Kristof Kolomb kimdir?
Kristof Kolomb, 1492 yılında İspanyol bayrağı altında Atlantik Okyanusu'nu aşarak Kuzey Amerika kıtasına ayak basmıştır. Kolomb Amerika'yı keşfetmeden önce, Osmanlı Devleti dahil, tüm güçlü devletlerden yardım istemiştir ancak kimse kendisine destek vermemiştir.
Kristof Kolomb
Orta halli bir dokumacının oğlu olan Kristof Kolomb,31 Ekim 1451 tarihinde İtalya'nın Cenova bölgesinde doğdu. Mayıs 1476'da, Cenova'dan Kuzey Avrupa'ya değerli kargo taşıyan askeri bir konvoyda yer aldı. 13 Ağustos 1476'da, Güney Portekiz sahilleri açıklarında Portekiz gemilerince yolları kesildi. Kolomb, meydana gelen çarpışmada yaralandı ancak Portekiz'in küçük bir kasabası olan Lagos'da karaya çıkmayı başardı.
Kolomb, Atlas Okyanusu'ndan geçerek denizden Asya'ya bir yol bulmayı teklif etti. Fakat o döneme kadar hiç kimse, böylesine uçsuz bucaksız denizlere açılmaya cesaret edememişti.
BÜYÜK SEYAHAT
Portekiz kralı, Kolomb'un bu tasarısını bir maceraperestlik saydığı için yardımcı olmak istemedi. Daha sonra, İspanya'nın Katolik hükümdarları Kastilyalı İzabella ile Aragonlu Ferdinand, ilk seferin üç gemisini sağlayarak Kolomb'un gezisini desteklediler. Bu, tarihin en büyük keşif gezisi oldu. İki ay süren bir deniz yolculuğunun ardından 12 Ekim 1492 tarihinde Bahama Adaları'ndan birine ulaşıldı. Daha sonra Kolomb, 1493'ten 1504'e kadar Orta Amerika'ya üç sefer daha düzenledi.
VALİLİĞE ATANDI
İspanya kralları bir sözleşmeyle Kolomb'a, babadan oğula geçmek üzere ''Okyanus Amirali'' unvanı verdi ve kendisini, keşfedeceği bütün toprakların genel valiliğine atadı. Bu seferlerden getireceği altının ve baharatın onda biri de Kolomb'un olacaktı. Eğer bu sözleşmeye uyulsaydı, Kolomb ve mirasçıları, batının en zengin prensleri olacaktı.
Kristof Kolomb 20 Mayıs 1506 tarihinde 54 yaşında hayatını kaybetti.
KATKILARI
Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik kralları himayesinde Atlas Okyanusu'nu aşan dört sefer düzenledi. Bu seferlerinde Hispanyola Adası'nda, Yeni Dünya'daki İspanyol kolonizasyonunu başlatan kalıcı yerleşimler kurdu.
Kolomb, 1492'deki ilk seferinde Hindistan'ı hedeflemesine rağmen bugün Bahamalar'da bulunan San Salvador ismini verdiği Yeni Dünya'daki adaya ulaştı. Üç sefer boyunca İspanyol İmparatorluğu'na ait olduğunu iddia ettiği Büyük ve Küçük Antiller'in yanı sıra Venezuela ve Orta Amerika kıyılarını ziyaret etti.
Öte yandan bilinenin aksine Kolomb Amerika'ya ayak basan ilk kaşif değildir. Kıtaya 11. yüzyılda Leif Ericson önderliğindeki Viking seferiyle ilk kez ulaşılmıştı. Kolomb'un seferleri Amerika yerlileriyle birkaç yüzyıl sürecek kalıcı temasların ve kolonizasyon hareketinin başlamasına yol açtı..
Bu nedenle, Batı dünyasının tarihsel gelişiminde büyük bir etkisi oldu. Kolomb'un öncelikli hedefi Hristiyanlığı yaymak olmuştu.
Kolomb, Doğu Hint Adaları'na sefere çıktığı için Avrupalılar tarafından bilinmeyen bir kıta keşfettiğini asla itiraf etmedi ve yerlilere Indios (İspanyolca: Hint) dedi. 1500'de Kolomb'un İspanya Tac'ıyla ilişkileri gerildi ve Hispanyola'daki sömürge yöneticileri tarafından tutuklandı. Kolomb ve varisleri krallığın kendilerine borçlu olduğunu iddia etti.
Kristof Kolomb Kimdir? Kristof Kolomb Neler Yapmıştır? İşte Hayatı ve Ölümü...
Kristof Kolomb (Christopher Columbus) yolculukları yüzyıllar süren transatlantik kolonizasyonunun başlangıcını işaret eden bir İtalyan kaşifti. Kristof Kolomb'un hayatına dair merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Kristof Kolomb kimdir, neler yapmıştır? Kolomb'un hayatı ve keşif yolculuklarının hikayesi...
Kaşif Kristof Kolomb, 1492, 1493, 1498 ve 1502'de İspanya'dan Atlantik Okyanusu'nda dört yolculuk yaptı. Atlantik Okyanusu'nu aşarak Kuzey Amerika Kıtasına ayak basan ilk kaşif olduğu düşünülen Kolomb, yaptığı seferlerde kalıcı yerleşimler kurdu. İşte Kristof Kolomb'un hayatı...
Kristof Kolomb Kimdir?
Kristof Kolomb Kimdir?
Hayatı
Kristof Kolomb'un 1451 yılında İtalya'nın Cenova şehrinde doğduğuna inanılıyor. Babası bir yün tüccarı olan Kolomb'un Susana Fontanarossa annesi ve Bartelemeo erkek kardeşi idi.
Kolomb gençken, bir ticaret gemisinde iş buldu. 1476 yılına kadar denizde kaldı, korsanlar Portekiz kıyılarında kuzeye doğru giderken gemisine saldırdı. Tekne battı, ancak genç Kolomb odun üzerinde kıyıya yüzdü. Kolomb daha sonra matematik, astronomi, haritacılık ve navigasyon eğitimi aldığı Lizbon'a gitti.
15. yüzyılın sonunda, Avrupa'dan Asya'ya karadan ulaşmak neredeyse imkansızdı. Güzergah uzun ve zorluydu ve düşman ordularıyla karşılaşmaktan kaçınmak zordu. Portekizli kaşifler bu sorunu deniz üzerinden çözmek için Batı Afrika kıyılarında güneye ve Ümit Burnu'na doğru yola çıktılar. Ancak Columbus'un farklı bir fikri vardı. Afrika kıtası yerine Atlantik boyunca batıya doğru yola çıkabileceğini düşündü. Genç Kolomb'un mantığı sağlamdı, ancak matematiği hatalıydı.
İspanyol yöneticilerle yaptığı sözleşme yaptıktan sonra Kolomb ve ekibi (3 Ağustos 1492'de) İspanya'dan üç gemide yola çıktılar : Niña, Pinta ve Santa Maria... Aylarca, şimdi Karayipler olarak bildiğimiz adalar arasında ilerledi ve söz verdiği “inciler, değerli taşlar, altın, gümüş, baharatlar ve diğer nesneleri ve ürünleri” aradı. Fazla bir şey bulamadı. Ama ilk yolculuğu sırasında ayrıntılı bir günlük tuttu. Yerel halk hakkındaki ilk izlenimlerini ve neden köleleştirilmeleri gerektiği konusundaki argümanını da kaydetti.
Yaklaşık altı ay sonra, Eylül 1493'te Kolomb Amerika'ya döndü. Daha sonra altın ve diğer değerli mallar aramak için batıya yöneldi.
Mayıs 1498'de Columbus üçüncü kez Atlantik boyunca batıya doğru yola çıktı ve Trinidad ve Güney Amerika anakarasını ziyaret etti. Koşullar o kadar kötüydü ki, İspanyol yetkililer görevi devralmak için yeni bir vali göndermek zorunda kaldı. Kolomb tutuklandı ve zincirlerle İspanya'ya geri döndü. 1502'de ciddi suçlamalardan kurtuldu ama asil unvanları elinden alındı.
Kolomb Atlantik'teki son bir seyahat için sponsor bulmayı başardı. Bu sefer Kolomb, Panama'ya kadar ilerledi.
Evliliği
Kolomb, Filipa Moniz Perestrelo isimli bir kadınla evlendi ve Diego ile Ferdinand adında iki çocukları oldu.
Ölümü
20 Mayıs 1506'da İspanya Valladolid'de 54 yaşında hayatını kaybetti. Kristof Kolomb'un mezarı Endülüs'te Sevilla Katedrali içerisinde yer alıyor.
Kristof Kolomb kimdir? İşte hayatından dikkat çeken bölümler
Kristof Kolomb, 1451’de dünyaya geldi. 1492’de Amerika’yı keşfedeceği yolculuğuna çıktı. 1503’te Küba’yı keşfetti. 1506’da hayatını kaybetti. Peki Kristof Kolomb kimdir? İşte hayatından önemli bölümler
Amerika’yı ilk keşfeden kişi olduğuna inanılan Kristof Kolomb, yolculuğa çıkmadan önce seyahatini finanse edebilmek için birçok hükümdardan maddî yardım istemiş ama İspanya dışında bütün ülkelerde kapılar yüzüne kapanmıştı. Kolomb’un destek talebinde bulunduğu hükümdarlar arasında Osmanlı Sultanı II. Bayezid de vardı. Söylentilere göre hükümdarın huzuruna bir papazın refakatinde çıktı, “Sultan’ın adına yeni ülkeler keşfedebilmek için” emrine gemiler verilmesini rica etti ama II. Bayezid karşısına çıkan denizcinin hayalperest olduğunu düşünerek talebi reddetti.
Kristof Kolomb, 1451 yılında İtalya, Cenova’da doğmuştur. Asıl adı Cristovao Kolombo’dur. Babası Domenico Colombo, annesi Susanna Fontanarossa’dır. Gençliği, tutkuyla bağlı olduğu denizlerde ve denizci aileleri arasında geçmiştir. Babası dokumacılık işi yapmaktaydı. Fakir oldukları için okuyamayan Kristof Kolomb bir gemide tayfa olarak işe girmiştir. 1476’da İngiltere yolculuğundan sonra Lizbon’a geçerek okuma yazmayı ve gemicilik sanatını öğrendi. Kardeşi Bartholomeo ile hidrografik haritalar yaparak geçimini sağladı. 1477’de İrlanda ve İzlanda’ya yolculuk yaptı. 1478’de Cenovalı tüccarlardan birinin adına Madeira Adaları’na (Atlas Okyanusu) şeker almaya gitti. 1479’da Madeiralı zengin bir kadınla evlenerek üç yıl orada yaşadı. Özellikle Floransalı fizikçi ve kozmografyacı Toscanelli ile konuşmalarından etkilenerek, dünyanın yuvarlak olduğunu ve gemiyle hep batıya gidildiğinde Hindistan’a ulaşılabileceğine inanıyordu. Bu tasarımını gerçekleştirmek için ilk kez 1484’te başvurduğu Portekiz Krallığı harcamaları karşılayamayacağı gerekçesiyle reddetti.
1488’de ikinci kez görüşmede, Bartholomeo Dias’ın Ümit Burnu’ndan başarıyla dönmesi üzerine yeniden suya düştü. İspanya Kralı Ferdinand’ın haznedarı Luis de Santangel’in aracılığıyla Kraliçe İsabella ve krallığın desteğini sağlamayı başardı. 3 gemi, 90 tayfa, subay ve krallığın yetki belgesiyle donatıldıktan sonra, 1492’de Palos Burnu’ndan yola çıktı. Su ve yakıt için Kanarya Adaları’na uğradı. 33 günlük bir yolculukla Atlas Okyanusu’nu aşarak Bahama Adaları’na ulaştı. İlk adaya kral adına San Salvador adını koydu. Buradan güneybatıya yönelerek Küba’nın kuzeydoğu ve sonra Hispaniola’nın (Tahiti) kuzey kıyılarına vardı. Hâlâ Hindistan ve Çin’e gideceği umuduyla yola devam ederken kaptanlık gemisini yitirdi ve tutsak ettiği birkaç Arawak yerlisiyle dönmeye karar verdi. Dönüşte fırtınaya kapılıp Azor Adaları’na, oradan Lizbon Körfezi’ne sığındı. Keşiflerine, Portekiz Krallığı’nın denetiminde olması koşuluyla izin verildi. Gemisi Barcelona’ya ulaşmadan karadan gönderdiği haber nedeniyle bir kahraman gibi karşılandı. Ferdinand ile İsabella tarafından amirallik ve
keşfettiği bölgenin genel valiliğiyle ödüllendirildi.
Kristof Kolomb kimdir İşte hayatından dikkat çeken bölümler
İkinci gezisine, 1493’de Cadiz’den yola çıkarak Batı Hint Adaları’na (Antiller) yöneldi. Bu kez 17 gemiden oluşan donanmasında 1000 kadar soylu, papaz, asker, çiftçi, zanaatkârdan başka araç gereç, tohum ve sığır taşıyordu. Küçük Antiller, Virgin Adaları ve Puerto Rico yayını dolanarak Hispaniola’nın kuzey kıyısına döndü. Asıl amacı, Asya’nın bir yarımadası varsaydığı Küba’nın güney kıyısını ve Jamaika’yı keşfetmekti. 1496’da İspanya’ya geri dönerek yeni
gelişmeleri rapor etti. Yerine yetkili olarak bıraktığı kardeşi onun onayıyla yerleşim bölgesine daha güneydeki Santa Domingo’ya aktardı; yine de yeterli altın elde edilemedi, tutsakların çoğu yolda öldü. 1498’deki üçüncü yolculuğun masrafı da krallıkça karşılandıysa da, bu kez gönüllü yerine hapishaneden toplanmış gemiciler iş gördü. Güneyden yol alarak Trinidad Adası, Paria Körfezi (Venezuela), Paria Yarımadası, İnci Kıyısı ve Margarita Adası’nı keşfetti. Venezuela kıyısını izleyerek Santa Domingo’ya ulaştı. Sömürge büyük kargaşa içindeydi. Bazı ödünlerle düzeni kurmaya çalıştı, ama güvensizlik nedeniyle krallığın 1499’da denetim için gönderdiği Babadilla, Kolomb’u zincire vurarak İspanya’ya gönderdi. Uzun çabalarından sonra, Hispaniola’dan uzak durmak koşuluyla yeni bir yolculuk için gemiler sağladı.
1502’de 4 gemiyle kardeşi, oğlu Fernando ve eski dostlarıyla, sağlığı bozuk olarak yola çıktı. 21 günde Martinique Adası’na
ulaşarak, krallığın buyruğunu dinlemeyip Santa Domingo’ya yanaştı. Ancak yeni vali karaya inmesine izin vermedi. Büyük bir fırtınaya yakalanarak, o zamanlar henüz bilinmeyen Batı Karayip Denizi’ne yöneldi. Honduras’ı geçerek Nikaragua ve Kostarika kıyılarına vardı, doğudan Panama Kanalı’na yöneldiğinde, Kızılderililerle çatıştı ve iki gemisini yitirdi. Bu sırada
takas yoluyla yerlilerden oldukça altın elde etti. 1503’te yeniden Küba’ya geçti. Gemisi çürüyen ve sağlığı iyice bozulan Kolomb, Santa Gloria adını verdiği şimdiki St. Ann’s Koyu’na (Jamaika) sığındı. Bir yıl sonra gönderilen bir gemiyle geri kalanlar, kardeşi ve oğluyla 1504’te İspanya’ya döndü. Bu dördüncü ve son gezisi, altın yükü ve getirdiği bilgiler yönünden oldukça başarılı olmasına karşın, Kolomb Kraliçe İsabella’nın ölümü nedeniyle saraydaki etkinliğini yitirdi. 1505’te kendisine verilen birçok haklar kral tarafından geri alındı. Sürekli başvurularından bir sonuç alamadığından parasal sıkıntıya düştü. Öldüğünde, bir işe yaramayan amiral ve genel valilik unvanları oğlu Diego’ya geçti. Önce Valladid’e gömüldü, 1509’da Sevilla’ya aktarıldı. 1541’de oğluna bıraktığı vasiyet gereğince, kemikleri Santa Domingo’da bir katedrale yerleştirildi.
Kristof Kolomb, 1492 yılında İspanyol bayrağı altında Atlantik Okyanusu'nu aşarak Kuzey Amerika kıtasına ayak basmıştır. Kolomb Amerika'yı keşfetmeden önce, Osmanlı Devleti dahil, tüm güçlü devletlerden yardım istemiştir ancak kimse kendisine destek vermemiştir.
Kristof Kolomb
Orta halli bir dokumacının oğlu olan Kristof Kolomb,31 Ekim 1451 tarihinde İtalya'nın Cenova bölgesinde doğdu. Mayıs 1476'da, Cenova'dan Kuzey Avrupa'ya değerli kargo taşıyan askeri bir konvoyda yer aldı. 13 Ağustos 1476'da, Güney Portekiz sahilleri açıklarında Portekiz gemilerince yolları kesildi. Kolomb, meydana gelen çarpışmada yaralandı ancak Portekiz'in küçük bir kasabası olan Lagos'da karaya çıkmayı başardı.
Kolomb, Atlas Okyanusu'ndan geçerek denizden Asya'ya bir yol bulmayı teklif etti. Fakat o döneme kadar hiç kimse, böylesine uçsuz bucaksız denizlere açılmaya cesaret edememişti.
BÜYÜK SEYAHAT
Portekiz kralı, Kolomb'un bu tasarısını bir maceraperestlik saydığı için yardımcı olmak istemedi. Daha sonra, İspanya'nın Katolik hükümdarları Kastilyalı İzabella ile Aragonlu Ferdinand, ilk seferin üç gemisini sağlayarak Kolomb'un gezisini desteklediler. Bu, tarihin en büyük keşif gezisi oldu. İki ay süren bir deniz yolculuğunun ardından 12 Ekim 1492 tarihinde Bahama Adaları'ndan birine ulaşıldı. Daha sonra Kolomb, 1493'ten 1504'e kadar Orta Amerika'ya üç sefer daha düzenledi.
VALİLİĞE ATANDI
İspanya kralları bir sözleşmeyle Kolomb'a, babadan oğula geçmek üzere ''Okyanus Amirali'' unvanı verdi ve kendisini, keşfedeceği bütün toprakların genel valiliğine atadı. Bu seferlerden getireceği altının ve baharatın onda biri de Kolomb'un olacaktı. Eğer bu sözleşmeye uyulsaydı, Kolomb ve mirasçıları, batının en zengin prensleri olacaktı.
Kristof Kolomb 20 Mayıs 1506 tarihinde 54 yaşında hayatını kaybetti.
KATKILARI
Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik kralları himayesinde Atlas Okyanusu'nu aşan dört sefer düzenledi. Bu seferlerinde Hispanyola Adası'nda, Yeni Dünya'daki İspanyol kolonizasyonunu başlatan kalıcı yerleşimler kurdu.
Kolomb, 1492'deki ilk seferinde Hindistan'ı hedeflemesine rağmen bugün Bahamalar'da bulunan San Salvador ismini verdiği Yeni Dünya'daki adaya ulaştı. Üç sefer boyunca İspanyol İmparatorluğu'na ait olduğunu iddia ettiği Büyük ve Küçük Antiller'in yanı sıra Venezuela ve Orta Amerika kıyılarını ziyaret etti.
Öte yandan bilinenin aksine Kolomb Amerika'ya ayak basan ilk kaşif değildir. Kıtaya 11. yüzyılda Leif Ericson önderliğindeki Viking seferiyle ilk kez ulaşılmıştı. Kolomb'un seferleri Amerika yerlileriyle birkaç yüzyıl sürecek kalıcı temasların ve kolonizasyon hareketinin başlamasına yol açtı..
Bu nedenle, Batı dünyasının tarihsel gelişiminde büyük bir etkisi oldu. Kolomb'un öncelikli hedefi Hristiyanlığı yaymak olmuştu.
Kolomb, Doğu Hint Adaları'na sefere çıktığı için Avrupalılar tarafından bilinmeyen bir kıta keşfettiğini asla itiraf etmedi ve yerlilere Indios (İspanyolca: Hint) dedi. 1500'de Kolomb'un İspanya Tac'ıyla ilişkileri gerildi ve Hispanyola'daki sömürge yöneticileri tarafından tutuklandı. Kolomb ve varisleri krallığın kendilerine borçlu olduğunu iddia etti.
Kristof Kolomb Kimdir? Kristof Kolomb Neler Yapmıştır? İşte Hayatı ve Ölümü...
Kristof Kolomb (Christopher Columbus) yolculukları yüzyıllar süren transatlantik kolonizasyonunun başlangıcını işaret eden bir İtalyan kaşifti. Kristof Kolomb'un hayatına dair merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Kristof Kolomb kimdir, neler yapmıştır? Kolomb'un hayatı ve keşif yolculuklarının hikayesi...
Kaşif Kristof Kolomb, 1492, 1493, 1498 ve 1502'de İspanya'dan Atlantik Okyanusu'nda dört yolculuk yaptı. Atlantik Okyanusu'nu aşarak Kuzey Amerika Kıtasına ayak basan ilk kaşif olduğu düşünülen Kolomb, yaptığı seferlerde kalıcı yerleşimler kurdu. İşte Kristof Kolomb'un hayatı...
Kristof Kolomb Kimdir?
Kristof Kolomb Kimdir?
Hayatı
Kristof Kolomb'un 1451 yılında İtalya'nın Cenova şehrinde doğduğuna inanılıyor. Babası bir yün tüccarı olan Kolomb'un Susana Fontanarossa annesi ve Bartelemeo erkek kardeşi idi.
Kolomb gençken, bir ticaret gemisinde iş buldu. 1476 yılına kadar denizde kaldı, korsanlar Portekiz kıyılarında kuzeye doğru giderken gemisine saldırdı. Tekne battı, ancak genç Kolomb odun üzerinde kıyıya yüzdü. Kolomb daha sonra matematik, astronomi, haritacılık ve navigasyon eğitimi aldığı Lizbon'a gitti.
15. yüzyılın sonunda, Avrupa'dan Asya'ya karadan ulaşmak neredeyse imkansızdı. Güzergah uzun ve zorluydu ve düşman ordularıyla karşılaşmaktan kaçınmak zordu. Portekizli kaşifler bu sorunu deniz üzerinden çözmek için Batı Afrika kıyılarında güneye ve Ümit Burnu'na doğru yola çıktılar. Ancak Columbus'un farklı bir fikri vardı. Afrika kıtası yerine Atlantik boyunca batıya doğru yola çıkabileceğini düşündü. Genç Kolomb'un mantığı sağlamdı, ancak matematiği hatalıydı.
İspanyol yöneticilerle yaptığı sözleşme yaptıktan sonra Kolomb ve ekibi (3 Ağustos 1492'de) İspanya'dan üç gemide yola çıktılar : Niña, Pinta ve Santa Maria... Aylarca, şimdi Karayipler olarak bildiğimiz adalar arasında ilerledi ve söz verdiği “inciler, değerli taşlar, altın, gümüş, baharatlar ve diğer nesneleri ve ürünleri” aradı. Fazla bir şey bulamadı. Ama ilk yolculuğu sırasında ayrıntılı bir günlük tuttu. Yerel halk hakkındaki ilk izlenimlerini ve neden köleleştirilmeleri gerektiği konusundaki argümanını da kaydetti.
Yaklaşık altı ay sonra, Eylül 1493'te Kolomb Amerika'ya döndü. Daha sonra altın ve diğer değerli mallar aramak için batıya yöneldi.
Mayıs 1498'de Columbus üçüncü kez Atlantik boyunca batıya doğru yola çıktı ve Trinidad ve Güney Amerika anakarasını ziyaret etti. Koşullar o kadar kötüydü ki, İspanyol yetkililer görevi devralmak için yeni bir vali göndermek zorunda kaldı. Kolomb tutuklandı ve zincirlerle İspanya'ya geri döndü. 1502'de ciddi suçlamalardan kurtuldu ama asil unvanları elinden alındı.
Kolomb Atlantik'teki son bir seyahat için sponsor bulmayı başardı. Bu sefer Kolomb, Panama'ya kadar ilerledi.
Evliliği
Kolomb, Filipa Moniz Perestrelo isimli bir kadınla evlendi ve Diego ile Ferdinand adında iki çocukları oldu.
Ölümü
20 Mayıs 1506'da İspanya Valladolid'de 54 yaşında hayatını kaybetti. Kristof Kolomb'un mezarı Endülüs'te Sevilla Katedrali içerisinde yer alıyor.
Kristof Kolomb kimdir? İşte hayatından dikkat çeken bölümler
Kristof Kolomb, 1451’de dünyaya geldi. 1492’de Amerika’yı keşfedeceği yolculuğuna çıktı. 1503’te Küba’yı keşfetti. 1506’da hayatını kaybetti. Peki Kristof Kolomb kimdir? İşte hayatından önemli bölümler
Amerika’yı ilk keşfeden kişi olduğuna inanılan Kristof Kolomb, yolculuğa çıkmadan önce seyahatini finanse edebilmek için birçok hükümdardan maddî yardım istemiş ama İspanya dışında bütün ülkelerde kapılar yüzüne kapanmıştı. Kolomb’un destek talebinde bulunduğu hükümdarlar arasında Osmanlı Sultanı II. Bayezid de vardı. Söylentilere göre hükümdarın huzuruna bir papazın refakatinde çıktı, “Sultan’ın adına yeni ülkeler keşfedebilmek için” emrine gemiler verilmesini rica etti ama II. Bayezid karşısına çıkan denizcinin hayalperest olduğunu düşünerek talebi reddetti.
Kristof Kolomb, 1451 yılında İtalya, Cenova’da doğmuştur. Asıl adı Cristovao Kolombo’dur. Babası Domenico Colombo, annesi Susanna Fontanarossa’dır. Gençliği, tutkuyla bağlı olduğu denizlerde ve denizci aileleri arasında geçmiştir. Babası dokumacılık işi yapmaktaydı. Fakir oldukları için okuyamayan Kristof Kolomb bir gemide tayfa olarak işe girmiştir. 1476’da İngiltere yolculuğundan sonra Lizbon’a geçerek okuma yazmayı ve gemicilik sanatını öğrendi. Kardeşi Bartholomeo ile hidrografik haritalar yaparak geçimini sağladı. 1477’de İrlanda ve İzlanda’ya yolculuk yaptı. 1478’de Cenovalı tüccarlardan birinin adına Madeira Adaları’na (Atlas Okyanusu) şeker almaya gitti. 1479’da Madeiralı zengin bir kadınla evlenerek üç yıl orada yaşadı. Özellikle Floransalı fizikçi ve kozmografyacı Toscanelli ile konuşmalarından etkilenerek, dünyanın yuvarlak olduğunu ve gemiyle hep batıya gidildiğinde Hindistan’a ulaşılabileceğine inanıyordu. Bu tasarımını gerçekleştirmek için ilk kez 1484’te başvurduğu Portekiz Krallığı harcamaları karşılayamayacağı gerekçesiyle reddetti.
1488’de ikinci kez görüşmede, Bartholomeo Dias’ın Ümit Burnu’ndan başarıyla dönmesi üzerine yeniden suya düştü. İspanya Kralı Ferdinand’ın haznedarı Luis de Santangel’in aracılığıyla Kraliçe İsabella ve krallığın desteğini sağlamayı başardı. 3 gemi, 90 tayfa, subay ve krallığın yetki belgesiyle donatıldıktan sonra, 1492’de Palos Burnu’ndan yola çıktı. Su ve yakıt için Kanarya Adaları’na uğradı. 33 günlük bir yolculukla Atlas Okyanusu’nu aşarak Bahama Adaları’na ulaştı. İlk adaya kral adına San Salvador adını koydu. Buradan güneybatıya yönelerek Küba’nın kuzeydoğu ve sonra Hispaniola’nın (Tahiti) kuzey kıyılarına vardı. Hâlâ Hindistan ve Çin’e gideceği umuduyla yola devam ederken kaptanlık gemisini yitirdi ve tutsak ettiği birkaç Arawak yerlisiyle dönmeye karar verdi. Dönüşte fırtınaya kapılıp Azor Adaları’na, oradan Lizbon Körfezi’ne sığındı. Keşiflerine, Portekiz Krallığı’nın denetiminde olması koşuluyla izin verildi. Gemisi Barcelona’ya ulaşmadan karadan gönderdiği haber nedeniyle bir kahraman gibi karşılandı. Ferdinand ile İsabella tarafından amirallik ve
keşfettiği bölgenin genel valiliğiyle ödüllendirildi.
Kristof Kolomb kimdir İşte hayatından dikkat çeken bölümler
İkinci gezisine, 1493’de Cadiz’den yola çıkarak Batı Hint Adaları’na (Antiller) yöneldi. Bu kez 17 gemiden oluşan donanmasında 1000 kadar soylu, papaz, asker, çiftçi, zanaatkârdan başka araç gereç, tohum ve sığır taşıyordu. Küçük Antiller, Virgin Adaları ve Puerto Rico yayını dolanarak Hispaniola’nın kuzey kıyısına döndü. Asıl amacı, Asya’nın bir yarımadası varsaydığı Küba’nın güney kıyısını ve Jamaika’yı keşfetmekti. 1496’da İspanya’ya geri dönerek yeni
gelişmeleri rapor etti. Yerine yetkili olarak bıraktığı kardeşi onun onayıyla yerleşim bölgesine daha güneydeki Santa Domingo’ya aktardı; yine de yeterli altın elde edilemedi, tutsakların çoğu yolda öldü. 1498’deki üçüncü yolculuğun masrafı da krallıkça karşılandıysa da, bu kez gönüllü yerine hapishaneden toplanmış gemiciler iş gördü. Güneyden yol alarak Trinidad Adası, Paria Körfezi (Venezuela), Paria Yarımadası, İnci Kıyısı ve Margarita Adası’nı keşfetti. Venezuela kıyısını izleyerek Santa Domingo’ya ulaştı. Sömürge büyük kargaşa içindeydi. Bazı ödünlerle düzeni kurmaya çalıştı, ama güvensizlik nedeniyle krallığın 1499’da denetim için gönderdiği Babadilla, Kolomb’u zincire vurarak İspanya’ya gönderdi. Uzun çabalarından sonra, Hispaniola’dan uzak durmak koşuluyla yeni bir yolculuk için gemiler sağladı.
1502’de 4 gemiyle kardeşi, oğlu Fernando ve eski dostlarıyla, sağlığı bozuk olarak yola çıktı. 21 günde Martinique Adası’na
ulaşarak, krallığın buyruğunu dinlemeyip Santa Domingo’ya yanaştı. Ancak yeni vali karaya inmesine izin vermedi. Büyük bir fırtınaya yakalanarak, o zamanlar henüz bilinmeyen Batı Karayip Denizi’ne yöneldi. Honduras’ı geçerek Nikaragua ve Kostarika kıyılarına vardı, doğudan Panama Kanalı’na yöneldiğinde, Kızılderililerle çatıştı ve iki gemisini yitirdi. Bu sırada
takas yoluyla yerlilerden oldukça altın elde etti. 1503’te yeniden Küba’ya geçti. Gemisi çürüyen ve sağlığı iyice bozulan Kolomb, Santa Gloria adını verdiği şimdiki St. Ann’s Koyu’na (Jamaika) sığındı. Bir yıl sonra gönderilen bir gemiyle geri kalanlar, kardeşi ve oğluyla 1504’te İspanya’ya döndü. Bu dördüncü ve son gezisi, altın yükü ve getirdiği bilgiler yönünden oldukça başarılı olmasına karşın, Kolomb Kraliçe İsabella’nın ölümü nedeniyle saraydaki etkinliğini yitirdi. 1505’te kendisine verilen birçok haklar kral tarafından geri alındı. Sürekli başvurularından bir sonuç alamadığından parasal sıkıntıya düştü. Öldüğünde, bir işe yaramayan amiral ve genel valilik unvanları oğlu Diego’ya geçti. Önce Valladid’e gömüldü, 1509’da Sevilla’ya aktarıldı. 1541’de oğluna bıraktığı vasiyet gereğince, kemikleri Santa Domingo’da bir katedrale yerleştirildi.