Kudum

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
h1Kudüm nedir?h1 Herzamanki Türk Müziği ’nin en manâlı vurmalı çalgılarından biri olan kudüm, mehter takımlarında ve tekkelerde kullanılırdı Metal kaşeli, iki minik davuldan oluşan ve mızrap ile çalınan bir müzik aleti olan kudümü icra edenlere ise kudümzen denmektedir Kudüm; ney, rebap ve halile ile birlikte Mevlevi müziğinin esas enstrümanlarından biridir Bünyesinde yarım küre biçiminde iki adet ufak davul bulunur Bu müzik aleti geçmişte çoğunlukla dini törenlerde çalınırdı, bilhassa mehter müziğinde yeri oldukça önemliydi Nakkare adındaki müzik aleti ise kudüme fazla benzer ve ondan eksik ölçüde daha büyüktür Nakkare ve kudüm mehter takımlarında birlikte çalınır Mevlevi tekkelerinde dini ayinlerde yeri oldukça önemlidir Davulların üzerine deri, çevresine de meşin kaplanmıştır Hem simit adı verilen bir senet üzerine oturtulur, bu bağın içine ise ot veya pamuk doldurulur Kudümün mızraplarına ise “zahme denir Mevleviler için bu müzik aleti son derece kayda değer ve yücedir, bu yüzden ona “kudümi şerif demişlerdir Kudüm tarihçesi Kudümün tarihçesi Mevlevi kültürüne dayanır Kudüm başlangıçta Mevleviler tarafından dini törenlerde çalınmıştır ve sonra geliştirilmiştir Türk Klasik Müziği ’nde yerini alması ise 20 yüzyıla doğru olmuştur Dini olmayan bir konseptte ilk icra edilmesi 1947 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti göre verilen bir konserde gerçekleşmiştir 1957 yılında Kudümzen Hurşit Ungay ilk kez radyo yayınında kudüm icra etmiştir 20 yüzyılın son yarısında enstrüman yapımcısı Cafer Açın, kudüm üzerinde değişik değişiklikler yaparak bu müzik aletini geliştirmiştir Bunlara ek olarak Sadettin Heper de kudüm konusunda epeyce başarılı bir müzisyen ve bestecidir Kudüm nasıl ve neyden yapılır? Kudümün yapısında yer alan ufak davulların çapı 2830 santimetre civarında ve yükseklikleri 16 santimetre civarında olmaktadır Bu davullar aşağı doğru daralır ve yarım küre şeklini andırır Dövülmüş bakırdan yapılırlar ve iki kaseyi andırırlar, bir davul diğerinden azıcık daha büyük olur Bu kaselerin üstüne sarılan meşinin kalınlığı ise sesin yüksekliğini ayarlar Yüksek frekanslı ses çıkaran davul soldadır ve diğer davul da sağda bulunur Yüksek sesli davula tek denirken öteki davula düm denilir Tek adlı davulun üzerindeki meşin daha incedir ve düm ’e kadar daha küçüktür Bu meşinin gerilimi müzikte makam denilen akorun elde edilmesine asistan olur Meşin olarak genel olarak deve derisi kullanılır fakat bazen lama derisinin de kullanıldığı görülmüştür Davullar, içi pamuk ile doldurulmuş iki meşin bağ üstüne yerleştirilir (simit) ve böylece kayıp düşmeleri ile yer ile aracısız temas etmeleri engellenir, bu da gerçek sesin elde edilmesine asistan olur Kudümün metal gövdesi genelde deri ile kaplanır ve çok tiz sesler çıkması engellenir Kudüm nasıl çalınır? Kudüm iki adet ahşap çubuk ile çalınır, bu çubuklara zahme adı verilir Kudümün belirlenmiş bir akoru bulunmamaktadır Kaynak::enwikipediaorgwikiKud%C3%BCm sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt