Genetik yatkınlık, yanlış beslenme, obezite... Tüm bunların sonucunda bağırsakta ortaya çıkan iyi huylu poliplere cerrahi müdahale yapılmazsa kolon kanseri riskiyle karşı karşıyasınız.
Kolon kanseri poliplerle geliyor
Kolon kanseri önlenebilen ve erken evrede teşhis edildiğinde tamamen iyileştirilebilen bir hastalık. Kalın bağırsakta yerleşmiş kötü huylu yani habis tümörler kanser olarak biliniyor. Yapılan araştırmalarda kalın bağırsak kanseri, ölümlerde Avrupa da ikinci, ABD’de üçüncü sırada karşımıza çıkıyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu, “Çoğu zaman hastalık ilerleyene kadar bulgu vermeyebilir veya şikayet yapmayabilir. Ancak kalın bağırsak kanserinde öncü bulgular vardır. Bu bulgulara bakarak kanseri erken teşhis etmek mümkün. Kanser çoğunlukla polip şeklinde başlamaktadır. Yani kalın bağırsakta oluşan kanserlerin % 80 i öncelikle polip olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle önce bunlara karşı mücadele edilmesi kalın bağırsak kanseri oluşumunu engelleyebilir” diye konuştu.
İyi huylu olarak oluşuyor
Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu, “Polipler öncelikle iyi huylu oluşumlar olarak başlar ve zamanla kansere dönüşebilir. Poliplerde boyut kanser gelişimi açısından önemlidir. 1 cm'den küçük poliplerde kanser olma ihtimali düşükken 2 cm üzerinde risk artar" dedi.
Bu belirtiler varsa dikkat!
- Bağırsak hareketlerinde değişiklik (ishal- kabızlık gibi veya devamlı ishal veya kabızlık)
- Makattan kırmızı renkli kanama, büyük abdeste karışmış veya bulaşmış kan.
- Karında şişkinlik, huzursuzluk ve nedensiz kramplar, ağrılar
- Büyük abdest yaptıktan sonra tam rahatlayamamış olma hissi
- Yorgunluk (kalın bağırsak tümörleri yavaş yavaş kanayarak kansızlık yapar ve bu da çabuk yorulma çarpıntı gibi şikayetler yapabilir)
- Nedensiz kilo kaybı.
Nasıl beslenelim?
- Lifli gıdaların tüketimi çok önemlidir. Lifli gıdaların bağırsak sağlığı için en az günde 30 gram alınması önerilmektedir. Tüm sebze, meyve ve tahıllarda lif bol olarak bulunmaktadır.
- Bol miktarda kalsiyumdan zengin diyet önerilmektedir
(yoğurt ve süt ürünleri)
- Tahıllı ekmek tüketimi koruyucu özelliklere sahiptir
- Aşırı yağlı yiyeceklerin ve rafine edilmiş gıdaların tüketilmemesi
- Kalsiyum ve folik asit takviyeleri kullanılabilir.
Kolon kanseri poliplerle geliyor
Kolon kanseri önlenebilen ve erken evrede teşhis edildiğinde tamamen iyileştirilebilen bir hastalık. Kalın bağırsakta yerleşmiş kötü huylu yani habis tümörler kanser olarak biliniyor. Yapılan araştırmalarda kalın bağırsak kanseri, ölümlerde Avrupa da ikinci, ABD’de üçüncü sırada karşımıza çıkıyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu, “Çoğu zaman hastalık ilerleyene kadar bulgu vermeyebilir veya şikayet yapmayabilir. Ancak kalın bağırsak kanserinde öncü bulgular vardır. Bu bulgulara bakarak kanseri erken teşhis etmek mümkün. Kanser çoğunlukla polip şeklinde başlamaktadır. Yani kalın bağırsakta oluşan kanserlerin % 80 i öncelikle polip olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle önce bunlara karşı mücadele edilmesi kalın bağırsak kanseri oluşumunu engelleyebilir” diye konuştu.
İyi huylu olarak oluşuyor
Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu, “Polipler öncelikle iyi huylu oluşumlar olarak başlar ve zamanla kansere dönüşebilir. Poliplerde boyut kanser gelişimi açısından önemlidir. 1 cm'den küçük poliplerde kanser olma ihtimali düşükken 2 cm üzerinde risk artar" dedi.
Bu belirtiler varsa dikkat!
- Bağırsak hareketlerinde değişiklik (ishal- kabızlık gibi veya devamlı ishal veya kabızlık)
- Makattan kırmızı renkli kanama, büyük abdeste karışmış veya bulaşmış kan.
- Karında şişkinlik, huzursuzluk ve nedensiz kramplar, ağrılar
- Büyük abdest yaptıktan sonra tam rahatlayamamış olma hissi
- Yorgunluk (kalın bağırsak tümörleri yavaş yavaş kanayarak kansızlık yapar ve bu da çabuk yorulma çarpıntı gibi şikayetler yapabilir)
- Nedensiz kilo kaybı.
Nasıl beslenelim?
- Lifli gıdaların tüketimi çok önemlidir. Lifli gıdaların bağırsak sağlığı için en az günde 30 gram alınması önerilmektedir. Tüm sebze, meyve ve tahıllarda lif bol olarak bulunmaktadır.
- Bol miktarda kalsiyumdan zengin diyet önerilmektedir
(yoğurt ve süt ürünleri)
- Tahıllı ekmek tüketimi koruyucu özelliklere sahiptir
- Aşırı yağlı yiyeceklerin ve rafine edilmiş gıdaların tüketilmemesi
- Kalsiyum ve folik asit takviyeleri kullanılabilir.