Son konular

Kolposkopi Nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kolposkopi ; rahim ağzı, vajen ve vulvanın bir ışıklı alet yardımıyla 4 ila 40 kadar büyütme yapılarak, rahim ağzının yakından incelenmesinin adıdır. Bu işlemin yapıldığı aletin adına da kolposkop adı verilir.

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

1) Smear testi sonucunda anormal hücrelerin varlığında , bunun nedenini ortaya koymak için kolposkopi yapılmalıdır.

Anormal smear sonuçları nelerdir ? ASCUS, ASC-H, LGSIL, HGSIL, HPV pozitifliği , normal olamayan smear sonuçlarıdır. Bu hastaların hepsine kolposkopi yapılmalıdır.

2) Jinekolojik muayene sırasında anormal bir durum gözlendiğinde kolposkopik inceleme eşliğinde biyopsi yapılmalıdır.

Kolposkopik inceleme; çıplak gözle net olarak gözlenemeyen küçük patolojilerin ve kanser öncüsü lezyonların net olarak incelenebilmesine olanak sağlar.

Smear testi toplum taramaları için uygun bir testtir. Ekonomiktir ve herhangi bir sağlık personeli tarafından kolaylıkla uygulanabilir.

Smear testi ve HPV testi ; bir tarama testidir.Servikal kanser ( rahim ağzı kanseri ) ve kanser öncüsü lezyonların tanısında hala en ucuz ve en etkili tarama testidir. Smear testi bir tarama testidir, tanı testi değildir. Smear testi anormal çıkan hastaların kesin tanısı için kolposkop eşliğinde rahim ağzından biyopsi alınması gerekmektedir.

Kolposkopi Hakkında Merak Edilenler

Kolposkopi işlemi ağrısız bir işlem olduğundan hastaların genel anestezi ile uyutulmasına gerek yoktur.

Eğer kolposkopinin ardından biyopsi örneği alınırsa hafif kasık ağrısı veya kramp hissedilmesi olabilir.Kolposkopiden 24 saat önce vajinal ilaçlar veya vajinal tampon uygulanmamalıdır, cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

Kolposkopi sonrası 2-3 gün kadar lekelenme tarzı kanama veya koyu renkli vajinal akıntı yaşanması olağan bir durumdur. İşlem sonrası en az 1 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalı ve vajinal tampon kullanılmamalıdır.

Alınan biyopsilerin patolojik inceleme sonucunda anormal bulgular çıkan hastalar; konizasyon ve ya LEEP adı verilen operasyonlarla tedavi edilebileceği gibi, smear testi ile periyodik olarak takipte edilebilirler.
 

Similar threads

  • Soru
Serviks yani rahim ağzı kanseri kadın üreme sistemi kanserleri arasında sık görülen ancak önlenebilir kanserlerden birisidir. Önlenebilir olmasının temel nedeni düzenli yapılan PAP smear incelemeleri ile hastalığın çok erken dönemlerde fark edilebilmesidir. PAP smear testi nedir? PAP smear...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
HPV,SİĞİL,KOLPOSKOPİ ,SMEAR Smear (Rahim Ağzı Kanser Tarama Testi ) Smear 21 yaşını doldurmuş ve cinsel aktif olan kadınlarda 3 yılda bir yapılması gereken rahim ağzı kanser tarama testidir. Smear testi (Rahim ağzı kanseri tarama testi ) nedir? Smear testi, mevcut serviks (rahim ağzı)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Kolposkopi rahim ağzındaki olası bazı hücre değişikliklerine ve şüphelere dayalı kanser ve kanser riskini araştırmayı sağlayan bir çeşit mikroskop ile yapılan bir muayene şeklidir. Kolposkop adı verilen bu kendinden ışık kaynağı olan büyüteç benzeri cihaz ile rahim ağzının normal jinekolojik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Serviks yani rahim ağzı, vajinanın en üst noktasının uterusun (rahim) alt kısmıyla birleştiği alandır. Bu alanda meydana gelen kanserler yani Rahim ağzı kanseri (Serviks Ca) tüm dünyadaki kadınlarda kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 350bin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Pap smear testi şüpheli durumlarda rahim ağzı kanser öncüsü hücresel değişimlerin tespiti ve kanser olup olmadığının anlaşılması sağlayan, kadınların yılda en az bir kez yaptırması gereken çok önemli ve çok basit bir tarama testidir. HPV enfeksiyonu taşıyanlarda veya risk grubunda daha sık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt