Kösedere Köyü Hakkında Bilgi Karaburun İzmir

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Kösedere - Kösedere Köyü - Kösedere Köyü Karaburun - İzmir - Kösedere Hakkında - Kösedere Resimleri - Kösedere Tanıtım - Kösedere Bilgileri



İlçe : Karaburun

İL : İzmir

Kösedere Köyü İzmir'in Karaburun ilçesinin en büyük köylerinden biridir. Eski adı Ağalarseki'dir. Bütün Karaburun köyleri gibi denize uzak kurulmuştur. Sahile 3 km. uzaktadır. İlçeye 15 km, İzmir'e 85 km mesafede, Eğlenhoca, İnecik köylerine yakındır. İskele olarak eski adı Kösedere İskelesi olan İnecik köyüne bağlı olan Kaynarpınar limanı kullanılır. Boyabağı, Aşağı Boyabağı ve İçmekıyısı koylarında yerleşim vardır. Şu anda tarım yapılmayan Ovacık yaylası 1970'li yıllardan önce köy nüfusunun yarıdan fazlasının yaz aylarında göçtüğü, 1000 dekar tarım arazisi olan bir yerdi ve bu yaylada 300 dekar üzüm bağı vardı.Yakın bir zamanda tekrar şaraplık bağ dikimiyle ilgili çalışmalar başlamıştır.Köyde yarımadanın geçmişte ve bu günde dayanışma ve yardımlaşma derneği adı altında ilk dernek bu köyde kurulmuştur.2006 Ağustos ayının ikinci haftası olarak belirlenen Kösedere Üzüm Şenliği - KÖDER Kösedere Köyü Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından başlatılmış ve devam etmektedir.

Kösedere Mutfağı

Kösedere mutfağı hayli çeşitlidir ve yörede bu yemek çeşitleri ünlüdür. Kösedere mantısı, Masır böreği, Çullama, Zıngata, Bazına, Cizlembe, Kabak çiçeği dolması, Çiğ sarma, Etli Sıra, Pirinçli mantar böreği, Öküz köftesi, Peynirli pide, Katmer, Puf böreği, Körmen köftesi, Fırın böreği bu çeşitlerden bazılarıdır. Peynir çeşitlerinden Kupanisti, tatlılardan Sündürme (höşmerim), Damat tatlısı, Oklavadan sıyırma ve Ev baklavası sayılabilir.

Hurma Zeytin

Hurma Zeytin yörenin özgün bir ürünü, Tanrının bu topraklara vermiş olduğu en büyük armağandır. Ekolojik şartlarda dalında tatlılaşan bir sofralık zeytin türüdür. Bazı kaynaklara göre dünyada sadece Karaburun Yarımadasında yetişmektedir. Her halükarda Türkiyede sadece Karaburunda yetişen ve dalında olgunlaşan zeytin türüdür. Lezzeti tüm zeytin çeşitlerinden farklıdır.

Doğadan Yöre Halkının Yemek ve Çay olarak Kullandığı ot ve bitkiler

Kırsal alanda doğal olarak yetişen,yörede kullanılan ve yenilen birçok ot ve maki türü vardır.
Kerdime,
Gelincik,
Turp otu,
Hardal,
Radika,
Sinirli,
Sıra (arapsaçı),
Labada,
Dilfilcan,
Sarmaşık,
Görek,
Daladiken (ısırgan otu),
Ebegümeci,
Şevket-i bostan,
Semizotu,
Tarhana otu,
Körmen,
Deniz koruğu,
Deniz börülcesi,
Kapari
Tere otu
Itırlı bitkiler
Kekikler,
Geyik elması (boş yaprağı),
Adaçayı,
Defne yaprağı
Meyveleri yenilen ağaçsılar
Mersin
Yaban çileği

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır.

Sağlık Evi - Var / Faal
Sağlık Ocağı - Yok
İlköğretim Okulu Var / Faal Değil - Taşımalı Eğitim Yapılıyor
PTT Şubesi Yok - PTT Acentası Yok
Su Şebekesi Var
Kanalizasyon Yok

Köy Muhtarı : MEHMET ÖZDURAN

Muhtarlık Erişim Bilgileri : -

Telefon : 0 (232) 736 63 04

Cep Telefonu : 0 (538) 810 61 00

Demografik Bilgiler :

Nüfusu : 2000 / 490

1997 / 619



İle Uzaklığı : 89 km

İlçeye Uzaklığı : 11 km

Rakım : 230 m







Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Kösedere köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt