Son konular

Kötü ağız kokusu (kak)

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Gunumuzde topluluğun %30 unun bed ağız kokusu (KAK)ile karşı zıdda olduğu ve hatunlarda daha sıklıkla rastlandığı belirtilmektedir. Beşerler, koku sonlarının vakitle ortama adapte olmaları nedeni ile kendi ağız kokularını objektif olarak değerlendirememektedirler. Şahıslar ağız kokusu sorunu ile karşı zıdda olup olmadıklarını kendi kendilerine saptayabilirler.

Bu iş icin epeyce olağan birkac tane test prosedürü onerebiliriz:
Bir modül mumsuz ve kokusuz diş ipi ust buyuk azı dişlerinin arasına yerleştirilir ve cıkartıldıktan sonra 45 saniye beklenir ya da lisan düzgünce dışarıya cıkartılır, bir gazlı bez kesimi ile lisan ucundan tutulur ve bir öbür gazlı bez ile lisan koku sıyırılır. 45 saniye beklenir. Koklanır. Bu mühlet ahir şirin olmayan bir koku algılanırsa KAKsıkıntınız var demektir.

KAK' nun NEDENLERİ:
Bed ağız kokusunun oluşmasında diş curukleri, diş eti marazları, aftlar, entegrasyonsuz ve istenilmeyen kullanılan protezler ve ağız kuruluğu
üzere faktorler rol oynamakla birlikte; sorunun esas nedeni ağız icerisindeki yumuşak dokularda münhasıran lisan kokundeki oluşan
aneorop bakteri birikimidir. Nadir olarak ağız kokusuna ağız dişı etkenler sebep olabilmektedir.
Bu nedenlerin başında sinuzit, polip üzere burunla ilgili marazlar gelir. Bu oluşumlar burundan hava girişini engelleyerek burun mukozasının kurumasına yol acarak burada makûs kokunun oluşmasına neden olur. Bu durumda makûs koku ağızdan fazla burundan gelmektedir.
Cocuklarda burundan gelen kokularda burna yabancı husus kacıp kacmadığı araştırılmalıdır. Buruna yabancı husus kacması sonucu oluşan koku, KAKdan hafif peynirimsi kokması ile ayrılabilmektedir.
Tukuruk akış suratı ve ölçüsündeki azalma, ağız kuruluğu kokuyu arttırıcı etkenler arasındadır. Agız kuruluğunda olağandan daha az olan tukuruk, lisan uzerinde oluşan sulfur bileşiklerini gereğince yıkayamaz. Bu biçimi ile ağız kokusunun artmasına neden olur.
Ağız kuruluğunun bir öteki olumsuzluğu da tukuruk azlığının ortamdaki oksijen azlığına neden olmasıdır. Ağız ortamındaki oksijen azlığı aneorob ortamın oluşmasına yol acmaktadır.
Bademcik iltihaplanmaları devamlı ağız kokusu oluşmasına neden değildir. Lakin enfeksiyon sırasında süreksiz bir ağız kokusu kelam bahsidir.
Bunların dışında bronşial ve akciğer enfeksiyonları, bobrek yetmezlikleri, kimi cins kanserler, metabolik fonksiyon bozuklukları da KAK'na neden olabilmektedir. Gelgelelim bunlar yekun KAKolguları arasında cok az mekan tutmaktadır.
Yaygın olan bir fikrin bilakis KAKsindirim sisteminden kaynaklanmaz. Zira yutak sıradanda kollapse haldedir. Bir sair deyişle yalnızca azıkların akışına müsaade verir. Geğirme hadisesinde aykırı hava akışı oluşur ki bu da kronik KAK'nun oluşması icin ehil neden değildir.
Gerilim ağız kuruluğuna yol actığı icin KAKoluşma nedenlari arasında sayılmaktadır.
Kullanılan kimi ilaclar da KAK'na neden olabilmektedir.

TEDAVİ

Tedavinin temelinde tesirli ve tam ağız diş bakımı yatmaktadır. Bu iş icin şahsi lisan kazıyıcıları kullanılabildiği üzere diş fırcası da kullanılabilir.
Tedavide kullanılan ajanlardan en onlemlilerinden biri de ağız gargaralarıdır.
Ağız kokusu olan kimseler alkol iceren ağız gargaraları kullanmamalıdır.Alkollu gargaralar ağız kuruluğuna neden olarak KAKicin mütenasip tabanı yaratırlar.

Azaltılması gereken besinler:
 sut ve sut eserleri
 kahve, cay
 sigara
 baharat ve baharatlı yiyecekler.
 Alkol ve alkol iceren besinler
 Şekerli sakızlar

Her fırcalama sonrası lisan temizlenmeli.
Ağız bakımına cok itina gosterilmeli.
Gunde en az 10 bardak su icilmeli.
 
Üst Alt