Son konular

KIş aylarında bebeginizi koruyun!!

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Havaların soğumasıyla beraber, bütün anneler bebeklerinin hastalanmasından endişelenmeye başlar. Oysa ki, bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyerek ve gerekli önlemleri alarak, bebeğinizi soğuk algınlığına ve kışın diğer olumsuz etkilerine karşı koruyabilirsiniz.



Çoğunlukla kış aylarında görülen soğuk algınlığı, çeşitli virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarına etki eden ve bebeklerde halsizlik, iştahsızlık, burun tıkanıklığı belirtileri gösteren, hafif seyirli bir hastalıktır. Kış mevsiminde, kötü havalandırılan kalabalık ortamlarda daha çok zaman geçiren bebekler, burundaki mukozanın soğuması ve virüslerin hızla çoğalmasıyla, kolayca soğuk algınlığına yakalanabilirler. Soğuk algınlığı virüsleri bulaşıcıdır ve hasta biriyle aynı havanın solunması, temas edilmesi ya da hastanın kullandığı eşyaya temas edilmesi yollarıyla bulaşabilir.



Soğuk Havalarda Bebeğimi Nasıl Korurum?
Bebeğinizi emzirmek, alabileceğiniz en etkili önlemdir. Anne sütü bileşiminde, bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyen ve hastalıklarla mücadele eden antikorlar bulunur. Anne sütü ile beslenen bebekler solunum yolu ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına daha seyrek yakalanır ve hastalığı daha hafif atlatırlar. Anne sütünün yetersiz kaldığı veya olmadığı durumlarda, bebeğinizi anne sütündeki prebiyotik lif karışımı esas alınarak hazırlanan özel bebek mamaları ve devam sütleriyle besleyerek, bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz.
Soğuk havalarda bebeğinizin giyimine dikkat etmeli, özellikle en çok ısı kaybettiği başını korumalı ve bebeğinize kat kat pamuklu, yumuşak ve vücudu saran kıyafetler giydirmelisiniz. Bebeğinizi aşırı giydirmek onun terlemesine ve daha kolay üşütmesine neden olacaktır. Ayrıca çok sıkı sarılan, kundaklanan ve terleyen bebeklerde, aşırı su kaybına bağlı olarak rahatsızlıklar meydana gelebileceğini unutmayın.
Bebeğinizin cildi sizinkine oranla çok daha hassastır ve soğuk hava ile kolayca kuruyarak, pullanma, çatlama ve döküntü gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilir. Soğuk havalarda, bebeğinizin cildine kurumayı önleyecek nemlendiriciler ve bebek yağları sürmeyi deneyebilirsiniz.
Hasta olan kişilerin bebeğinizle temas etmesine olanak vermeyin, siz hastaysanız bebeğinize bakarken maske kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin bulunduğu evin hiç bir odasında sigara içilmemeli ve ev belirli aralıklarla havalandırılmalıdır. Bebeğinizi cereyanda bırakmamaya ve 23-24 derecelik ideal oda sıcaklığında tutmaya dikkat edin. Ev bu derecenin altına düştüyse, bebeğinize bir kat daha giydirin.
Havaların aşırı soğuk olduğu günlerde bebeğinizi dışarı çıkarmayın ve güneşli havalarda dahi, bebeğinizi kış şartlarına uygun giydirdiğinizden emin olun. Onu sıkmayan, solunumunu kapatmayan, kaşkol ve bere kullanın.

Soğuk Algınlığına Yakalanmış Bebeğimi Nasıl Rahatlatabilirim?

Bebeğinizin soğuk algınlığına yakalandığını, soluk renkli, iştahsız halinden ve burun tıkanıklığından anlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin gözleri şiş, kuru ya da ıslak gözükebilir ve ateşi çıkabilir. Bebeğiniz hafif soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsa, onu evde size vereceğimiz önerilerle rahatlatabilirsiniz. Bebeğinizin ateşi düşmüyor ve nefes almakta sorun yaşıyorsa, vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
Bebeğinize anne sütü başta olmak üzere bol bol sıvı verin. Dördüncü aydan itibaren bebeğinize özel organik elma sularından ve bitki çaylarından da verebilirsiniz.
Burnu tıkalı olan bebeğiniz, meme emmekte zorlanabilir. Emzirirken bebeğinizi dik pozisyonda tutmanız, solunumuna yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin burnu akıyorsa, uyku sırasında akıntının dışarı çıkması için, altına havlu koyarak bebeğinizin başını hafifçe yükseltebilirsiniz. Ayrıca buhar makinesi veya ısıtıcının üzerine koyacağınız su dolu bir kap, odanın havasını nemlendirerek, bebeğinizin soluk alışını kolaylaştırır ve uyku sırasında rahatlamasını sağlar.
Doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayın.
Bebeğiniz tüm önlemlere rağmen ateşleniyorsa, nefes alışı zor ve çok hızlıysa, göğsünden hırıltılı sesler ve tok öksürükler duyuluyorsa, sıvı almayı redediyorsa, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.
 

Similar threads

  • Soru
Değerli Anne ve Baba, Şu andan itibaren küçük, sevimli bir bebeğin sahibisiniz ve bu bebek belli becerileri kazanıncaya kadar size bağımlı olmak zorunda. Böylesine değerli bir varlığı büyütürken ihtiyacınız olabilecek en önemli konuları, en çok sorulan soruları sizlerle paylaşmak istiyoruz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Türkiyemizde kış ayları çok sert geçer. Bebeklerimiz sıkılınca ne yaparız? Elbet bira hava alsın diye ya parka götürürüz, ya balkona çıkarırız.. ya kapı önüne çıkarırız.. Hava şartlarının çok sık değiştiği ülkemizde dışarı çıkarken iyi olan hava birden soğuyabiliyor.. Yada soğuk olmasa bile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Bebekler doğumdan 3 yaşına kadar yılda ortalama 6 ila 8 kez soğuk algınlığı geçirebilir. Özellikle kış aylarında hastalanma oranı daha da yükselir. Bu durum siz ebeveynlerin bebeğinizi dış mekana çıkarmakta tereddüt yaşamasına sebep olabilir. Ancak bebeğinizin kışın da sağlıklı kalması için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
  • Soru
bebeklerde soğuk yanığı - kar yanığı - donma tehlikesi Özellikle kış aylarında küçük bebeği olan anne-babaların bebekleri soğuklardan korumak için özel çaba sarf etmeliler. Uzmanlar, soğuk havalarda bebeklerin karşılaşabilecekleri tehlikeleri be bu tehlikelere karşı alınması gereken...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Yaklaşık 40 hafta süren hamileliğiniz boyunca, bebeğinizle tek bedende aynı besinleri paylaşıp, ortak duygularla pek çok etkileşimde bulundunuz. Heyecanlandığınızda kanınızda yükselen adrenalin, plasenta aracılığıyla bebeğinize geçip onun da kalbinin hızlı atmasına sebep oldu. Hiç çaba...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Üst Alt