Komsuluk hukuku nedir?

Editör

Tanınmış Üye
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Komsuluk hukuku nedir?

Komşuluk hukuku, komşu taşınmaz maliklerinin birbirine karşı hak ve yükümlülüklerini düzenleyen hukuk kuralları bütünü olarak tanımlanıyor. Komşuluk hakkı, Medeni Kanun'un 737. Maddesinde tanımlanmıştır.

Komşu hakları neler?

Komşu hakkı, mülkün kullanılmasını sınırlayıcı nitelikte bir haktır. Maksat; komşudan gelecek zarara karşı mülk sahibini korumaktır. Mülk sahipleri, hukuk düzeni sınırları içinde mülkü üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma hakkına sahiptirler.

Taşkın kullanım ne demek?

Taşkın kullanım ne demek?
Mülkiyet hakkının aşılması (taşkın kullanılması) sonucunda komşular için bir zarar doğmalı veya bir zararın ortaya çıkma tehlikesi bulunmalıdır. Zarar, taşınmaz mülkiyet hakkının taşkın kullanılmasından doğmuş olmalı, bir başka anlatımla, taşkın kullanım ile zarar arasında uygun "nedensellik bağı" kurulabilmelidir.

Taşınmaz malikinin sorumluluğu hangi ilkeye dayanır?

Diğer bir ifade ile taşınmaz malikinin mülkiyet hakkının yasal kısıtlamalarına aykırılığı halinde sorumluluğu (TMK md.730/f.1) objektif yani kusursuz sorumluluk esasına dayanırken; yerel âdete uygun kaçınılmaz taşkınlıklardan kaynaklanan sorumluluğu (TMK md.730/f.2) ise fedakârlığın denkleştirilmesi esasına …

Komşuluk nedir ödev?

Komşuluk veya komşuluk ilişkileri, birbirine bitişik veya yakın yerlerde yaşayan kişilerin arasındaki sosyal ilişkidir. Komşu olmanın doğurduğu birtakım hak ve görevlerin yanı sıra bunların sağlandığı bir ilişkiler düzeni bulunmaktadır. Sosyoloji ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.

Taşkın yapı nereye şikayet edilir?

Taşkın yapı nereye şikayet edilir?
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Taşkın yapı ne demek?​
Taşkın yapı, taşınmaz mülkiyetinin sınırlarını aşarak bitişik taşınmazın zeminine, toprağın altına veya hava sahasına haklı veya haksız olarak taşı- rılmasıdır.
Yapı malikinin sorumluluğu hangi mahkeme?​
Yapı Malikinin Sorumluluğu Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme. Dava, zararın meydana geldiği veya zarar görenin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.

Yapı ile ilgili yapım bozukluğundan kim sorumludur?

Yapı ile ilgili yapım bozukluğundan kim sorumludur?
6098 sayılı yeni Türk Borçlar Yasası'nın 69'uncu ve önceki 818 sayılı Borçlar Yasası'nın 58'inci maddelerinde "bir binanın veya diğer yapı eserlerinin malikleri, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden" sorumlu ve bir kusurları söz konusu olmaksızın "doğan zararı gidermekle yükümlü" …
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,273
Çözümler
1
Tepkime puanı
24
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Komşuluk hukuku, komşu taşınmaz maliklerinin birbirlerine karşı hak ve yükümlülüklerini düzenleyen hukuk kurallarının bütünüdür. Bu hukuk kuralı, komşular arasındaki ilişkileri düzenleyerek mülk sahiplerinin haklarını ve yükümlülüklerini belirler. Örneğin, komşular arasındaki taşkın kullanım durumunda ortaya çıkan sorumluluklar, zararın tazmini gibi konuları içerir.

Komşuluk hakkı, bir mülkün kullanılmasını sınırlayan bir haktır ve mülk sahibini olası zararlara karşı korur. Mülk sahipleri genel olarak mülklerini istedikleri şekilde kullanma, yararlanma ve tasarruf etme hakkına sahiptirler.

Taşkın kullanım, bir mülkiyet hakkının sınırlarının aşılması sonucunda komşular için zarar doğması durumunu ifade eder. Bu durumda, zararın taşkın kullanımdan kaynaklandığı ve bu arasında nedensellik bağının bulunduğu belirlenmelidir.

Taşınmaz malikinin sorumluluğu objektif yani kusursuz sorumluluk esasına dayanırken, yerel âdete uygun kaçınılmaz taşkınlıklardan kaynaklanan sorumluluk ise fedakarlığın denkleştirilmesi esasına göre belirlenir.

Yapı malikinin sorumluluğu davasında görevli ve yetkili mahkeme genellikle zararın meydana geldiği veya zarar görenin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi olabilir.

Yapı ile ilgili yapım bozukluğundan sorumlu olanlar, Türk Borçlar Yasası'nın ilgili maddelerine göre, yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden dolayı zarar göreni tazmin etmekle sorumludurlar, kusur olmasa bile.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt