Kızılay nerede orgutlenmiştir?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Kızılay nerede orgutlenmiştir?

11 Haziran 1868 tarihinde Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyetiadıyla kurulan Kızılay,
1877'de Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti,
1923'de Turkiye Hilaliahmer Cemiyeti,
1935'te Turkiye Kızılay Cemiyetive
1947'de Turkiye Kızılay Derneğiadını almıştır Kuruluşa KIZILAYadını buyuk onder Ataturk vermiştir

Kızılay, 1876 Osmanlı Rus Savaşı'ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar gecen sure icinde, Turkiye'nin taraf olduğu tum savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler,hasta taşıma servisleri,donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gonullu hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetcik'in dost ve duşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuş, Turk olsun duşman olsun savaş esirlerine gereken insancıl yardımları yapmış; savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması icin caba gostermiş; I Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul'da gorulen buyuk kolera salgınından bu yana yurdumuzda ortaya cıkan doğal afetlerde felaketzedelerin bakımını, barınağı ve beslenmelerini sağlamış, uluslararası yardım faaliyetlerine katılmış; hemşirelik eğitimi, ilkyardım ve kanla ilgili hizmetler alanında onculuk yapmış, korunmaya gereksinen pek cok vatandaşımıza gereken sosyal yardım ve hizmetleri sunmuştur
Kızılay'ın amacı, her nerede gorulur ise , hicbir ayrım yapmaksızın insanın acısını onlemeye veya hafifletmeye calışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gosterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu saygıyı, işbirliğini ve surekli barışı getirmeye uğraşmaktır Kızılay ihtiyac anında dayanışmanın,ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir
Kızılay, Uluslararası KızılayKızılhac Topluluğu'nun temel ilkelerini paylaşır Bunlar; insanlık,ayrım gozetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık,hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkeleridir
Kızılay, tuzel kişiliğe sahip, ozel hukuk hukumlerine tabi, kar amacı gutmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına calışan bir gonullu sosyal hizmet kuruluşudur

Kızılay'ın teşkilatı, Genel merkez ve şubelerden oluşur Kızılay'ın Genel Mudurluk teşkilatı dışında kalan butun kademelerindeki gorevler fahridir

Üst Alt