Editör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Krater kaldera Maar nasıl oluşur?
Volkan konilerinin üst bölümünde ortası çukur ve kenarları dik olan, volkanik maddelerin yeryüzüne çıktıkları bölümler kraterlerdir. Geniş olan volkan konileri iç içe geçerek de volkan konisi oluşturabilmektedirler. Bazı volkan konilerinin tabanında sular birikir ve bu şekilde krater gölleri oluşur.Türkiye’de kaldera nerede?
Türkiye’de kaldera nerede?Ülkemizde yer alan en önemli kaldera örneği Nemrut Dağı’dır. Nemrut Dağı’nın tepesinde volkanik çöküntülerden dolayı Kaldera oluştuğu görülmüştür. Bu kaldera sahip olduğu yapıdan dolayı yerli ve yabancı çok sayıda turisti kendine çekmiştir.
Volcano tipi nedir?
Volkanoglar, lav, tafra (kül, lapilli, volkanik bloklar) ve çeşitli gazların volkanik ve bir delikten veya çatlaktan atıldığı çeşitli volkanik püskürmelar türlerini ayırt etmişlerdir. Bunlar genellikle bu tür davranışların gözlemlendiği ünlü yanardağlardan sonra isimlendirilir.Maar çukurları nasıl oluşur?
Maar çukurları nasıl oluşur?Maar, püskürme veya patlamayla birlikte lav ve magmanın oluşturduğu, geniş, hafif kabarmış bir kraterdir. Maar tipik olarak suyla olu ve sığ krater gölü görünümündedir. İsmi yerel Alman lehçesi olan Daun’dan gelir ve Latincesi mare (deniz)dir.
Krater kaldera ve maar gölleri hangi olayla oluşur?
Kaldera, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şekli.Krater nerede bulunur?
Krater nerede bulunur?Dünyanın bilinen en büyük krateri olan Vredefort Güney Afrika’da bulunuyor. Kraterin yaklaşık 2 milyar yıl önce, yaklaşık 10 kilometre çapındaki bir göktaşının Dünya’ya çarpması sonucu oluştuğu, başlangıçtaki çapının yaklaşık 300 kilometre olduğu tahmin ediliyor.
Türkiyede krater var mı?
Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olma özelliğini taşıyan Nemrut Krater Gölü, el değmemiş doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.Maar nerede bulunur?
Maar nerede bulunur?Maar, volkanik arazilerde görülen patlama ile magmanın oluşturduğu geniş, hafif kabarmış bir kraterdir. Bunların çogunluğu dairesel göller şeklinde bulunurlar. Kuru olanlarıda vardır. Türkiye’de Nevşehir ve Karapınar çevresinde yer alan Acı göl, Tuzla gölü ,Mekke gölü maar şeklinde kraterlerdir.