Kış Aylarında Bağışıklığımızı Nasıl Zinde Tutabiliriz?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kış aylarının gelmesi,havaların soğuması,yaşadığımız salgın hastalıklar bağışıklığımızı düşürebilir.Kış aylarında kapalı alanlara çekilmek,güneş ışığından yararlanamamak enfeksiyonlara yakalanmamızı daha da kolaylaştırır.Sadece kapalı ortamlarda kalmak değil ağır gerilim seviyesi,obezite varlığı,uykusuzluk,dengesiz ve yetersiz beslenme üzere birçok faktör bağışıklığımızı etkilemektedir.Tüm bu olumsuz etkenlere karşı kalkanımız tabi ki de güçlü bir bağışıklıktan geçmektedir.

Güçlü bir bağışıklık için altın kurallarımız:

1.Masanız rengarenk ve çeşitli olsun: Süt kümesi,et kümesi,ekmek kümesi,sebze ve meyve kümesi üzere besinlerin her birinden kâfi ve istikrarlı almak sağlıklı bir beden için değerlidir.

2.Baharatlardan yararlanın:Zencefil,kırmızı biber,zerdeçal,köri,yenibahar,karabiber üzere besinler hem yemeklerinize lezzet hem de size sıhhat katacaktır.Yoğurtlarda,çorbalarda,salatalarda da kullanabilirsiniz.

3.Soğan ve sarımsak tüketin:Asırlardır yararları saymakla bitmeyen soğan ve sarımsak çiğ ya da pişmiş olarak tüketildiğinde doğal antibiyotik misyonu görmektedir.Bu yüzden soğan ve sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin.

4.Su tüketimine itina gösterin:Kışın su tüketimi azalsa da bedene alınması gereken su ölçüsü azaltılmamalıdır.En az 2-2.5 L su tüketimi sağlanmalıdır.Su tüketimini kolaylaştırmak ve tıpkı vakitte C vitamini almak için suyunuza bir dilim limon ekleyebilirsiniz.

5.Yeterli seviyede C vitamini alınortakal,greyfurt,mandalina üzere meyveler C vitamini denilince akla birinci gelenler ortasında olmaktadır.Bu turunçgillerin yanı sıra yeşil biber,kivi,maydanoz,roka da C vitamini açısından yüksek besinlerdir.

6.Günlük D vitamini kıymetinizi karşılayın: D vitamininin temel kaynağı Güneş’ten kış aylarında yararlanamadığımız için D vitamini bedelimiz düşmekte bu yüzden bağışıklığımızda zayıflamaktadır.D vitamininin besinsel kaynaklarını (balık yağı,ciğer,yumurta sarısı,peynir,patates gibi)tüketmeye ihtimam gösterelim.Yeterli gelmediği durumda uzman denetiminde destek alınmalıdır.

7.Egzersiz yapmaya itina gösterinüzenli yapılan antrenmanlar uyku kalitesini güzelleştirirken,bağışıklık işlevlerimizi da artırır. Son araştırmalar uzun vadeli orta şiddetli antrenman programının menopoz sonrasında bayanlarda grip ve soğuk algınlığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.

8.İdeal kilonuzu koruyun:Son yapılan çalışmalar fazla yağ dokusunun bağışıklık sistemi üzerine olumsuz tesirlerinden bahsetmektedir.

9.Yeterli ve kaliteli uyuyun:Yatmadan evvel alkol ve kafeinden uzak durmak ve uygun oda ısısı sizi dinlendirir.

10.Probiyotik ve prebiyotik kaynaklara öncelik verin:Yoğurt,kefir,ayran üzere probiyotiklere ve probiyotiklerin gücünü artıran besinlere(ev üretimi turşu,mayalı yiyecekler,boza gibi)öncelik vererek bağırsaklarımızdaki faydalı bakteri sayısını artırıp bağışıklığımızı güçlendirebiliriz.

11.Ara öğünlerde kuruyemiş üzere sağlıklı yağlar tüketin:Ceviz,badem,fındık,kabak çekirdeği hem mineral açısından hem de sağlıklı yağ asidi bakımından fayda sağlar.

12.Tütün ve alkol,beyaz un,beyaz şeker,asitli içecek tüketiminden uzak durun:Vücut direncinizi düşürerek bağışıklık sisteminizi zayıflatır.

13.Omega-3 yağ asitlerinden güçlü yağlı balıklar,avakado,keten tohumunu beslenmenize ekleyin.

14. Bağışıklığımızı güçlendirmek için kullanılan D vitamini, çinko, C vitamini, omega-3, alfa lipoik asit, beta glukan, kara mürver ve propolis desteklerini bir uzmana danışarak kullanın.

15. Ihlamur, adaçayı, karahindiba,papatya, ekinezya,zencefil,hibiskus ve kuşburnu çayı tüketin. Bu çaylar hem metabolizmanızı hızlandırır hem de üst teneffüs yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Kendi bedenimiz kendi kalkanımız.
 
Üst Alt