Klasik-Türk Sanat Müziği Bestekarları:

Max-Usa

Yönetici
Site Yöneticisi
Tepkime
53,014
Coin
112,333
Klasik-Türk Sanat Müziği Bestekarları Biyografileri, Besteciler Eserleri-Müzik hayatları

TÜRK SANAT MÜZİĞİ ve BESTECILERINE KISA BİR BAKIŞ…
Klasik ve Türk Sanat Müziği-Musikisi Bestekarları, Eserleri ve Biyografileri.
Türk sanat müziği kamu radyo ve televizyonları kadar gazino gibi eğlence mekanlarının da temel tercihini oluşturmuş, bu nedenle kitlelere ticari açıdan da ulaşabilmiştir. Bu evrenin önemli bestecileri arasında Sadettin Kaynak, Bimen Şen, Refik Fersan, Yesari Asım Arsoy ve Avni Anıl sayılabilir. Türk sanat müziğinin bu bestecilerden başka “piyasa müziği” olarak anılan daha popüler bazı önemli bestecileri de vardır.

Bunlara örnek olarak Yusuf Nalkesen, Şekip Ayhan Özışık ve Teoman Alpay verilebilir.
Günümüz TRT repertuvarında 19 bine yakın Türk musikisi eseri bulunmaktadır.
Klasik musıkî geleneğini sürdüren ve yeni eserler verenler yok değildir. Hacı Arif Bey ile başladığı ileri sürülen modernleşme döneminde klasik üslubu ve anlayışı devam ettiren Fehmi Tokay, Zeki Arif Ergin ve Ahmet Avni Konuk gibi bestekârlar da yer almıştır. Günümüzde de bu anlayışa bağlı genç bestekârlar eserler vermektedir.

20’nci yüzyılın ortalarından bugüne kadar gelen dönem çağdaş dönemdir. Bu dönemin en önemli temsilcilerinden biri Münir Nurettin Selçuk’tur. Bu dönemde kâr, beste, ağır ve yürük semâi gibi formlar arka planda kalırken, modern müzik anlayışına uygun kısa süreli, kısa güfteli ve hareketli şarkı ve fantezi formları Türk Sanat Müziği’ne hakim duruma gelmiştir.

Türk Sanat Müziği ile Klasik Türk Müziği birbirine yakın kavramlar olmakla birlikte; “Klasik Türk müziği”, tarihî anlayış ve geleneği temsil ederken, Batı müzik terminolojisinden ödünç alınmış “sanat müziği” kavramı ise daha çok bu musıkînin Cumhuriyet döneminde aldığı modern bir biçimi ifade eder.

Türk Müziği Eserlerinin Bestekârları ;

Abdullah Yüce

Bu Ne Sevgi Ah…
Bu Ne Izdırap…
Abdullah Yüce, 4 Aralık 1920 yılında İstanbul Eyüp Sultan’da doğdu. Çocukluğu fakirlik içinde Eyüp Sultan’da geçti. Reşadiye 36. ve 37. ilkokullarında okudu. Tahsilini ortaokuldan terk etti. 1942 yılında askere gitti 4 yıl askerlik yaptı. Annesi Sultan Hanım, babası Hafız İsa Efendi’dir. Evli ve 2 çocuk babası olan Abdullah Yüce, 1995 yılının Aralık ayında vefat etti.

Sanat hayatına 18 yaşında başlayan Abdullah Yüce, Ali Rıza Bey ‘den musiki eğitimi aldı. İlk bestesi olan Hüzzam makamındaki “Bu ne sevgi ah bu ne ızdırap” isimli şarkıyı 1938 yılında yaptı. Sanat hayatı boyunca, Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Kemanî Hacı Maksut, Kadri Şençalar, İsmail Şençalar hocası udî Edip Erten ve Ali Rıza Bey gibi üstatlardan feyiz aldı.

1946 yılında Fındıklı Salı Pazarı’nda sahne hayatına başladı.1949 yılında ilk plak çalışmasını yaptı. 50’ye yakın taş plak doldurdu. 3 arkadaş, “Kara Sevda” ve “Hicran Yarası” gibi çeşitli sinema film çalışmaları yaptı.

Abdullah Yüce, sahneden çabuk inmeyi planladığı zaman, istek üzerine ‘Makber’ şarkısını söylerdi. ‘Bis-bis’, yani ‘tekrar’ diyen seyircilere hemen yanıtını verirdi: “Yoook, Makber’in üzerine şarkı söylenmez” der ve sahneden inerdi.

“Uzayıp giden tren yolları”, “Söyle bana doktor”, “Hiç mi gülmeyecek benimde yüzüm” daha bir çok şarkıları taş plağa doldurarak ün yaptı. Taş plakları günümüzde kaset ve CD olarak firmaları tarafından piyasa sürüldü.

Ahmet Üstün
Yıllar var ben onu hiç unutmadım…

Ses sanatçısı, bestekar ve film oyuncusu.

Ahmet Üstün, 1925 yılında dünyaya gelmiş ve 19 Şubat 1988 tarihinde vefat etmiştir. Kabristanı Feriköy mezarlığındadır.
1950’li yılların yıldızlarındandı. Bu yıllarda; Oğlum için filminin müziğini yapmış, Estergon Kalesi filminde başrol ve İstanbul geceleri filmlerinde konuk oyuncu olarak oynamıştır.
Besteleri: Gel bu akşam erkence, Yıllar var ben onu hiç unutmadım ve Yaprakları göğsümde.
Selma Güneri’den: Ben aslında star bir ailede doğdum. Babam bir dönemin önemli ses sanatçılarından Lütfü Güneri’dir. Dayım Ahmet Üstün, Ankara Radyosu’nun yetiştirdiği çok değerli büyük seslerindendir.

“Ses ve sahne sanatçısı Necla İz önceki gün ABD’de yaşamını yitirdi. Ses sanatçısı Safiye İz’in kızı olan Necla İz, Devlet Opera ve Balesi’nde eğitim görürken 16 yaşında sahnelere geçti. 3 film çevirip 80 plak dolduran Necla İz’in, Ahmet Üstün’le evliliği kısa sürdü. 1960 yılında Hilton Oteller zincirinde çalışmak için Florida’ya gitti. 1964’te ise Amerikalı işadamı Arthur Conforti’yle evlendi. 65 yaşında ölen Necla İz’in bir oğlu bulunuyor. – 14 Mayıs 2001”

Müzeyyen Senar: Evinde kalırdım
Amerika’da birlikteydik. Çok yakın bir arkadaşlığımız oldu. Amerika’ya gittiğimde evinde kalırdım. Çok üzüldüm. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Şu an duygularımı anlatamayacak kadar üzgünüm, yıkıldım. Allah rahmet eylesin.
Gönül Yazar: Sesi çok güzeldi
Necla İz, Ahmet Üstün ile evlendiği zaman kızlar ayılıp bayıldı. Çünkü bütün genç kızlar Ahmet Üstün’e hayrandı. Ben o dönem Bursa Setbaşı İlkokulu’nda öğrenciydim. Okula bile onlar evlendiği için gitmedim. Ben de Ahmet Üstün hayranıydım, ama onlar birbirlerine çok yakışmışlardı. Daha sonraki yıllarda kendisini çok sevdim. Amerika’dan geldiğinde arardı, çok güzel bir sesi vardı. Çok güzel şarkılar okurdu. Soprano bir sesi vardı.
Sezen Cumhur Önal: Şarkımı seslendirdi
Benim yazdığım şarkıları seslendirmiş, radyo günlerinden bir sanatçıdır.

Bir dönem çok meşhurdu, dünyada en sevdiğim insanlardan biriydi. Durul Gence çaldı, Atilla Özdemiroğlu arajmanını yaptı. Çok üzgünüm. Dosluğumuz telefonlarla devam ediyordu. Sesi ve şarkıları 45’lik plaklarda yaşıyor.
Bir yıldız kaydı
Ses ve sahne sanatçısı Safiye İz’in kızı olan Necla İz, devlet Opira ve Balesi’nde eğitim gördü.
16 yaşında sahnelere geçti. 3 film çeviren ve 80 plak dolduran Necla İz’in Ahmet Üstün’le evliliği kısa sürdü. 1960 yılında Hilton Oteller Zinciri’nde çalışmak üzere Florida’ya giden Necla İz, 1964’te Amerikalı işadamı Arthur Conforti’yle evlendi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi 2. Altın Nota Türk Sanat Müziği Beste (Şarkı) Yarışması 2017’’ Altinnota Toren 2017 2018 ALTIN NOTA’DA ÖDÜL GECESİ
ALTIN NOTA’DA ÖDÜL GECESİ-Antalya Büyükşehir Belediyesi 2. Altın Nota Türk Sanat Müziği Beste (Şarkı) Yarışması 2017’’ Altinnota Toren 2017 2018
Alâeddin Şensoy

Özlesem de seni her an, ağlasamda olmaz duyan…
Beni senden ayrı koyan kadere bak..

Alâeddin Şensoy, 1932 yılında İzmir’de doğdu. 1937 yılında ailesi ile birlikte Bergama’ya yerleşti. Babası Yusuf, Annesi Nazmiye Şensoy olan sanatçı, 1949 yılında İzmir Radyosunun sınavını kazanıp, sözü geçen kurumda göreve başlayıncaya kadar 12 yıl aralıksız Bergama’da yaşadı.

O dönemde İzmir’de müzik eğitimi veren tek kurumun TRT İzmir Radyosu olması dolayısı ile ilk müzik derslerini sonraları “Hakiki Okulum” olarak nitelendirdiği İzmir Radyosunda aldı.
Burada Necdet Varol, Cüneyd Orhon ve daha pek çok önemli müzik adamı ile teori, solfej, üslup ve repertuvar çalıştı. Aynı zamanda Divan Edebiyatı ve buna bağlı olarak Türk Klasik Müziğinin geleneksel formlarını analiz etti ve üzerinde yazılı çalışmalar yaptı.

Askerlik görevini İstanbul’da yerine getirmesi sesinin, müziğin bu ticari merkezinde de tanınmasına neden oldu. 1960 yılında aldığı çok önemli bir plak teklifi ile İstanbul’a yerleşmeye karar verdi. Aynı yıl TRT İstanbul Radyosunun açtığı sınavı kazanarak bu kuruma sanatçı memur olarak atandı. Bu yıldan itibaren yerli ve yabancı firmalar için 45’lik plaklar kaydetmeye başladı. Sayıları 100’ün üzerinde olan bu 45’liklerden pek çoğu günün ve tarzının en çok satan plakları arasında yer aldı. Ayrıca, 5 uzun çalar (LP) ve 4 adet de kaset albümü dinleyicisinin beğenisine sundu. Daha sonra eski kayıtlarından pek çoğu kaset olarak basıldı.

1962 yılında Bergama’da tanıştığı ve eski postane yokuşunda oturan Ayhan Hanım ile evlendi. 1963 yılında Süleyman, 1968 yılında da Hakan adında iki oğlu dünyaya geldi.

Profesyonel olarak sahne çalışmalarına 1966 yılında başladı.Çok kısa sürede büyük başarı kazandı ve gazino dünyasının en tanınan ve en aranan erkek ses sanatçısı oldu. Ses sanatçısı olarak tüm dünyada Türkiye’nin müzik elçiliğini yaptı. Amerika, Asya, Avrupa ve Avusturalya’yı kapsayan sayısız turnede görev aldı. Bunlardan Avusturalya turnesinde dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Sydney Opera House’da sahneye çıkan ilk Türk Müziği sanatçısı oldu.

İlk beste denemelerini henüz İzmir Radyosundayken kaleme almaya başladı. Fakat bestekarlık sahasında eses ivmeyi 1980’li yılların başında gösterdi. Aynı zamanda bestelediği şarkıların güftelerini de yazması ve yazdığı güftelerin başka besteciler tarafından ezgilinmesi ile de tanındı. Sözlerini Salih Korkmaz’ın yazdığı “Kadere Bak” adlı şarkısı ile Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Altın Kelebek Yarışmasında Altın Kelebek ve aynı yıl Milliyet Gazetesinin düzenlediği Yılın En Sevilen Şarkısı Yarışmasında sözleri kendisine ait “Büyüleyen Gözlerinle”, “Biliyorsun Bir Zamanlar” sözlerini Salih Korkmaz’ın yazdığı “Ağlamışım Gülmüşüm” ve sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür’ün yazdığı “Anılara Yolculuk” adlı şarkılarla ödüller aldı.

1990’ların başından itibaren TRT Kurumu Müzik Denetim Üyeliği ve Şeflik görevlerine getirilen Alaeddin Şensoy Türkiye Radyo ve Televizyonu için pek çok canlı ve banttan yayınlanan Türk Müziği Programını hazırladı ve yönetti.

1997 yılında aramızdan ayrılan Alaeddin Şensoy vefatından sonra sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür’ün yazdığı ve ölümünden kısa bir süre önce bestelediği “Bir Sen Anlıyorsun Benim Dilimden” adlı şarkısı ile Samsun Büyük Şehir Belediyesinin düzenlediği 19 Mayıs Kültür ve Sanat Şenliği çerçevesinde düzenlenen 1. Türk Sanat Müziği Beste Yarışmasında birincilik ödülünü aldı.

Ali Erköse

Ümitsiz bir bekleyiş hasreti var içimde
Vîrân olan kalbimde sevgilimi özlerim..

Bursa kökenli bir ailenin en büyük erkek çocuğu olan Ali Erköse, 1926 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Tahsil hayatına İstanbul’da devam etti.
İlk olarak 1940 yılında Kemanî Ali Demir Bey’den aldığı dersle sanat yaşamına başladı. Daha sonra Sadi Işılay’dan aldığı derslerle musiki bilgisini geliştirdi.
Üsküdar Musiki Cemiyeti ve Ankara Radyosu’ndaki çalışmaları gelişme döneminde Ali Erköse’ye olumlu katkılarda bulunmuştur.
1960 yılından itibaren İstanbul Radyosu’nda keman sanatçısı olarak görev yapan Ali Erköse, 7 Eylül 2007 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

Ali Şenozan

Beni bırakıp burada gitme güzeller güzeli
Bu aşkın sonunda ayrılık varsa….

07.06.1939 tarihinde Adana’nın Sugediği Mahallesi 82 sokak 2 no ‘ lu mahallesinde doğan Ali Şenozan, İnkilap İlkokulu, Tepebağ Orta okulu ve Adana Erkek Lisesi’ ni bitirdi.
Ortaokul sıralarında hocası Arif Nihat Aka’ dan nota, usul, feyz ve makam dersleri aldı. Daha sonra hocası Arif Nihat Aka’ nın yardımcısı olarak hocalığa başlayan Şenozan, lisede iken Adana Erkek Lisesi Korosunu kurdu ve çalıştırdı.

1958 yılında İstanbul Belediyesi Konsevetuarında açılan ve 148 kişinin girdiği şan ve okuma tarzı imtahanını birincilikle kazandı. O zaman ki imtahan komisyonunda Duri Turan, Münir Nurettin Selçuk, Refik Fersan, Faire Fersan ve Kemal Gürses bulunuyordu.

İstanbul Belediyesi Konservatuarında Münir Nurettin Selçuk’ tan istifade etti. Türk Müziği Derneğinde; Çimuçen Tanrıkorur, Erdoğan Köroğlu, Teoman Alpay, Şekip Ayhan Özışık, Tülin Yakarçelik gibi sanatçılarla birlikte oldu. Emin Ongan, Cevdet Çağla, Prof. Dr. Alaattin Yavaşça gibi üstadlarla yakın dostlukları oldu.

Ali Şenozan, 1959 yılında Adana’ ya döndü ve Adana Paksoy Fabrikasında çalışmaya başladı. 1960 yılında Polatlı Topçu Okulundaki askerlik döneminden sonra, Çorlu 301. Topçu Alayı’na gitti ve moral gecelerinde konserler verdi. Kapanan Kırklareli Müzik Cemiyeti’ ni Ecz. Tevfik Bey’ le birlikte açtı.

1959 Yılında TRT ‘nin açtığı ” Stajer Solistlik ” imtahanına girdi ve kazanamadı. Şenozan anısını şöyle anlatıyor. 1500 kişinin girdiği imtahanda herkes benim kazanacağıma garanti gözüyle bakıyor du.Kazanamadığımı öğrenince çok üzüldüm. Bu sırada Seyfettin Sığmaz yanıma gelerek elini omuzuma attı ve ( Hiç üzülme sen bu radyoya gireceksin ) dedi. 05.09.1966 yılında bu defa TRT ‘ nin açtığı Doğrudan Sanatçı imtahanı vardı. İmtahana girdim ve kazandım. Seyfettin Sığmaz’ la yine karşılaştım ve aynı edayla elini omuzuma koyarak (Dadaşan demedim mi ben sana sen bu radyoya gireceksin diye?) dedi “. Ve 1966 yılında Ankara Radyosunda açılan sanatçı sınavını kazanarak ses sanatçısı olarak göreve başladı. 1979 yılında açılan sınav sonucu topluluk şefi oldu. Ankara Radyosundaki Topluluk Şefi ve Ses Sanatçılığı görev yapan ŞENOZAN, SSK Türk Sanat Müziği Korosunu çalıştırdı. TRT ‘de kurul üyelği görevini yapan Şenozan, ayrıca TRT Merkez Denetim Kuruluğu Üyeliği ve TRT Repertuar Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 07.06.2004 yılında emekliye ayrıldı.

1956 yılında başladığı beste çalışmaları devam etmekte olan Şenozan, evli ve iki çocuk babasıdır. Üç torun sahibi olan bestekarımız, torunlarına sevgisini aşağıdaki üç beste ile ölümsüzleştirmiştir. “Çağla su ” Çağla için, ” Birden içime neşe doldu ” Buğra için, ” Bebeğim güzel Nehir ‘ im ” Nehir için bestelemiştir.

Ali Şenozan tarafından Muhayyer Kürdî makamında bestelenen şiirlerinden “Hasreti Yıllara Sor”, 1991’de Milliyet gazetesi yarışmasında ödül aldı. Ayrıca 1984 yılında Hüzzam makamında “Gitme güzeller güzeli “, 1982 yılında Rast makamında “Aşk oduna yandı “, 1993 yılında Rast makamında “Gittiğin yolları yakın sanarak” adlı besteleriyle Milliyet Gazetesi’ nin düzenlediği “Yılın on şarkısı” ödüllerini aldı.

Ali Şenozan, bugüne kadar TRT dışında bir çok derneklerde de koro şefi ve hoca olarak görev yapmıştır. Bunlar Hacettepe Üniversitesi Korosu, Otadoğu Üniversitesi Korosu, Ankara Öğretmen Okulu Korosu, Melodiler Müzik derneği, TRT Memurlar Korosu, Yüksek İhtisas Hastahanesi Müzik Topluluğu, Kayseri Melikgazi Belediyesi Konservetuarında ve Konya Üniversisinde öğretim görevlisi olarak faaliyetlerde bulunmuştur.

Araştırma ve makalesi :
Araştırma ve makeleleri bulunan Şenozan , bir makelesinde Türk Halk Müzüği ve Türk Sanat Müziği kavramlarını çok net biçimde değimiştir.Bu makalenin özeti şöyledir.

Hiç bir milletin kendisi ile ilgili sanatı doğuştan gelişmiş, biçimlenmiş ve modernleşmiş değil midir? Her sanat başta basit yapılarla kurulmuştur. Bunu bilmemezlikten gelmek veya inkar etmek bilgisizlikten başka bir şey değildir. Her sanat gibi müzik sanatı da doğuştan basit bir sanat olarak doğmuştur. Hatta ilk doğuşta bunun müzik olduğunu dahi kimse bilmiyordu. Bir nevi mırıldanma idi, bir nevi taşın ağacın birbirine vurulması ile çıkan seslerin duygu üzerindeki bırakmış olduğu haz ve duygu titremesi ile sevgiye dönüşmüştür.

Çok zaman sonra bu mırıldanmalar ve vurgular hatta şimşeğin çakışı, yağmurun yağışı şekillenmeye ve biçim kazanmaya başlamıştır. Tanrıya yakarmakla başlayan biçimsellik bir zaman sonra toplumun eğlencesi, işçinin gücü, milletin sembolü olmuştur. İşte buna göre ilk folk müziği dediğimiz halk müziği ezgileride böylece meydana gelmiştir. Bireysel yapılaşmayla topluma sunulan müzik belirli sürelerin geçmesi ile değişikliklere uğrayarak halkın en çok sevebileceği müzik parçaları haline dönüşmüş ve böylece bireysel yapı anonim yapı şekline dönüşmüştür.

Sahibi unutulmuş, toplumun malı olmuştur. Öylesine sahilenme ki köydeki Çoban Mehmet’ le Saraydaki Hasan Paşa aynı şeyleri hissetmişlerdir. İşte o devirde toplumun malı olan o müzik anonimden tekrar bireyselliğe dönüşmeye başlanmıştır. Buna göre ne olmuştur.
Halk müziği esas alınmıştır.
Esas alınan bu temel müziğe bir çatı kurulmuştur.
Kurulan bu çatının müştemilatı tamamlanıp bilimsel bir yapıya dönüştürülmüştür.
İşte bu kuruluşun üstünü sanat yapısı daha bilimselleşmiş teorilerle esaslarla bağlanmış bir müzik bölümü kurulmuştur ki buna da TSM denilmiştir.

Avni Anıl

Bu akşam bütün meyhanelerini dolaştım İstanbul’un…

Avni Anıl, 23 Nisan 1928 tarihinde dünyaya geldi. Doğum tarihiyle ilgili Ümit Yaşar Oğuzcan’ın esprili bir yazısı vardır. Akbaba dergisinde, “Tanıştığımıza Memnun Oldum” diye bir köşe yazısında: Avni Anıl’ın boyunun kısalığını 23 Nisan çocuk bayramında doğumuna verirler. Oysa bu yanlıştır. Sonraki yıllarda tanışacağımız için, ben mahcup olmayayım diye kısa kalmıştır.”

Bulgaristan’ın Varna kentinden Türkiye’ye gelmiş ve Edirne’ye yerleşmiş olan ailesi daha sonra Biga’nın Kozçeşme nahiyesine göç etmişler.
Eşi Mine ile 45 yıllık evliliğinden iki kızı ve keman virtüözü olan Ezgi Anıl adında 28 yaşında bir oğlu vardır. Kızkardeşi Berhayat Anıl, konservatuar mezunuydu ve radyodan emekli oldu.
Çocukluğu, Üsküdar’da geçti. 1942 yılında Paşakapısı ortaokulunu bitirdi. Haydarpaşa lisesine kaydını yaptırdı. Ara vermek zorunda kaldığı lise eğitimimi, 1966 yılında açılan olgunluk sınavı sonucunda tamamladı. 1949 yılında askerlik görevine İstanbul’da başladı.

1952 yılında babasının karasarılık hastalığına yakalanmasından sonra aile bütçesine katkıda bulunmak için polislik sınavlarına girdi. Sınavı birincilikle kazandı ve görev yeri İzmir Fuarı oldu. Daha sonra Ankara Polis Okulunda eğitimini tamamlıyarak İstanbul ‘ a döndü ve ilk ataması Adana Emniyet Müdürlüğü oldu. Polislik mesleğini bırakarak İstanbul Radyosu’nda çalışmaya başladı. Konya Selçuk Üniversitesinin fahri doktoruk ünavanı onurlandırıldı.

Avni Anıl adına

– Doğduğu ve büyüdüğü Üsküdar Selimiye Eczane sokağına “Avni Anıl Sokağı” adı verildi.
– Edirne’de “Avni Anıl Repertuar Salonu” açıldı.
– Samsun’ da, Emniyet Müdürü Tekin Akın tarafından “Avni Anıl Eğitim ve Sanat Merkezi” açıldı.
– 23 Aralık 2006 tarihinde Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde 55. sanat yılını kutladı.Programda Yıldırım Bekçi ve İbrahim Köker, Avni Anıl’ın sevilen eserlerini seslendirdi. Ünlü yorumcu İnci Çayırlı konuk sanatçı olarak katıldı.

Ârif Sâmi Toker

Talihin elinde oyuncak oldum…

Müziğimize unutulmaz eserler kazandıran Ârif Sâmi Toker, ortaokulu İstanbul’da okudu. Sesinin güzelliği o sıralarda dikkati çekti.
Dönemin bestecilerinden; Sadettin Kaynak, Emin Ongan, Muhlis Sabahattin Bey ve Lem`i Atlı’ yı tanıdı. 16 yaşındayken, Dr. Suphi Ezgi ve Hüseyin Sadettin Arel döneminde, Konservatuvar Türk Musıkisi İcra Heyetine alındı. Ârif Sâmi Toker, birçok “ilk” lere imzasını atmıştır. Halkevlerinde ilk Türk müziği kurslarını açmış olması bunlardan biridir.
Ticaret Lisesi yerine Konservatuvarı tercih ettiği için öğrenimi yarım kaldı ve askerliğini er olarak yaptı. Fakat bando kısmına geçtiği için, burada Batı müziği enstrümanlarını tanıma fırsatı buldu.
Yoksul bir aileden gelen bestecimiz; Ankara, İstanbul ve İzmir Radyolarında çalışırken, gerek maddî gerekse idarî sorunlar nedeniyle sık sık Anadolu turnelerine çıkmak zorunda kalmıştır.
Yüzlerle ifade edilebilecek bu turneler konusunda da bir rekora sahiptir. Toker’in 500 dolayında bestesi, ayrıca birçok yayını vardır. Ârif Sâmi Toker, son yıllarını geçirdiği Balıklı Rum Hastanesinde, 27 Nisan 1997 tarihinde hayata veda etti
---------------------------------
Klasik Türk müziği bestecileri listesi: A....Z

Abdi Efendi (Tulum) - 1750
Abdi Efendi (Basmacı) - 1851
Abdullah (Tosunzade) - 1715
Abdullah Ağa (Hafız Kömürcüzade) - 1825
Abdurrahman Bahir Efendi (Arabzade) - 1746
Abdurrahman Nesib (Şeyh) - 1842
Abdülali Efendi (Şeyh) - 1575
Abdülaziz Efendi (Hekimbaşı) - 1783
Abdülaziz - 1876
Abdülbaki Nasır Dede - 1820
Abdülgani Gülşeni - 1705
Abdülhalim Ağa - 1802
Abdülkadir Meragi - 1435
Abdülkadir Töre - 1946
Abdülkerim (Buhurizade) - 1778
Abdüllatif Ali (Sütçüzade Hafız) - 1689
Abdürrahim Dede (Hafız Şeyda) - 1800
Abdürrahîm Künhî Dede - 1791
Abdürrahim Tirsi - 1519
Ahi Efendi (Hasan Efendizade) - 1690
Ahmed Ağa (Vardakosta) - 1794
Ahmed Avni Konuk - 1938
Ahmed Bey (Küçük) - 1650
Ahmed Çelebi (Edirneli Zurnazen) - 1650
Ahmed Çelebi (Nane) - 1687
Ahmed Efendi (Kaptanzade) - 1725
Ahmed Efendi (Selanikli) - 1927
Ahmed Efendi (Şikârizade) - 1831
Ahmed Hüsameddin Dede - 1900
Ahmed Irsoy - 1943
Ahmed Rasim Bey - 1932
Ahmed Vefki (Drağman Zakiri) - 1748
Ahmet Hatipoğlu - hayatta
Akın Özkan - 2007
Alâeddin Yavaşça - hayatta
Aleko Bacanos - 1950
Aleksan Ağa (Kemani) - 1910
Ali Ağa (Kemani) - 1830
Ali Aşki Bey - 1892
Ali Bey (Enderuni) - 1900
Ali Efendi (Tanburi) - 1890
Ali Nutkî Dede - 1804
Ali Rıza Avni Tınaz - 1995
Ali Rıza Bey (Kaptanzade) - 1934
Ali Rıza Bey (Neyzen Vefalı) - 1923
Ali Rıza Efendi (Nayi Şeyh) - 1904
Ali Rıza Sağman - 1965
Ali Rıza Şengel - 1953
Ali Rifat Çağatay - 1935
Ali Salahi Bey - 1945
Ali Şir Nevai - 1501
Ali Şirügani - 1714
Ali Ufki Bey - 1685
Alim Efendi (Manisa Müftüsü) - 1930
Andon (Lavtacı) - 1915
Angeli (Tanburi Koca) - 1690
Arif Ağa (Tanburi Keçi) - 1843
Arif Bey (Hacı) - 1885
Arif Bey (Kanuni Hacı) - 1911
Arif Sami Toker - 1997
Aron Hamon (Harun Yahudi) - 1660
Artaki Candan - 1948
Arşak Çömlekçiyan (Udi) - 1930
Asdik Ağa - 1912
Asım Bey (Giriftzen) - 1929
Avni Anıl - 2008
Aydın Oran- hayatta
Aziz Dede - 1905
Aziz Efendi (Medeni) - 1895
Aziz Mahmud Hüdayi - 1628
B
II. Bayezid - 1512
Nefiri Behram Ağa - 1560
Bekir Sıdkı Sezgin - 1996
Bimen Şen - 1943
C
Cahid Gözkan - 1962
Cahid Öney - hayatta
Cemil Efendi (şekerci) - 1928
Cevdet Çağla - 1990
Cinuçen Tanrıkorur - 2001
Civan Ağa (lavtacı) - 1910
Corci (Kemani Ama) - 1805
Cüneyd Kosal - 2018
+cemal reşit rey

Ç
Çoban Devlet Giray - 1629
Çorlulu Aşık - 1850
D
Dilhayat Kalfa - 1820
Doğan Ergin - 1998
Dürrü Turan - 1961
E
Ebubekir Ağa - 1759
Edhem Efendi (santuri) - 1926
Edhem Efendi (Şeyh Hacı) - 1933
Emin Ağa (Tanburi) - 1814
Emin Dede (neyzen) - 1745
Emin Ongan - 1985
Emin Yazıcı Dede (neyzen) - 1945
Emir-i Hacc - 1600
Erol Sayan - hayatta
Esad Efendi (Şeyhülislam) - 1753
F
Fahri Kopuz - 1968
Faik Bey (Hacı) - 1891
Farabi - 950
Faruk Şahin - hayatta
Fehmi Efendi (Cerrah Hoca Zakir) - 1935
Fehmi Tokay - 1959
Ferit Sıdal - 2001
G
Gavsi Baykara - 1967
Gazi Giray Han II - 1608
Gevherin Osmanoğlu - 1980
Golam Şadi - 1510
Göksel Baktagir - hayatta
Gönül Paçacı - hayatta
H
Hadi Bey - 1917
Hafız Kömür Efendi - 1680
Hafız Post - 1693
Halil Can - 1973
Halil Efendi - 1735
Hamparsum Limoncuyan - 1839
Hamza Ağa - 1830
Hamza Dede - 1790
Hasan Ağa (Benli) - 1662
Hasan Ağa (Enfi) - 1724
Hasan Can Çelebi - ö. 1567
Hasan Efendi (Hatib Zakiri) - 1622
Hasan Efendi (Kenzi) - 1714
Hasan Fehmi Mutel - 1964
Hasan Ferid Alnar - 1978
Hasan Güler - 1984
Hasan Sabri Bey - 1922
Hasib Dede - 1887
Haşim Bey - 1868
Haydar Can - 1540
Haydar Tatlıyay - 1963
Hayim Alazraki - 1913
Hayri Yenigün - 1979
Hırant Kenkiloğlu - 1978
Hızır Ağa - 1760
Hikmet Bey - 1923
Hristo Ağa (lavtacı) - 1914
Hulusi Gökmenli - 1954
Hüseyin Baykara - 1506
Hüseyin Dede (Eyyubi) - 1740
Hüseyin Efendi - 1720
Hüseyin Fahreddin Dede - 1911
Hüseyin Halis Efendi (Şeyh) - 1919
Hüseyin Sadeddin Arel - 1955
Hüseyin Sebilci - 1975
Hüsni Efendi - 1919
I
Buhurizade Mustafa Itri - 1712
İ
İbrahim Ağa - 1760
İbrahim Ağa (zurnazen) - 1715
İbrahim Efendi - 1880
İbrahim Efendi (klarnetçi) - 1925
İbrahim Efendi - 1933
İbrahim Paşa - 1730
İbrahim Vefa Efendi - 1903
İhsan Raif Hanım - 1926
İlya - 1799
İsa Efendi (Sütçüzade) - 1628
İsak Varon - 1962
İzak Efendi (Tanburi) - 1814
İzak Algazi - 1950
İsmail Ağa (Kara) - 1724
İsmail Baha Sürelsan - 1998
İsmail Dede (Neyzen Deli) - 1860
İsmâil Dede Efendi (Hammâmîzâde) - 1846
İsmail Efendi (Dellalzade) - 1869
İsmail Fenni Ertuğrul - 1946
İsmail Hakkı Bey - 1927
İsmail Hakkı Efendi - 1930
İsmail Hakkı Nebiloğlu - 1965
İsmet Ağa (Tanburi) - 1870
İzzeddin Hümayi Elçioğlu - 1950
K
Kadri Çelebi (Ama) - 1650
Kadri Şençalar - 1989
Kâni Karaca - 2004
Kantemiroğlu - 1727
Karnik Garmiryan - 1947
Kazım Uz - 1938
Kemal Batanay - 1981
Kemal Efendi - 1915
Kemal Emin Bara - 1957
Kemal Niyazi Seyhun - 1967
Kenan Rifai - 1950
Kirami Efendi (Hacı) - 1909
Korkut (Şehzade) - 1513
Küçük Hoca (Haham) - 1800
L
Latif Ağa - 1885
Latif Efendi - 1910
Lemi Atlı - 1945
Levon Hancıyan - 1947
Leyla Saz - 1936
M
Mahmud Celaleddin Paşa - 1899
Mahmud Çelebi (Diyarbekirli) - 1680
Mahmud Çelebi (Hatib) - 1603
I. Mahmud - 1754
II. Mahmud - 1839
Mahmud Raif Efendi(Reis) - 1807
Mandoli Artin Ağa - 1890
Manol Ağa - 1902
Markar Ağa - 1880
Mehmed Ağa (Çiroz) - 1850
Mehmed Ağa (Küçük) - 1800
Mehmed Baha Pars - 1953
Mehmet Başdurak - 1947-hayatta
Mehmed Bey (Ayıntabi) - 1670
Mehmed Bey (Eyyubi) - 1850
Mehmed Bey (Kanuni) - 1927
Mehmed Celaleddin Dede - 1908
Mehmed Çelebi (Aheni) - 1700
Mehmed Çelebi (Eyyubi) - 1650
Mehmed Çelebi (Kanbosoğlu, Kampos) - 1700
Mehmed Efendi (Derviş Bağdadlı) - 1680
Mehmed Efendi (Hafız Ketani) - 1820
Mehmed Efendi (Hafız Kumral) - 1621
Mehmed Efendi (Kalburizade) - 1720
Mehmed Efendi (Kassamzade) - 1758
Mehmed Efendi (Kömürcüzade Hafız) - 1835
Mehmed Efendi (Küçük İmam) - 1675
Mehmed Efendi (Küçük Müezzin) - 1717
Mehmed Efendi (Tesbihcizade) - 1700
Mehmed Efendi (Üsküdarlı Molla) - 1680
Mehmed Efendi (Balıkçı Hafız) - 1875
Mehmed Efendi (Nalçezade) - 1690
Mehmed Eşref Efendi (Udi Hafız) - 1930
Mehmed Münir Kökten - 1969
Mehmed Tului Efendi (Şeyh) - 1756
Mehmed Vahideddin - 1926
Mehmed Yürü (Nasibin) - 1953
Mehmed Zaifi (Akbaba İmamı) - 1703
Mehmed (Bursalı Yakubzade) - 1666
Melek Can - 1650
Mesut Cemil - 1945
Mesud Efendi (Şeyh) - 1906
Mikail Sinan - 1770
Mildan Niyazi Ayomak - 1947
Murad Ağa (Şeştari) - 1673
Murad Çelebi (kemani) - 1690
Murad IV Han - 1640
Musa Süreyya Bey - 1932
Musi (Tanburi Haham) - 1760
Mustafa Efendi (Çalakzade Şeyh) - 1757
Mustafa Ağa (Gevrekzade) - 1680
Mustafa Ağa (kemani) - 1840
Mustafa Cazim Dede - 1875
Mustafa Çavuş (Tanburi) - 1770
Mustafa Dede (Bursalı Neyzen) - 1727
Mustafa Dede (Köçek Derviş) - 1684
Mustafa Efendi (Çorbacızade) - 1755
Mustafa Efendi (Musalli) - 1710
Mustafa Efendi (Tab'i) - 1765
Mustafa İzzet Efendi (Kazasker) - 1876
Mustafa Kevseri - 1770
Mustafa Nafiz Irmak - 1975
Mustafa Nakşi Dede - 1853
Mustafa Sunar - 1961
Mutlu Torun - hayatta
Muzaffer Efendi (Saatçi Mustafa) - 1710
Muzaffer İlkar - 1987
Muzaffer Özak - 1984
Mümin Ağa - 1650
Münir Mazhar Kamsoy - 1973
Münir Mustafa Ağa - 1805
Münir Nurettin Selçuk - 1981
N
Necdet Tokatlıoğlu - 2008
Nafiz Bey (Hafız Durakcı) - 1897
Nazım Bey (Kanuni Ama) - 1920
Nebahat Üner - 1955
Necdet Varol - hayatta
Necdet Yaşar - hayatta
Necib Paşa - 1883
Nedim Ağa - 1850
Nesim Sivilya (Haham) - 1930
Neveser Kökdeş - 1962
Nevres Bey (Udi) - 1937
Nevres Paşa - 1872
Nikogos Ağa - 1890
Nikolaki Efendi - 1915
Numan Ağa - 1834
Nuri Bey (Bolahenk) - 1910
Nuri Halil Poyraz - 1956
Nuri Şeyda Bey - 1901
O
Osep Ebeyan (Hanende) - 1959
Oskiyam (Tanburi Kuyumcu) - 1870
Osman Ağa (Mehterbaşı Tanburi) - 1805
Osman Bey (Adapazarlı) - 1830
Osman Bey (Tanburi Büyük) - 1900
Osman Bey (Tanburi Küçük) - 1885
Osman Dede Efendi (Kutb-ı Nayi) - 1729
Osman Dede Efendi (Musullu Ama) - 1918
Osman Efendi (Hammami Üsküdarlı) - 1890
Osman Efendi (Kasımpaşalı Koca) - 1665
Osman Efendi (Galatalı) - 1680
Osman Efendi (Hatibzade) - 1680
Osman Nihat Akın - 1959
Osman Paşa - 1650
Osman Şevki Uludağ - 1964
Osman Efendi (Nefes Anbarı Şeyh) - 1683
Ö
Ömer Gülşeni (Derviş) - 1655
Ömer Efendi (Nikabi) - 1690
Ömer Efendi (kanuni) - 1870
Ömer Horasani - 1600
Ömer Ruşeni - 1487
P
Perizad Çelebi - 1750
Petraki - 1750
Piyale (Derviş) - 1650
R
Rahmi Bey - 1924
Rakım ElKutlu - 1948
Raşid Efendi (Baba Neyzen) - 1892
Rauf Yekta Bey - 1935
Receb Çelebi (Derviş Çömlekçizade) - 1701
Receb Çelebi (Taşcızade) - 1690
Refik Fersan - 1965
Refik Talat Alpman - 1947
Reftar Kalfa - 1700
Reşad Aysu - 1999
Rıza Efendi (Kemani Üsküdarlı) - 1852+
Rifat Bey (Sermüezzin) - 1888+
Rifat Efendi (Molla Süleyman) - 1720+
Ruhi Ayangil - hayatta
Ruşen Ferid Kam - 1981
Rüştü Eriç - 2007
Rüştü Şardağ - 1994
S
Sadâyî (Derviş) - 1655
Sadeddin Heper - 1980
Sadeddin Kaynak - 1961
Sadık Ağa (Musahib) - 1815
Sadık Efendi (Bursalı) - 1788
Sadi Hoşses - 1994
Sadi Işılay - 1969
Sadullah Ağa (Hacı) - 1801
Sadullah Efendi - 1854
Sadun Aksüt - hayatta
Safiüddun Abdülmümin Urmevi - 1294
Said Dede (Nayi Şeyh) - 1853
Said Efendi (Çengi) - 1650
Salih Ağa (Acem Hacı) - 1725
Salih Dede - 1888
Salih Efendi (Suyolcuzade) - 1862
Salih Efendi (Zenci Arab) - 1900
Salim Bey (neyzen) - 1885
Sami Bey (udi) - 1939
Samih Rifat Bey - 1933
Santo Şikari - 1920
Sebuh (Kemani Âmâ) - 1894
Sedad Öztoprak - 1942
Selahaddin İçli - 1982
Selahaddin İnal - 1982
Selahaddin Pınar - 1960
I. Selim Giray - 1704
III. Selim - 1808
Serkis Efendi (kemani) - 1944
Seyfeddin Efendi (Şehzade) - 1927
Seyyid Mehmed Nuh - 1714
Solakzade - 1658
Subhi Ezgi - 1962
Suphi Ziya Özbekkan - 1966
Sultan Veled - 1312
Süleyman Erguner - 1953
Süleyman Erguner (Torun) - hayatta
Ş
Şakir Ağa - 1840
Şakir Efendi (Hopçuzade) - 1859
Şefik Gürmeriç - 1967
Şekip Ayhan Özışık - 1981
Şemoil Mendil (Haham) - 1849
Şemseddin Ziya Bey - 1925
Şerif (Duhani) - 1831
Şerif Çelebi - 1680
Şerif İçli - 1956
Şerif Muhiddin Targan - 1967
Şevki Bey - 1891
Şükrü Şenozon - 1954
Şükrü Tunar - 1962
T
Tahir Ağa - 1828
Tahir Efendi (Halifezade) - 1774
Tahir Karagöz - 1995
Talat Bey - 1920
Tanburi Cemil Bey - 1916
Tarık Kip - 2000
Tatyos Efendi - 1913
Tevfik Efendi(Hafız Enderuni) - 1920
Neyzen Tevfik Kolaylı - 1953
Todoraki Ağa - 1860
Tosun Ağa - 1700
U
Ulvi Erguner - 1974
V
Vasilaki Efendi - 1907
Vecdi Seyhun - 1984
Vehbi Osman - 1680
Veli Dede (Bursalı Neyzen) - 1768
Y
Yahya Çelebi (Bedestani Emir) - 1767
Yahya Nazim Çelebi - 1727
Yalçın Tura - hayatta
Yani Ağa (Kemençeci) - 1890
Yavuz Yektay - hayatta
Yesari Asım Arsoy - 1992
Yılmaz Öztuna - Hayatta
Yorgaki Efendi (Şivelioğlu) - 1770
Yusuf Çelebi (Tiznam) - 1728
Yusuf Dede (Çengi) - 1670
Yusuf Dede Baba (Perişan) - 1800
Yusuf Efendi (Hafız) - 1925
Yusuf Ömürlü - Hayatta
Yusuf Nalkesen - 2003
Yusuf Paşa (Neyzen) - 1884
Yusuf Ziya Paşa - 1929
Yümmi Dede - 1800
Z
Zaharya - 1740
Zekai Dede Efendi - 1897
Zeki Altun - 1999
Zeki Arif Ataergin - 1964
Zeki Atkoşar - hayatta
Zeki Duygulu - 1974
Zeki Mehmed Ağa - 1846
Zeynülabidin - 1520
Zeytun (Baba) - 1700

Ziya Bey (Bestenigar) - 1923
***********************
TSM.jpeg



 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt