Son konular

Kronik pelvik ağrı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
KRONİK PELVİK AĞRI

Kronik pelvik ağrı, 6 ay veya daha uzun süre devam eden, pelvik bölge olarak adlandırılan, özellikle alt karın bölgesinde hissedilen ağrıdır. Bu ağrılar özellikle adet dönemi, cinsel ilişki esnasında veya sonrasında şiddetli alt karın ağrısı olarak belirti göstermektedir. Ayrıca yemek yemek,uzun süre ayakta kalma, idrar yapmak gibi bazı durumlar da kronik ağrıyı tetikleyebilir. Kronik pelvik ağrı hastalık değil semptomdur.. En belirgin semptom ise cinsel ilişki esnasında ortaya çıkan ağrıdır.

Kronik Pelvik Ağrının Nedenleri Nelerdir?

Hem sosyal yaşamı kısıtlayan ve hem de psikolojik olarak yıpratıcı olan bu durum birçok kadında görülmektedir.Ağrını sebebi kadın üreme organları kaynaklı (jinekolojik), sindirim sistemi kaynaklı (gastrointestinal), idrar yolları kaynaklı (ürolojik) veya kas-iskelet sistemi kaynaklı olabilir.Alt karın ağrısına sebep olabilecek birden fazla durum saptanabilirken bazı durumlarda da hiç bir sebep saptanamayabilir.

Kadın Üreme Organları Kaynaklı (Jinekolojik) Nedenler:

Kronik pelvik ağrının yaklaşık yüzde 20’sinin nedeni jinekolojik kaynaklıdır. En sık sebepler:

Çikolata Kisti Hastalığı (Endometriozis)

Miyomlar

Adenomyozis

Pelvik İnflamatuar Hastalık
Konu başlıkları ile ilgili detaylı bilgi için sayfamda mevcut,lütfen okuyunuz.

Jinekolojik nedenlerin dışında kronik pelvik ağrıya neden olabilecek başka rahatsızlıklarda bulunmaktadır. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir;
İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu (İBS):
Huzursuz bağırsak sendromu yaygın olarak üreme çağındaki kadınların %20 sinde görülür ve pelvik ağrıya neden olabilir.Kronik karın ağrısı ve anormal bağırsak alışkanlıkları ve dışkılama sırasında ağrı ile karakterize bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Ağrılı Mesane Sendromu (İnterstisyel Sistit): Semptomlar genellikle sık sık idrara çıkma isteği ve acilen idrara çıkma ihtiyacı (urgency) şeklinde kendini gösterir.

Divertikülit: Kronik kabızlık, liften fakir beslenme divertiküle sebep olabilir. Bazen divertiküller hiç bir şikayete neden olmazken, bazen iltihaplanarak divertikülit denen duruma sebep olur.Bu durum da genellikle karın ağrısına ek olarak mide bulantısı ve kusma, kabızlık ve ishal oluşabilir.Divertikülit sıklıkla ani başlangıçlı bir ağrıya neden olur ve kronik ağrının sık görülen bir nedeni değildir.

Fibromiyalji: Vücudun belirli bölgelerinde yaygın kas ağrısı ve hassasiyeti ile karakterizedir. Fibromiyalji olan kadınlar ayrıca yorgunluk, uyku bozuklukları, baş ağrıları, depresyon ve anksiyete gibi duygu-durum bozuklukları yaşayabilirler.

Fiziksel veya Psikolojik İstismar
Kronik Pelvik Ağrı Nasıl Teşhis Edilir?


Tıbbi geçmişiniz alınır ve detaylı bir fizik muayene yapılır.

Kan tetkiki, idrar analizi, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon testleri ve gebelik testi de dahil olmak üzere bir takım laboratuvar testleri planlanabilir.

Pelvik ultrason kadın üreme organları ve çevresindeki organları görüntüleyerek tanıya yardımcı olacaktır.

Bağırsak duvarını veya mesaneyi değerlendirmek için, bağırsak ultrasonu (endosonografi), bağırsağın kamerayla incelenmesi (rektosigmoideskopi) veya mesanenin kamera ile değerlendirilmesi (sistoskopi) gibi ek yöntemler kullanılabilir.

Endometriozis ve kronik pelvik inflamatuar hastalık gibi kronik pelvik ağrının bazı nedenlerinin tanısında laparoskopik operasyonlar yardımcı olabilir.
Kronik Pelvik Ağrı Tedavisi

Tedavi için en önemli basamak ağrının sebebini bulmaktır. Daha sonra hem tedaviye yönelik hem de ağrıyı azaltmaya yönelik tedaviler uygulanır. Ağrıyı azaltmak için seçilen tedaviler başlıca medikal tedavi, fizik tedavi, beslenme terapisi ve ameliyatı içerir.

Yaşam TarzıDeğişiklikleri,Düzenli egzersiz

Ağrı Kesici İlaçlar

Doğum Kontrol Hapları

Fizik Tedavi

Beslenme Tedavisi

Cerrahi:
Diğer tedavilere cevap vermeyen pelvik ağrı da ameliyat seçeneği mevcuttur.
 
Üst Alt