Son konular

Kolisektomi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Ameliyatların karın derisi üzerine büyük kesiler yapılmadan, küçük deliklerden yapılması sürecidir. Halk arasında kansız ameliyatlar olarak bilinirler.

Laparoskopik Kolesistektomi Nedir?

Safra kesesinin çıkartılması sürecidir. Süreç tek bir büyük kesi yanına birkaç küçük delikten yapılır. Halk arasında kansız safra kesesi ameliyatı diye de isimlendirilir. Laparoskop , ince uzun, ucunda kameranın olduğu bir tüptür. Kamera ile cerrah safra kesesini bir TV ekranında izleyerek operasyonu gerçekleştirir. Safra kesesi küçük bir delikten karın dışarısına alınır.

Safra Kesesi

Karaciğerin sağ alt kısmında bulunan armut halindeki organ safra kesesidir.

Temel vazifesi, karaciğerin ürettiği bir sindirim likidi olan safrayı toplamak ve yoğunlaştırmaktır. Safra, yemek yendikten sonra, sindirime yardımcı olması için safra kesesinden salgılanır. Safra, dar ve tüp halindeki kanallardan (safra kanallarından) ince barsağa gerçek ilerler.

Safra kesesinin alınması pek çok şahısta sindirimle ilgili bir bozukluluğa yol açmamaktadır.


Safra Kesesi sıkıntılarının sebebi nedir?

Safra kesesi meselelerinin nedeni çoklukla safra kesesi taşlarının varlığıdır: Safra taşları, safra kesesinde ya da safra kanalında oluşan safra tuzları ve kolesterolden oluşan küçük ve sert kütlelerdir.

Birtakım şahıslarda neden safra kesesi taşı oluştuğu bilinmemektedir.

Safra kesesi taşını önlemenin bilinen bir prosedürü bulunmamaktadır.

Bu taşlar, safranın safra kesesi dışına akışına mani olabilir, böylelikle safra kesesi şişer, karın ağrısı, kusma, hazımsızlık ve vakit hengam ateş görülebilir.

Safra kesesi taşı ana safra kanalını tıkarsa, sarılık görülebilir.

Bu problemler nasıl ortaya çıkarılır ve nasıl tedavi edilir?

Safra kesesi taşlarını bulmak için ekseriyetle ultrason kullanılır.

Daha kompleks birtakım durumlarda, öbür x-ışını testleri, safra kesesi marazını pahalandırmak için kullanılabilir.

Safra kesesi taşları kendi kendilerine yok olmazlar. Kimileri muvakkat olarak ilaçlarla ya da yağ alımını azaltacak bir diyet uygulayarak ortadan kaldırılabilir. Bu tedavinin muvaffakiyet nispeti düşüktür ve kısa müddetli bir muvaffakiyet sağlar.

Safra kesesinin cerrahi yolla alınması, safra kesesi marazını tedavi etmenin en inançlı ve devir açısından en tutarlı yoludur.

Ameliyatı laparoskopik olarak gerçekleştirmenin avantajları nelerdir?

On ile onbeş cm.lik bir insizyon noktasına, bu ameliyatta karında yalnızca dört küçük açıklık oluşturulur.

Umumiyetle hastalarda ameliyat sonrası ağrı minimal seviyededir.

Açık safra kesesi ameliyatı geçiren hastalara kıyasla, bu ameliyat sonrasında hastalar daha çabuk güzelleşmektedir.

Hastaların birçok bir gün içerisinde taburcu edilir ve alışılagelmiş faaliyetlerine daha çabuk geri dönebilirler.

Safra kesesinin laparoskopik olarak alındığı ameliyat sizin için iyi mu?

Laparoskopinin pek çok avantajı olmasına karşın, daha evvelden karın ameliyatı geçirmiş ya da evvelki periyotlara ilişkin kimi tıbbi koşullara sahip olan hastalar için bu ameliyat mütenasip olmayabilir.

Laparoskopi konusunda eğitim almış bir cerrah ile birlikte kendi hekiminizle yapacağınız tıbbi kıymetlendirme sayesinde safra kesesinin laparoskopik olarak alındığı bu ameliyatın sizin için münasebetli olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Nasıl bir hazırlık gerekir?

Laparoskopi ameliyatı öncesinde yapılması gereken beklenen hazırlıklar aşağıda sıralanmıştır fakat her hasta ve hekimin kendine has bir durumu olduğundan, ortaya farklı tablolar çıkabilir:

Ameliyat öncesi hazırlık, yaş ve tıbbi duruma bağlı olarak, kan pahaları, tıbbi kıymetlendirme, göğüs röntgeni ve EKG gerektirir.

Cerrah, sizinle birlikte mümkün risk ve yararları kıymetlendirir ve daha sonra ameliyat için sizin yazılı onay vermeniz gerekir.

Ameliyattan evvelki gece yarısından sonra, hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Sadece cerrahın ameliyat sabahı biraz su ile alabileceğinizi söylediği ilaçları alabilirsiniz.

Aspirin, kan inceltici ilaçlar, anti-inflamatuvar ilaçlar (arthritis ilaçları), ameliyattan birkaç gün ya da bir hafta öncesinde muvakkat olarak kesilmelidir.

Diyet ilaçları ameliyattan evvelki iki hafta boyunca alınmamalıdır.

Sigarayı bırakın ve size yardımcı olması için konutta gereksiniminiz olan düzenlemeleri yapın.

Safra kesesinin laparoskopik olarak alındığı ameliyat nasıl yapılır?

Umum anestezi uygulanır ve ameliyat boyunca hasta uykuda kalır.

Kanül (dar, tüp halinde alet) kullanarak cerrah göbek deliği ortamından karna girer.

Kişisel bir kameraya bağlı olan laparoskop (küçük bir teleskop) kanül aracılığı ile içeri sokulur böylelikle cerrah hastanın iç organlarını televizyon ekranından büyütülmüş olarak görebilir.

Vesair kanüller, cerrahın safra kesesini muhit dokulardan dikkatle ayırabilmesi ve açıklıklardan birini kullanarak dışarı çıkarabilmesi için vücuda sokulur.

Safra kanallarında bulunabilen taşların mekanını ya da yapıları belirlemek için, pek çok cerrah kolanjiyografi kullanır.

Ana safra kanalında bir ya da daha ziyade taş bulunursa, cerrah bunları hususî bir endoskop ile çıkarabilir, 2. bir minimal invazif ameliyatla daha sonra çıkarmayı tercih edebilir ya da tüm taşları çıkarmak için o sırada ameliyatı açık bir ameliyata dönüştürebilir.

Safra kesesi çıkarıldıktan sonra, küçük insizyonlar bir ya da iki dikişle yahut bant ile kapatılır.

Ameliyat laparoskopik gerçekleştirilemezse ya da tamamlanamazsa ne olur?

Çok az sayıda hastaya laparoskopik metot uygulanamamaktadır. “Açık” prosedür tatbik ya da bu metoda yönelme mümkünlüğünü arttıran faktörler arasında obezite, önemli yara dokusuna neden olan daha evvelce geçirilmiş bir karın ameliyatı hikayesi, organların görülemiyor olması ya da ameliyat sırasında kanama sayılabilir.

Açık ameliyat yapma kararı, ameliyat öncesinde ya da sırasında cerrah tarafından verilen bir karardır. Cerrah, laparoskopik prosedürden açık ameliyata geçmenin daha inançlı olduğunu düşünüyorsa, bu bir komplikasyon olarak değil mantıklı bir karar olarak kıymetlendirilir. Açık ameliyata geçme kararı katiyetle hastanın güvenliği için verilir.

Safra kesesi ameliyatından sonra neler beklenilir?

Safra kesesinin alınması önemli bir karın ameliyatıdır ve sonrasında zahir bir seviyede ağrı görülecektir. Bulantı ve kusma sık yaşanan durumlardır.

Likitler ya da bir diyet tolere edildiğinde, hasta laparoskopik safra kesesi ameliyatını geçirdiği gün ya da sonraki gün taburcu edilir.

Faaliyetler hastanın kendini nasıl hissettiğine bağlıdır. Hastadan yürümesi istenir. Ameliyattan sonraki gün hastalar kıyafetlerini çıkarabilir ve duş alabilir.

Otomobil kullanma, merdiven çıkma, tartı kaldırma ya da çalışma üzere çeşitli alışılagelmiş faaliyetlere muhtemelen bir hafta içerisinde başlayabilirler.

Hasta konuta döndüğünde ekseriyetle güzelleşme progresiftir.

Ateş başlangıcı, sarı deri ya da gözler, gitgide berbatlaşan karın ağrısı, şişlik, devamlı bulantı, kusma ya da insizyondan akıntı bir komplikasyonun habercisi olabilir. Bu üzere durumlarda hekiminizle irtibata geçmelisiniz.

Safra kesesinin laparoskopik olarak alındığı tip bir ameliyat geçiren hastaların birden fazla, ameliyatın sonraki günü taburcu edilirler. Velev kimileri ameliyat oldukları gün içerisinde hanelerine gönderilirler.

Hastaların birçok, yaptıkları işe bağlı olarak laparoskopik ameliyattan sonra yedi gün içerisinde işlerine dönebilirler. İdari ya da masa başı işi yapan hastalar birkaç gün içerisinde işlerine dönebilirken, manuel güç ya da ağır yük kaldırma gerektiren işlerde çalışanlar daha uzun müddette işlerine dönebilirler.

Açık ameliyat geçirenlerin olağan faaliyetlerine dönmesi ise dört ila altı haftayı bulur.

Ameliyattan iki hafta sonrası için cerrahınızdan randevu alın.

Ne çeşit komplikasyonlar görülebilir?

Her ameliyatın çeşitli riskleri vardır lakin laparoskopik safra kesesi hastalarının büyük bir çoğunluğunda çok az komplikasyon görülmüş ya da hiç görülmemiştir, yeniden pek birden fazla sıradan faaliyetlerine çabuk dönmüşlerdir. Gerek laparoskopik gerekse açık, her çeşit ameliyattan evvel hekiminize o yerdeki eğitim ve tecrübesini sormayı unutmayın.

Laparoskopik kolesistektomi komplikasyonları sık görülmez, fakat bu komplikasyonlar arasında kanama, enfeksiyon, pnömoni, kan pıhtılaşması ya da kalp meseleleri sayılabilir. Ana safra kanalı ya da ince barsak üzere komşu yapılar istenmeyen hasarlar görebilir ve bu durumun giderilmesi için farklı bir ameliyat gerekebilir. Karaciğerden barsağa giden safra kanallarından istenmeyen hasarlanma sonucunda safra sızması nadir olarak görülür.

Pek çok çalışmanın sonucuna nazaran, laparoskopik safra kesesi ameliyatı için komplikasyon orantısı, gerekli eğitimi almış bir cerrah tarafından gerçekleştirildiğinde, açık safra kesesi ameliyatı komplikasyon oranlarından çok daha düşüktür.

Ne vakit hekiminizi aramalısınız?

- 39 kademenin üzerinde devamlı ateş

- Kanama

- Gitgide artan karın şişliği

- İlaçlarınızın azaltamadığı bir ağrı

- Devamlı bulantı ve kusma

- Titreme/üşüme

- Devamlı öksürük ya da nefes kesilmesi

- Rastgele bir insizyondan cerahatli akıntı

- İnsizyon etrafında gitgide artan ya da büyüyen kızarıklık

- Likit ya da katı bir şey yiyememe
 

Similar threads

  • Soru
Safra kesesinin alınması, günümüzde çok sık uygulanan cerrahi prosedürlerden biridir. Safra kesesi ameliyatı çabucak her devir laparoskopik formülle gerçekleştirilmektedir. Bu sürecin tıbbi ismi, ''Laparoskopik Kolesistektomi'' dir. Laparaskopik Safra kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Bu süreç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
LAPAROSKOPİK (KAPALI) SAFRA KESESİ AMELİYATI NASIL YAPILIR? Safra kesesi ameliyatının en yaygın uygulanan yöntemi laparoskopik (kapalı) kolesistektomidir. Hastanın karnında 3 – 4 adet 0,5 cm kesi yapılarak kamera ve aletler karın içine yerleştirilir. Ameliyat tamamen bu deliklerden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Safra sıvısı karaciğer dokusunda üretilen, yağlı gıdaların sindirimi için gerekli yeşil- sarı renkte bir sıvıdır. Karaciğer kanalcıklarından toplanan safra, ana safra yolu aracılığı ile oniki parmak barsağına (duodenum) dökülür. Safranın bir kısmı ise ana safra kanalından safra kesesine gelir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Safra Kesesi Safra salgısı Safra, karaciğerde üretilerek oniki bağırsağa dökülen bir salgıdır. Bu salgı aracılığı ile birtakım hususların vücuttan atılması sağlanırken, birtakım yağda eriyen vitaminlerin ve yağların vücutta emilmesinde fonksiyonları mevcuttur. Günlük ortalama 600 ml civarında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Safra kesesinin görevi nedir? Safra kesesinin görevi, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Genellikle açlık halinde safra kesesinde biriken safra, burada konsantre edilerek depolanır. Sindirim sırasında ise, safra kesesi kasılarak içindeki safrayı bağırsağa boşaltır ve böylelikle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
Üst Alt