Kolesterol Neden Olur, Nasıl Düşürülür?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kolesterol Nedir?
Son dönemlerde sağlık ve beslenme alanlarında çeşitli araştırmalara konu edilen kolesterol birçok insanın mücadele etmeye çalıştığı sağlık sorunlarından biridir. Kolesterol hayvan hücrelerinin zarlarında bulunduğu gibi kan plazmasında taşınmaktadır. Yağ benzeri bir madde olan kolesterol sindirim sisteminde bazı görevler yürütmektedir.

Kolesterol hayvansal kaynaklı besinler aracılığı ile vücuda alınmaktadır. Ayrıca karaciğer, üreme organları, böbrek üstü bezleri ve ince bağırsak gibi dokularda sentezlenmektedir. Vücutta birçok farklı görevi olan kolesterolün normal seviyelerin üzerine çıkması birçok hastalığa neden olmaktadır.

Kolesterolün iyi kolesterol yani HDL, kötü kolesterol yani LDL gibi çeşitleri bulunmaktadır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein olarak bilinen HDL, Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. oranının damarlardan karaciğere taşınmasını sağlamaktadır. Bu sayede kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçilmektedir. Ancak kanda LDL yani kötü kolesterol seviyesinin yükselmesi damarlarda birikime neden olarak kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.


Kolesterol Neden Olur?
İnsan vücudunda bulunan kolesterol oranlarının yüzde 75’lik kısmı vücut tarafından üretilmektedir. Yüzde 25’lik kısmı ise besinlerle alınmaktadır. Ortalama olarak 80 kg ağırlığındaki bir kişide 40 gram kolesterol bulunması gerekmektedir. Ancak yanlış beslenme ve ilaç kullanma alışkanlıkları gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak kolesterol değeri yükselmektedir. Kolesterolün normal değerlerin üzerine çıkmasına neden olan etkenler şunlardır:

Yanlış beslenme: Yüksek kolesterolün en temel nedenlerinin başında sağlıksız beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Margarin, tereyağı, krema, süt, kaymak, et ve peynir gibi besinlerde bulunan yağlar kolesterolün yükselmesine neden olmaktadır.

Yaşın ilerlemesi: Yaşın ilerlemesi ile beraber kolesterol seviyesi yükselmektedir. Özellikle kadınlarda menopoz sonrasında kolesterol seviyesi yükselmektedir.


Sigara tüketimi: Sigara kullanımı nedeni ile iyi kolesterol olan HDL seviyesi yüzde 15 oranında azalmaktadır. Bu nedenle kişide kalp krizi görülme riski de artmaktadır.

Fazla kilo: Dengesiz ve sağlıksız beslenme nedeni ile kilo artışı olur ve bu durum kolesterol oranını yükseltir. Vücutta yağ oranının normalden yüksek olması HDL yani iyi kolesterolün düşmesine neden olur.

Genetik etkenler: Kolesterol rahatsızlığı genetik bir hastalıktır. Ailesel yüksek tansiyon nedeni ile kolesterol seviyesi yükselmektedir. Vücuttaki LDL reseptörlerini kontrol eden genin bir kopyası anneden, diğer kopyası ise babadan gelmektedir. Bu genlerden bir tanesinde sorun olması da yüksek kolesterole neden olmaktadır.

Geçmiş hastalıklar: Karaciğer – böbrek hastalıkları, hipotiroit, diyabet gibi hastalıklar kolesterolün yükselmesine neden olmaktadır.


Kullanılmakta olan ilaçlar: Yüksek kan basıncı, ağır akne, kalp rahatsızlıkları gibi durumlarda kullanılan ilaçlar kolesterolü artırmaktadır.

Fiziksel aktivite eksikliği: Fiziksel aktivitelerde bulunmayan ve sürekli oturan kişilerde kolesterolün yükselme riski fazladır.

Kolesterol Değerleri Kaç Olmalı?
Kolesterol
rahatsızlığı geçiren kişiler normal kolesterol değerlerinin kaç olması gerektiğini merak etmektedirler. Ancak bu değerler kadınlarda ve erkeklerde farklı olmaktadır. Bu nedenle değerlere bakarken erkek ve kadın ayrımına dikkat edilmelidir.


Erkeklerde 40 mg / dL altı kolesterol değeri düşük olarak değerlendirilmektedir. 40 mg / dL – 60 mg / dL arası iyi kabul edilirken, 60 mg / dL üzeri daha iyi olarak değerlendirilmektedir. LDL yani kötü kolesterolün ise 130 mg / dL üzerinde olmaması gerekmektedir. Kadınlarda ise 50 mg / dL altı düşük, 50 mg / dL – 60 mg / dL arası iyi, 60 mg / dL üzeri daha iyi olarak kabul edilir. Kötü kolesterolün ise 160 mg / dL üzeri olmamasına dikkat edilmelidir.

Kolesterol Nasıl Düşürülür, Kolesterol Tedavisi Nasıldır?
Yüksek kolesterol seviyesine sahip olan kişilerin çok dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü yüksek kolesterol etkisi ile damar tıkanıklığı, damar sertliği, kalp – damar rahatsızlıkları meydana gelmektedir. Bu nedenle kolesterolün düşmesini sağlamak için belirli bir tedavi planı yapmak gerekmektedir.

Öncelikle doktora giderek kolesterolün düşmesini sağlayacak ilaç tedavisi başlatılabilir. Bununla beraber beslenme düzenine kesinlikle dikkat edilmelidir. Kolesterolün artmasına neden olan besinlerin dikkatli tüketilmesi ve kolesterolü düşürecek besinler tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca hareketsiz yaşam tarzı bırakılarak egzersizler ve spor yapmaya önem verilmelidir.

Kolesterole Ne İyi Gelir?
Yüksek kolesterol nedeni ile birçok sağlık sorunu meydana gelmektedir. Kolesterol değerlerini ölçtüren ve normal değerlerin üzerinde bir kolesterol seviyesine sahip olan kişilerin tüketmesi önerilen ve kolesterole iyi gelen besinler şunlardır:

Sarımsak: Güçlü antioksidan etkisi ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sarımsak kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Düzenli olarak tüketilen sarımsak sayesinde iyi kolesterol seviyesi artarken kötü kolesterol seviyesi düşmektedir.

Fındık: Kolesterolün düşmesini sağlayan E vitamini yönünden zengin olan fındık lif açısından da oldukça zengindir. Fındık ile beraber günlük olarak bir avuç tüketeceğiniz ceviz ve badem kolesterol seviyenizin düşmesini sağlayacaktır.

Yulaf: LDL kolesterol seviyesinin düşmesinde etkilidir. Yulaf ile beraber besin lifi açısından zengin olan armut, erik ve elma gibi meyveleri de tüketmek yararlı olmaktadır.

Balık: Omega 3 açısından oldukça zengin olan balık sayesinde iyi kolesterol yükselirken kötü kolesterol azalmaktadır.

Kolesterol Diyeti ve Beslenme Önerisi!
Doktor tarafından önerilen beslenme alışkanlıkları sayesinde kolesterol seviyesi düşürülmektedir. Bununla beraber bir diyetisyen yardımı ile diyet hazırlayarak kısa sürede daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

Kolesterol hayvansal kaynaklı besinlerden alındığı için bu besinlerin tüketilmesinde dikkatli olunmalıdır. Bu aşamada kolesterol diyeti hazırlanmaktadır. Bu diyet sayesinde günlük olarak 300 mg’ın altında kolesterol alınmaktadır.

Kolesterol diyetinde kırmızı et tüketiminin haftada 1 – 2 kereyi geçmemesi önerilmektedir. Ayrıca tavuk etinde de yağ açısından zengin olan deri gibi bölümleri tüketmemeye özen gösterilmelidir. Fast – food besinlerin de bu aşamada tüketilmemesi önerilmektedir.

İbrahim Saraçoğlu Kolesterol Kürü
Her rahatsızlıkta uyguladığı doğal yöntemler ile başarılı sonuçlar sağlayan İbrahim Saraçoğlukolesterol kürü ile de yüksek kolesterol oranının düşmesine yardımcı olmaktadır. Evinizde uygulayabileceğiniz doğal kolesterol kür önerileri şu şekildedir:

Yeşil Mercimek Kürü

Kolesterol
seviyesinin düşmesinde oldukça etkili olan yeşil mercimek küründe yağ kullanılmamaktadır. Haftada düzenli olarak 3 kere tüketilmesi önerilen kür sayesinde kolesterol ile beraber tansiyon değerleri de normale dönmektedir. Yeşil mercimekler çorba şeklinde haşlanır ve herhangi bir yağ, baharat ya da tuz kullanmadan sulandırıp 2 gün ara ile bir kâse içmeniz önerilmektedir.

Maydanoz ve Limon Kürü

Maydanoz ve limon kullanımı sayesinde yüksek kolesterol seviyeleriniz düşerken, iyi kolesterol seviyeleriniz yükselmektedir. Kolaylıkla uygulayabileceğiniz maydanoz ve limon kürü için gerekli malzemeler şunlardır:

1 limonun suyu
Sapları ile beraber 15 hormonsuz maydanoz
Yarım su bardağında su
Sapları ile beraber maydanozları, suyu ve limon suyunu bir kaba alarak blenderden geçirin. Elde edilen karışımı sabahları kahvaltıdan 20 dakika kadar önce aç karına tüketin. 15 gün boyunca uygulayabileceğiniz kür ile kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
 
Üst Alt