SoruCevap
Yeni Üye
Havaların gitgide soğumaya başladığı ve kışın kendini uygundan güzele göstermeye başladığı şu günlerde marazlardan kendimizi koruyabilmek için bağışıklık sistemimizi biraz daha güçlendirmek gerekmektedir. Bu aylar kilo almış bireyler için tıpkı devranda diyet devri de olabilir.
Bununla birlikte havaların daha erken kararması, güneşin konumunu yağmurların alması ve soğukların gitgide artıp, işlerin ağırlaşması münasebetiyle gelişen halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk sonucu ölçüsüz yeme atakları da gelişebilir.
Bu devirde marazlardan korunmak ve kilonuzu denetim altına alabilmek için dikkat etmeniz gerekenlere bir göz atalım;
· Günlük diyetinizde yapacağınız küçük ve olumlu değişikliklerin sıhhatinize yapacağı kıymetli farklılıkları unutmayınız.
· Bilhassa besin çeşitliliği bu devirde ehemmiyet taşımaktadır. Örneğin yemek yediğiniz tabağı göz kararı 4 eşit kesime ayırın ve değişik besin kümelerini ve antioksidan kapasitesi yüksek değişik renkte besinleri birebir tabakta tüketip besinlerin etkileşiminden faydalanın.
· Sağlıklı kalabilmek için gün içerisinde 50 kadar besin öğesini tüketmek gerekmektedir. Bunun için Karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminlerin istikrarlı ve ehil ölçülerde almaya dikkat edin.
· Mevsim geçişleri metabolizma suratının değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve illetlere davetiye çıkarmaktadır. Bu periyotta vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da hizmet yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum üzere minerallerin bunun yanı sıra omega - 3 ve omega - 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir.
A vitamini; Yumurta, süt, balık, havuç, kayısı üzere sarı, domates üzere turuncu ve ıspanak, brokoli, kabak üzere yeşil zerzevat ve meyvelerde bulunur.
C vitamini; Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu üzere besinlerde bulunur.
Bununla birlikte havaların daha erken kararması, güneşin konumunu yağmurların alması ve soğukların gitgide artıp, işlerin ağırlaşması münasebetiyle gelişen halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk sonucu ölçüsüz yeme atakları da gelişebilir.
Bu devirde marazlardan korunmak ve kilonuzu denetim altına alabilmek için dikkat etmeniz gerekenlere bir göz atalım;
· Günlük diyetinizde yapacağınız küçük ve olumlu değişikliklerin sıhhatinize yapacağı kıymetli farklılıkları unutmayınız.
· Bilhassa besin çeşitliliği bu devirde ehemmiyet taşımaktadır. Örneğin yemek yediğiniz tabağı göz kararı 4 eşit kesime ayırın ve değişik besin kümelerini ve antioksidan kapasitesi yüksek değişik renkte besinleri birebir tabakta tüketip besinlerin etkileşiminden faydalanın.
· Sağlıklı kalabilmek için gün içerisinde 50 kadar besin öğesini tüketmek gerekmektedir. Bunun için Karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminlerin istikrarlı ve ehil ölçülerde almaya dikkat edin.
· Mevsim geçişleri metabolizma suratının değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve illetlere davetiye çıkarmaktadır. Bu periyotta vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da hizmet yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum üzere minerallerin bunun yanı sıra omega - 3 ve omega - 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir.
A vitamini; Yumurta, süt, balık, havuç, kayısı üzere sarı, domates üzere turuncu ve ıspanak, brokoli, kabak üzere yeşil zerzevat ve meyvelerde bulunur.
C vitamini; Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu üzere besinlerde bulunur.