Son konular

Konjenital sitomegalovirüs (cmv) enfeksiyonu

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
En sık görülen konjenital (doğumsal) enfeksiyon olup A.B.D datalarına nazaran yılda 20.000 – 30.000 bebek konjenital CMV enfeksiyonu ile doğmaktadır. Bu enfeksiyonun yaygınlığı topluluktan topluluğa değişmektedir. Türkiye de ise konjenital CMV enfeksiyonlu bebeklerle ilgili yayınları çokluğuna rağmen marazın sıklığı hakkındaki haberlerimiz zayıftır.

Sitomegalovirüs enfeksiyonun her yaş kümesinde görülmektedir. Enfekte gebelerin bu enfeksiyonu bebeklerine bulaştırmaları sonucu konjenital CMV enfeksiyonlu bebekler doğmaktadır. Gebe hatunun CMV ile enfekte olma devranı enfeksiyonun ortaya çıkışını etkilemektedir. Enfeksiyon doğuma yakın vakitte geçirilmiş ise bebeğin CMV ile enfekte olma talihi o ölçüde artış göstermektedir.

Sitomegalovirüs enfeksiyonu yenidoğan devrin en değerli enfeksiyonudur. Enfeksiyonlu doğan bebeklerin %10 unda etken CMV ‘dir. Enfekte bebeklerin %85-90 ise doğumda çok sağlıklı görülmektedir. Bu bebeklere asemptomatik (belirtisi olmayan) bebekler olarak tanımlamaktayız. Yeni doğan bebeklerin %10-15 inde ise birçok organ tutulumuna ilişkin belirtiler mevcuttur. Bu bebekler konjenital CMV ‘li hastalar olarak tanımlanmaktadır.

Bu bebeklerde ;

Sarlık

Karaciğer, dalakta büyüme

Başın ufak oluşu (mikrosefali)

Epileptik nöbetlerin yanısıra

Düşük tevellüt yüklü bebek

Prematüre tevellüt görülebilir.

Enfekte bebeklerin büyük bir kısmında ise başlangıçta hiçbir belirti yoktur. Sağlıklı bebek olarak kıymetlendirilir. Maatteessüf ilerleyen aylarda önemli belirtiler ortaya çıkabilir.

Bu belirtiler;

İşitme kaybı

Görme kaybı

Başın ufak oluşu

Gelişme geriliği

Epileptik nöbetler

Zeka geriliği

Kas zayıflığı

Uyum bozukluğu olarak özetlenebilir.

Her yaşta görülen bu marazın bulaşımı bir çok yolla olmaktadır.CMV enfeksiyonu olan şahıs virüsü vücut likitleri ile bulaştırır.

İdrar

Tükrük

Kan

Gözyaşı

Semen

Ana sütünde virüs bulunmaktadır.

Hastalık gebelikte anadan bebeğe geçebilir. Bu bebekler konjenital CMV’li bebekler olarak tanımlanmaktadır.

Bebek enfeksiyonu ana karnında almamış olabilir.Bu durumda enfekte validenin vücut likitleri yahut bebeğin bakımıyla ilgilenen şahısların vücut likitleri ile bebeğe bulaşma olabilir.Diğer bir bulaş yolu enfekte validenin sütü ile enfeksiyonun bebeğe geçişidir.

Enfeksiyonun laboratuvar tanısı;

İdrar

Kan

Tükürükten alınan numuneler kıymetlendirilmektedir. Umumiyetle 2-3 haftada laboratuvar sonuçları alınabilir.

Tanı konulan vakalarda süratle tedaviye başlanmalıdır. Konjenital CMV ‘li bebeklerde erken tanı ve tedavi son aşamada olabilir. Tanı konulan vakalarda süratle antiviral tedavi uygulanır. Bugün en yaygın olarak kullanılan 2 antiviral ajan mevcuttur.

Ganciclovir

Valganciclovir

Gancilovir 6 mg/kg/ gün , damar yoluyla günde 2 defa 6 hafta müddet ile uygulanır.

Valganciclovir 16 mg/kg/gün olacak formda ağızdan uygulanır.Kullanım müddeti 6 hafta 6 ay olarak planlanır.

Antiviral tedavi ile birlikte bebeklerin;

Nörolojik gelişmesi

İşitme testleri

Göz takipleri ve gelişimleri yakından takip edilmelidir.

CMV enfeksiyonunda esas sorunun enfekte anaların izlemlerinin gerektiği biçimde yapılmamasıdır.

Vesair bir sorun konjenital CMV enfeksiyonu ile doğan bebeğin tanısındaki gecikme ve bunun sonucunda tedavide yaşanan kahırlar.Çalışmalar göstermiştir ki erken tanı konan ve tedaviye başlanan vakalarda işitme hasarı önlenebilmektedir.

Devletimizde yenidoğan periyodunda işitme testlerinin rutin olarak uygulanması sevindiricidir.Bebeklerin işitsel gelişimi takipleri bu testlerin yardımı ile yapılacaktır. Konjenital CMV enfeksiyonu tanısı konan bebeklerde antiviral tedavisinin erken başlanması ile birlikte işitme kaybı

önlenebilmekte ise de asemptomik bebeklerde tanı ve tedavideki gecikmeler işitme kaybını önleyememektedir.

Sonuç olarak konjenital CMV enfeksiyonu memleketimizde de önemli bir sorun olmaya devam etmektedir.Erken tanı ve tesirli antiviral tedavinin başarılı olacağı kuşkusuzdur.

Anahtar sözler;

Konjenital CMV enfeksiyonu

Doğumsal CMV enfeksiyonu

İşitme kaybı

Görme kaybı

Mikrosefali

Epileptik nöbetler

Prof.Dr.Nuran Gürses

Evlat ve Evlat Enfeksiyon Illetleri Mütehassısı
 

Similar threads

  • Soru
Sitomegalovirus (Cytomegalovirus, CMV) herpes ailesinden bir virustur Bu aileye dahil olan diğer virusler ucuğa neden olan herpes simplleks virusu ile su ciceğine neden olan virustur Tum coğrafi bolgelerde bulunan bu virusun neden olduğu enfeksiyon en sık karşılaşılan enfeksiyonlardan birisidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
gebelikte görülen enfeksiyonlar - sitomegalovirüs - Sitomegalovirüs nedir Hamilelikten önce veya hamilelik sırasında oluşabilen ‘sitomegalovirüs’, tedavisi olmayan bir enfeksiyondur. 591 trans Sitomegalovirüs, bebekte ciddi hasarlara neden olabileceğinden anne adayı mutlaka enfeksiyondan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Hamilelikten önce veya hamilelik sırasında oluşabilen sitomegalovirüs, tedavisi olmayan bir enfeksiyondur. Sitomegalovirüs, bebekte ciddi hasarlara neden olabileceğinden anne adayı mutlaka enfeksiyondan korunmalıdır. Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve tüpbebek.com sitesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Cmv Nedir? Cmv Ne Demek? Cytomegalovirus (CMV) halk arasında bebeklerde ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde sıkça görülen bir virüstür. CMV, herpes ailesine ait bir virüs olarak bilinir. Bu virüs, insan vücudunda farklı organlara yerleşerek çeşitli hastalıklara sebep olabilir. CMV...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
İnsanlar arası iletişimde en fazla kullanılan araç konuşmadır. Bebekler konuşmayı çevrelerinde konuşulanları duyarak öğrenirler. Normal konuşma gelişimi normal işitme ile mümkün olabilmektedir. İşitme kayıpları ise bebeklerin konuşmayı öğrenmesini dolayısı ile dili-lisanı öğrenmesini olumsuz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt