerden biri olan siyanidin-3-glikozitin kuvvetli antioksidan etkisi nedeniyle bu zararlı radikalleri yok ettiği ve dolayısıyla meme hücrelerinde oksidatif hasarı önlediği, bu şekilde kansere karşı koruma sağladığı ileri sürülüyor. Diğer taraftan, yapılan çalışmalarda C vitamini ya da diğer antioksidanların, alkolün yol açtığı bu zararlı radikalleri gidermede etkisinin sınırlı kaldığı gözlemlenmiş.
 
Üst Alt