Kolesterol yağa benzeyen lakin yağ olmayan bir unsurdur. Tıpkı devranda yağ emilimini sağlayan safranın bir kesimi ve D vitaminin öncü unsurudur. Kolesterol bilindiği üzere her vakit zararlı değildir. Sıhhatimiz için kimi durumlarda zararlı olurken birtakım durumlarda da yararlı olabilir. Kolesterolün 2 farklı kaynağı vardır. Biri kan kolesterolü başkası ise diyetle alınan kolesteroldür. Kan kolesterolü vücudun muhtaçlık duyduğu kadarının karaciğerden sentezlenmesi ile oluşur. Diyet kolesterolü ise vücudumuza yumurta, al et, yağlı süt üzere hayvansal kaynaklı besinlerden gelir. Kolesterol vücudumuzda protein ve yağlardan oluşan paketlerle taşınır bu paketlere de lipoprotein ismi verilir. Lipoproteinler önümüze 3 farklı çeşitte çıkar.HDL (Yüksek Dansiteli Lipoprotein)Kolesterol : HDL halk arasında yeterli kolesterol olarakta bilinir. Vücudun kullanamadığı kolesterolü yıkılmak üzere karaciğere taşır. Tertipli fizikî aktivite yapılması HDL seviyesini artırır.LDL (Düşük Dansiteli Lipoprotein) Kolesterol :LDL halk arasında bed kolesterol olarakta bilinir.Karaciğerdeki kolesterolü dokulara taşır. Karaciğerdeki kolesterolü dokulara taşır lakin bu sırada kan damarlarında depolanabilir. LDL bedelinin yüksek olması kalp illetleri riskinin artması ile bağlantılıdır.VLDL (Çok Düşük Dansiteli Lipoprotein) Kolesterol :Kolesterolü karaciğerden alarak kas ve yağ dokusuna taşırlar. Yıkılıp LDL' ye dönüşürler.Olması Gereken Kan Kolesterol KıymetleriTotal Kolesterol < 200 mg/dL
LDL Kolesterol < 130 mg/dL
HDL Kolesterol > 35 mg/dL
Kolesterolü Yükselten Besinler
-Tereyağ, margarin üzere katı yağlar
-Yumurta Sarısı
-Kırmızı et, kanatlı hayvan etleri
-Yağlı süt ve süt eserleri
-Kalamar, karides üzere deniz eserleri
-Kremalı pastalar, yağlı hamur işleri
-Sucuk, salam üzere şarküteri eserleri
LDL Kolesterol < 130 mg/dL
HDL Kolesterol > 35 mg/dL
Kolesterolü Yükselten Besinler
-Tereyağ, margarin üzere katı yağlar
-Yumurta Sarısı
-Kırmızı et, kanatlı hayvan etleri
-Yağlı süt ve süt eserleri
-Kalamar, karides üzere deniz eserleri
-Kremalı pastalar, yağlı hamur işleri
-Sucuk, salam üzere şarküteri eserleri