kombu cayı mayası nasıl yapılır

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
kombu cayı mayası nasıl yapılır

Kombu Cayı tatlı ekşi lezzetiyle pek cok sağlık faydasını da icerisinde bulunduran antik bir icecektir Tadı daha cok narenciye sularının tatlı ekşi lezzetini andırsa da aslında şekerli cayın Kombu Mantarı ile fermente edilmesiyle oluşan bir icecektir
Kombu Mantarı, mantar olarak adlandırılmasına rağmen aslında mantar ile ilgisi de yoktur Bircok bakteri ve mantarın oluşturduğu simbiyotik bir kulturdur yani aynı zamanda hem probiyotik hem de prebiyotiktir
Bu simbiyotik mantarı şekerli cay ile mayalayıp 12 hafta beklettiğinizde sağlıklı ve ekonomik bir iceceğiniz olur

imageskombucayimayasinasilyapilir5adbb002462dc

1 Bir litre su başına 2 cay kaşığı siyah veya yeşil cayı yeni kaynamış olan suyun icinde demleyiniz Kombucha iceceği icin yeşil cay kullanmanızı oneririm Eğer siyah veya yeşil cay kullanmak istemiyorsanız, bitkisel caylar da kullanabilirsiniz
2 Bir suzgecle cay yapraklarını suzun
3 Her bir litre başına yaklaşık olarak 70 – 100 gr Beyaz şekeri suzulmuş cayın icine soğumadan once ekleyiniz Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırınız Bir yemek kaşığı şeker yaklaşık olarak 20 gr'dır
4 Şekerli cayın 20° 25°C arasında bir sıcaklığa kadar soğuması icin bekleyiniz Kultur, sıcak besleyici solusyonun icine konulursa olur
5 Cay oda sıcaklığına kadar soğuduğunda, solusyonu bir cam kabın icine dokunuz
6 İlk Kombucha iceceğinizi hazırlıyorsanız, Kombucha kulturu ile birlikte almış olduğunuz sıvıyı da ekleyiniz Daha sonraki yapımlarda, yeni yapacağınız cayın yaklaşık %10'u kadar bir miktarını, yapacağınız caya eklemek amacıyla, başlatma sıvısıolarak elde bulundurunuz
7 Canlı Kombucha kulturunu sıvının icine yerleştiriniz
8 Mayalama kabının ağzını, sıkı dokunmuş bir kumaş, tulbent, kağıt havlu veya benzeri hafif bir kumaşla kapatınız Daha sonra bu ortuyu, bir lastikle sabitleştiriniz Kumaş, kultur nefes alabilsin diye, havanın dolaşımına izin verecek kadar gozenekli olmalıdır
9 Mayalanma sureci, sıcaklığa bağlı olarak, 8 – 12 gun surdurulmelidir Oda sıcaklığı ne kadar yuksek olursa, mayalanma o kadar hızlı olur
10 Cay doğru asit derecesine ulaştığında, (pH 2,7 3,2), kişisel zevke bağlı olarak, kulturu temiz ellerinizle cıkartınız Kulturu soğuk veya ılık suda temizleyiniz Yeni cayı kavanoza doldurup kulturu derhal ekleyiniz Cayın doğru sıcaklığını gozetiniz
11 Bu iceceğin en iyi duruma gelmesi icin, şişelendikten sonra, birkac gun (en az 5 gun) olgunlaşmaya bırakılmalıdır
12 Gunde normal olarak uc bardak icilebilir, bir bardak (01 litre veya daha fazla) sabahleyin ac karnına ikinci bardak gun icinde bir oğunden sonra ve son bardak da yatmaya gitmeden kısa bir zaman once
 
Üst Alt