Son konular

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
43
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,938
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
2024 yılında pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte bir çok bulaşıcı hastalık arama motorlarında araştırılmaya başlandı. Yetişkinleride çocukları da etkileyen kızamık belirtileri nelerdir? Sizler için derledik. Kızamık belirtileri nelerdir? sorusunu maddeler halinde cevapladık sürü bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterebilen kızamığın bir çok belirtisi bulunuyor.

Kızamık belirtileri virüse maruz kaldıktan 10-14 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Belirtileri ve semptomları genelde aşağıdaki gibidir:

Ateş
Kuru öksürük
Burun akıntısı
Boğazda ağrı
Gözde iltihaplanma (konjonktivit)
Ağzın içinde, yanağın iç astarında kırmızı bir rengin ortalarında mavimsi beyaz olan küçük beyaz lekeler. Bu lekeler koplik lekeleri olarak da adlandırmaktadır.
Birbirine akan büyük, düz lekelerden oluşan deri döküntüsü
Kızamık enfeksiyonu, iki üç hafta içerisinde aşama aşama ortaya çıkmaktadır.

Kızamığa Genel Bakış
Bir önceki paragrafımızda Kızamık belirtileri nelerdir? sorusunu maddeler halinde cevapladık. Çocukluk çağı enfeksiyonu olan kızamık, bir zamanlar oldukça yaygındı. Günümüzde ise genellikle bir aşı ile önlenebilmektedir.

Küçük çocuklar için ölümcül olabilen kızamık, kızamıkçık olarak da adlandırılmaktadır.

Çocuklara kızamık aşısı yapıldıkça ölüm oranları düşmektedir. Günümüzde ise kızamık 1 yılda 100.000 den fazla çocuğun ölümüne sebep olan bir hastalıktır. Ölüm oranları çoğunlukla 5 yaş altındaki çocuklarda görülmektedir.

Kızamık on yıldan fazla bir süredir fazla yaygın değildir. Bunun sebebi yüksek aşılanma oranlarıdır.

Kızamık Kuluçka Süresi Kaç Gündür?
Enfekte olduktan sonra 10-14 gün boyunca kızamık virüsü kuluçkaya yatmaktadır. Bu süre içerisinde hiçbir kızamık belirtisi veya semptom gözükmez.

Kızamık Nasıl Başlar? Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Kızamık genelde hafif ve orta dereceli bir ateşle başlamaktadır. Buna sürekli öksürük, burun akıntısı, iltihaplı gözler (konjonktivit) ve boğaz ağrısı eşlik etmektedir. Bu nispeten hafif hastalık olarak iki veya üç gün sürebilir.

Akut hastalık ve döküntü. Döküntü, bazı çocuklarda sivilce gibi küçük lekeler oluşur. Bu lekeler cilde lekeli kırmızı bir görünüm verir.

Cildde oluşan kırmızı lekeler birkaç gün içinde kollara, gövdeye, uyluklara, alt bacaklara, ve ayaklara kadar yapılabilmektedir. Tüm bu belirtiler gelişirken ateş hızlı bir şekilde yüksebilir. Ateş yüksekliği genellikle (40 ila 41 C) kadar yükselir. Kızamık yüzde başlar ve son olarak uyluk ve ayaklarda görülür.

Kızamık Bulaşır Mı? Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Kızamık virüsü döküntü ortaya çıkmasından 4 gün önce bulaşmayan başlar. Kızamık döküntüleri genelde 4-5 gün sürer bu süre içinde de de kızamık bulaşıcıdır. Kısaca belirtmek gerekirse kızamık virüsü yaklaşık 8 gün boyunca bulaşıcıdır.

Kızamıkta Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Sizin veya çocuğunuzun kızamık olduğunu düşünüyorsanız veya kızamık benzeri bir kızarıklık varsa tıbbi yardım almanız gerekir. Ailenizin geçmiş aşı kayıtlarının çıktısını alarak doktora gösterin.

Kızamık Nasıl Bulaşır?
Kızamık virüsü enfekte bir çocuğun veya yetişkinin burnunda ve boğazında çoğalmaktadır. Kızamık virüsü oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık olan biri öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda, enfekte damlacıklar diğer insanların onları soluyabileceği havaya püskürtülür.

Covid19 virüsünde olduğu gibi virüslü damlacıklar, hapşırma ve öksürükler ile yüzeylere inebilmektedir. Bu yüzeylerde birkaç saat boyunca bulaşıcı olarak kalabilirler. Virüs bulaşmış yüzeye dokunduktan sonra parmaklarımızın ağız ve burnumuza teması halinde virüsü kapabiliriz.

Kızamık Belirtileri Nelerdir? Kızamık Riski Kimlerde Yüksek?
Kızamık Riski Kimlerde Yüksek?
Kızamık için risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

Aşısız Olanlarda : Kızamık aşısı olmayan kişilerde hastalığa yakalanma olasılığı çok daha yüksektir.

Uluslararası Seyahat Edenlerde : Kızamığın daha yaygın olduğu ve gelişmekte olan ülkelere seyahat ediyorsanız, hastalığa yakalanma riskiniz daha yüksektir.

A Vitamini Eksikliğine Sahip olanlarda :A vitamini eksikliği olan kişilerde daha şiddetli semptomlar ve komplikasyonlar gözükmektedir.

yukarıdaki belirtiler maddelere sahip olan bireylerde kızamık enfeksiyonu riski yüksektir.

Kızamık Yan Etkileri Nelerdir?
Kızamık komplikasyonları aşağıdaki gibidir:

Kulak enfeksiyonu.

Kızamığın en sık görülen komplikasyonlarından biri de bakteriyel kulak enfeksiyonudur.

Bronşit, Larenjit veya Krup.

Kızamık, ses tellerinin (gırtlak) iltihaplanmasını veya akciğerlerin ana hava geçiş yollarını (bronş tüpleri) kaplayan iç duvarların iltihaplanmasına neden olabilmektedir

Zatürre.

Kızamığın sık görülen bir komplikasyonu da Zatürre dir.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölümcül sonra yol açabilmektedir.

Ensefalit.

Kızamıklı her 1000 kişiden 1’inde ensefalit adı verilen bir komplikasyon görülmektedir. Ensefalit kızamıktan hemen sonra ortaya çıkmaz.

Hamilelik Sorunları.

Hamileyseniz, kızamıktan kaçınmaya özen göstermelisiniz. Kızamik erken doğuma, düşük doğum ağırlığına ve annenin ölümüne neden olabilmektedir.

Kızamık Nasıl Önlenir?
Sağlık bakanlığı kızamıktan korunmak için çocuklara ve yetişkinlere kızamık aşısı yapılmasını önermektedir.

Bebeklerde Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Bebeklerde kızamığı önlemek için aşının ilk dozu 12 ila 15 ay arasında, ikinci dozu ise genelde 4 ila 6 yaş arasında uygulanmaktadır.

Kızamık ta Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar
Çocuğunuz 6 ila 11 aylıkken yurt dışına seyahat edecekseniz, kızamık aşısını daha erken yaptırma konusunda bir çocuk doktoruna başvurun.

Çocuğunuz önerilen zamanlarda iki dozu almadıysa, dört hafta arayla iki doz aşıya vurulmasi gerekebilir.

Yetişkinlerde Kızamık Aşısı Yapılması

Aşağıdaki belirtilern özelliklere sahip olan yetişkinlerde kızamık aşısı ihtiyaç olabilir:

Yüksek Kızamık Riski Varsa

Örneğin üniversiteye gitmek, uluslararası seyahat etmek veya hastane ortamında çalışmak gibi riskler. Kızamık aşısına ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz en yakın sağlık kuruluşlarına başvurabilirsiniz.

Bir Salgın veya Bilinen bir Enfeksiyon Sırasında Kızamığın Önlenmesi

Evinizde kızamık olan biri varsa, bağışıklığı düşük olan aile üyeleri ve arkadaşlarınızı korumak için aşağı önlemleri alabilirsiniz:

İzolasyon

Kızamık, döküntünün ortaya çıkmasından dört gün öncesi ve dört gün sonrasına kadar oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Kızamık hastaları bu dönemde diğer insanlarla etkileşime girmemelidir. Sosyal mesafesini korumaya özen göstermelidirler.

Özellikle aşılanmamış kardeşlerini enfekte kişiden uzak tutmak gerekmektedir.

Aşılanma

Kızamık olma riski olan ve aşıları tam olarak yapılmamış olan herkesin en kısa sürede kızamık aşısı olması gerekmektedir. Özellikle 6 aydan büyük bebekleri ve aşı olduğundan emin olmayan her bireyi gerekli hassasiyeti göstermesi gerekmektedir.

Yeni Enfeksiyonların Önlenmesi

Kızamık geçirdiyseniz, bağışıklık sisteminiz enfeksiyonla savaşmak için sistemini kurmuştur ve bir daha kızamık olamazsınız. 1955 ‘ den önce doğan veya yaşayan çoğu kişinin bağışıklık sistemi kızamığa karşı güçlüdür. Kızamık aşısı piyasaya sürüldüğünden beri, herkes aşılanmamış olsa da, kızamık şuanda bir çok ülkede neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı. Bu etkiye sürü bağışıklığı denir.Aşı oranlarındaki düşüş nedeniyle sürü bağışıklığında azalmalar yaşanmıştır. Ayrıca bazı ülkelerde son zamanlarda kızamık vakaları oldukça artmıştır. Kızamıkta aşılanma oldukça önem arz etmektedir. Nitekim aşılama oranlarının düşmesinden kısa bir süre sonra kızamık geri gelmeye başlar.

Kızamık Belirtileri Nelerdir? adlı yazımızı okudunuz .Sağlık ile ilgili diğer makalelerimizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz
 

Similar threads

  • Soru
Kızamık Nasıl Oluşur ? Kızamık bulaşıcı bir hastalıktır Kızamık hastası olan kişinin öksürmesi, kapalı alanda konuşması sonucunda havaya saçılan bakteriler ve hapşırması nedeniyle sağlam kişiye bulaşır Tedavi sürecinin olduğu 5 gün içerisinde hasta üzerindeki virüs’leri attığı için en bulaşıcı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Kızamıkçık nedir, kızamıkçık belirtileri nelerdir Kızamıkçık, dönem dönem salgınlara ne­den olan virüs kökenli döküntülü enfeksi­yon hastalığıdır. Kuluçka devresi kızamıktan daha uzundur; ender olarak komplikasyonlara neden olur. Virüsün hastalık yapma gücü kızamık virüsününkine oranla...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Gebelikte kızamık, hamilelik sırasında ortaya çıkan bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyon, gebelikte kızamık virüsü ile bulaşır ve anne adayının bağışıklık sistemi zayıflamış olduğu için ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Gebelikte kızamık belirtileri arasında ateş, kuru öksürük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Kızamık ne demek? Kızamık, çocuklarda sıkça görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs kaynaklı olan bu hastalık, ateş, öksürük ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Kızamık, solunum yoluyla kolayca yayılır ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ciddi komplikasyonlara yol...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Kızamık nasıl belli olur? Kızamık belirtileri, ateş, öksürük, burun akıntısı, kızarıklık ve döküntü ile kendini gösterir. Kızamık, öksürme ve hapşırma yoluyla kolayca yayılır. Kızamık nasıl bulaşır? Kızamık, havadaki damlacıklarla veya temas yoluyla bulaşır. Kızamık aşısı ise kızamık hastalığına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt