Ağız kokusuna çoğunlukla ağız içerisindeki bakteriler neden olur. Bu bakterilerin, dişlerin aralarındaki yahut çürüklerin neden olduğu oyukların içerisindeki yemek artıklarını parçalamasıyla ortaya çıkan eserler, bozuk yumurta gibisi berbat kokulu bir gaz yayarlar. Münasebetiyle istenilmeyen ağız kokusu, ağız hijyeni berbat olan kimselerde daha sık görülür. Ağız kokusunu gidermek için, atılması gereken birinci adım dişlerin durumunun kıymetlendirilmesi, diş temizliğinin sağlanması olmalıdır.
Diş çürüğü, diş absesi, diş eti illetleri vs üzere ağız ile ilgili sorunların tedavilerinin akabinde, beğenilmeyen ağız kokusu şikayetiniz devam ediyorsa yahut diş doktorunuz yapılan muayene sonrası ağız kokusuna neden olabilecek bir diş sorunu bulunmadığını tespit ettiği takdirde, sizi, ağız kokusuna neden olabilecek sair sorunların tedavisi ile ilgili bir ekspere yönlendirecektir.
Ağız kokusuna neden olabilen kimi durumlar:
- Üst teneffüs yolu illetleri (boğaz enfeksiyonları, sinüzit vs.), mahsusen, olağandan şiş haldeki bademciklerin arasındaki birikintiler,
- Çeşitli marazlara yahut kullanılan ilaçlara bağlı gelişen ağız kuruluğu,
- Akciğer marazları, kronik bronşial marazlar,
- Mide-bağırsak sistemi marazları,
- Karaciğer ve böbrek illetleri.
Ağız Kokusunu Engellemek İçin Birtakım Teklifler:
1-Bakterilerin besinleri parçalayıp da beğenilmeyen kokular yaymasına müsaade vermemek için, yemeklerden sonra dişler fırçalanmalıdır.
2- Diş aralarındaki plak ve yemek artıklarının da temizlenmesi için, günde en az 1 defa diş ipi ile diş aklığı yapılmalıdır.
3- Lisan tomurcukları arasındaki bakterilerin uzaklaştırılması için, lisanın yüzeyi fırçalanabilir. Bu gayeyle, lisan yüzeyinin daha nazik fırçalanmasına imkan verecek halde üretilmiş diş fırçaları kullanılabilir.
4- Soğan, sarımsak yemekten kaçınılmasının yanı sıra; ağızdaki bakterilerin en çok sevdiği yapışkan, şekerli yiyeceklerin tüketiminden de kaçınılmalıdır.
5- Diş fırçaları sistemli aralıklarla değiştirilmelidir. (Önerilen müddet 3 aydır.)
6- Ağız kuruluğunun önlenmesi için, günlük ehliyetli su tüketilmelidir.
7- Dişetlerinin güçlenmesi için C vitamininden varlıklı yiyecekler; dişlerin doğal olarak temizlenmesi için sert zerzevat ve meyveler tüketilebilir.
8-Nane, maydonoz, fesleğen yahut naneli sakız çiğnemek, ağız kokusuna neden olan esas meselesi çözmez, fakat ağız kokusunu süreksiz olarak maskeleyebilir.
9- Ağız kokusunun en sık görülen nedenlerinden olan çürük yahut abseli dişler kesinlikle tedavi edilmelidir!
10-Yılda 2 sefer yapılan diş doktoru ziyaretleriyle, diş doktorunun ağız kokusuna neden olan bir meselesi tespit etmesine imkan verilmelidir.
Diş çürüğü, diş absesi, diş eti illetleri vs üzere ağız ile ilgili sorunların tedavilerinin akabinde, beğenilmeyen ağız kokusu şikayetiniz devam ediyorsa yahut diş doktorunuz yapılan muayene sonrası ağız kokusuna neden olabilecek bir diş sorunu bulunmadığını tespit ettiği takdirde, sizi, ağız kokusuna neden olabilecek sair sorunların tedavisi ile ilgili bir ekspere yönlendirecektir.
Ağız kokusuna neden olabilen kimi durumlar:
- Üst teneffüs yolu illetleri (boğaz enfeksiyonları, sinüzit vs.), mahsusen, olağandan şiş haldeki bademciklerin arasındaki birikintiler,
- Çeşitli marazlara yahut kullanılan ilaçlara bağlı gelişen ağız kuruluğu,
- Akciğer marazları, kronik bronşial marazlar,
- Mide-bağırsak sistemi marazları,
- Karaciğer ve böbrek illetleri.
Ağız Kokusunu Engellemek İçin Birtakım Teklifler:
1-Bakterilerin besinleri parçalayıp da beğenilmeyen kokular yaymasına müsaade vermemek için, yemeklerden sonra dişler fırçalanmalıdır.
2- Diş aralarındaki plak ve yemek artıklarının da temizlenmesi için, günde en az 1 defa diş ipi ile diş aklığı yapılmalıdır.
3- Lisan tomurcukları arasındaki bakterilerin uzaklaştırılması için, lisanın yüzeyi fırçalanabilir. Bu gayeyle, lisan yüzeyinin daha nazik fırçalanmasına imkan verecek halde üretilmiş diş fırçaları kullanılabilir.
4- Soğan, sarımsak yemekten kaçınılmasının yanı sıra; ağızdaki bakterilerin en çok sevdiği yapışkan, şekerli yiyeceklerin tüketiminden de kaçınılmalıdır.
5- Diş fırçaları sistemli aralıklarla değiştirilmelidir. (Önerilen müddet 3 aydır.)
6- Ağız kuruluğunun önlenmesi için, günlük ehliyetli su tüketilmelidir.
7- Dişetlerinin güçlenmesi için C vitamininden varlıklı yiyecekler; dişlerin doğal olarak temizlenmesi için sert zerzevat ve meyveler tüketilebilir.
8-Nane, maydonoz, fesleğen yahut naneli sakız çiğnemek, ağız kokusuna neden olan esas meselesi çözmez, fakat ağız kokusunu süreksiz olarak maskeleyebilir.
9- Ağız kokusunun en sık görülen nedenlerinden olan çürük yahut abseli dişler kesinlikle tedavi edilmelidir!
10-Yılda 2 sefer yapılan diş doktoru ziyaretleriyle, diş doktorunun ağız kokusuna neden olan bir meselesi tespit etmesine imkan verilmelidir.