Kış Aylarına Eşlik Eden Çay; Ihlamur

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Avrupa’da, halk arasında yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ıhlamur, Tilia olarak bilinen ıhlamur ağacından (lime tree) elde edilir. En sık rastlanan ıhlamur ağacı türleri, Tilia cordata ve Tilia platyphyllos’dur. İki ağacın birbirinden farkı, yapraklarının büyüklüğüdür.

Ihlamurun sağlığa faydaları nelerdir?

Ihlamur çayı ülkemizde olduğu gibi farklı kültürlerde geleneksel olarak grip nedeniyle yükselen ateşi düşürmek için kullanılmaktadır.

Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açmaya yararken, sıcak çay boğaz ağrısını, öksürüğü alır.

Diğer popüler kullanımı ise sakinleştirici etkisi ile sinirleri yatıştırmak içindir.

Yatıştırıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı gerginliği alır, kaygı nedeniyle gerilen sinirleri yatıştırır, stresi azaltır ve uykuya geçişi kolaylaştırır.

Kalp çarpıntısına ve yüksek tansiyona karşı tavsiye edilen ıhlamur çayı, C vitamini kaynağı olan limon suyu ile birlikte tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ihlamur çiçeği ile hazırlanan cilt kremleri, kaşıntılı deri hastalıklarının belirtilerini hafifletmek için kullanılmaktadır.

İdrar söktürücü olarak karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.

Ihlamurun faydaları üzerine yapılan çalışma sayısı oldukça az olmakla birlikte bazı klinik araştırmalar kas kasılmalarını azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir.

Ihlamuru piyasada kurutulmuş ıhlamur çiçekleri, hazır poşet çay, kapsül, ıhlamur özü ve tentür olarak bulabilirsiniz.

Peki, ıhlamurun yan etkileri nelerdir?

Ihlamur kısa süreli ve tavsiye edilen oranlarda kullanıldığında bir yan etkisi yoktur.

Ancak araştırmalar uzun süreli kullanımının kalp hasarına neden olabileceğini belirtmektedir.

Ayrıca ıhlamur ağacı kabuğuna temas etmek ciltte tahrişe yol açabilir.

Gebe ve emzirme dönemindeki kadınların ıhlamur çayı içmeden önce doktorlarına danışmaları gerekir.

Peki, şifalı bir bitki olan ıhlamur nasıl demlenir?

Ihlamur çayı yaparken dikkat etmeniz gereken önemli husus ıhlamuru kaynatmamalısınız. Sıcak kaynamış suya ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını bir tutam atıp, 10 dakika kadar demlenmeye bırakmalısınız. Böylece ıhlamurun sarımsı rengi suya çıkar. Bardağa boşaltırken bir süzgeç yardımıyla kullandığınız ıhlamur yapraklarını ayıklayabilirsiniz. Dilerseniz bal, zencefil ya da limon da ekleyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmıştır. Bitki çaylarını seviyorsanız ıhlamuru farklı bitkilerle de harmanlayarak kendinize güzel bir çay yapabilirsiniz. Ama yine de günde 2-3 fincandan fazla bitki çayı tüketilmemelidir.
 
Üst Alt