Kultur mantarı nedir
Kultur Mantarının faydaları
Kultur mantarı nasıl yetiştirilir
imageskulturmantari5afafca6753d9
Kultur mantarı Protein, vitamin ve mineral maddeler bakımından zengin olan bu sebze insan sağlığını koruyucu ozelliklere sahiptir Doğada kendiliğinden yetişen ve zehirli olan doğa mantarlarından değildir Kultur mantarının hicbir yan etkisi bulunmamaktadır
Ulkemizde kultur mantarı yetiştiriciliğinin 1520 yıllık bir gecmişi vardır Mantarın besin değeri ve ekonomik onemi anlaşıldıktan sonra mantar uretimi ulkemizde de gelişmeye başlamıştır 1970'li yıların başında 80 ton civarında olan uretimimiz 1980'li yılların başında 300 ton ve 1990 yılı başlarında da yaklaşık 35004000 tona ulaşmış bulunmaktadır
DEĞİŞİK YERLERDE URETİLİR
Mantar uretiminin yapılacağı yer, mantarın verim ve kalitesini etkiler O nedenle sıcaklık, nem ve havalandırma yonunden uygun koşullara sahip yerlerde mantar uretimi yapılabilir Mantar; mağara, tunel, toprakaltı galerileri, ticari soğuk hava depoları, kumesler, depo ve bodrum katlarıyla modern mantar işletmelerinde, ranza, kasa, ya da plastik torbalarda uretilir
VİTAMİN, PROTEİN VE MİNERAL MADDE KAYNAĞI
Yemeklik mantar proteince zengin olması yanında insan sağlığını koruyucu B kompleks
vitaminleri B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B5 (Nicostinicasit, B7 (Biothin) ve mineral maddeler kalsiyum, demir, fosfat, potas ve bakır bakımından zengin bir besin maddesidir Karbonhidrat ve yağ oranın duşuk olması nedeniyle dengeli beslenme yonunden yemeklik mantar bir diyet yemek olarak onerilmektedir
ŞAPKA, SAP VE MİSEL
Yemeklik mantar yapı olarak toprak altı organları ve toprak ustu organları olarak iki bolumden oluşmaktadır Toprak altı organları diğer bitkilerde koklerin ustlendiği gorevleri yerine getiren misellerdir Miseller mantarın bulunduğu ortamda tutunabilmesi ve ortamda bulunan su ile suda cozulmuş besin maddelerinin alınmasını sağlar Toprak ustu organları ise sap ve şapkalardır
GUNEŞ IŞIĞI İSTEMEZ
Yemeklik mantarlar guneş ışığına ihtiyac duymadan yetişebilirler Mantarlar yeşil yaprakları bulunmadığından ozumleme yapamazlar
BESLENMESİ FARKLIDIR
Bu bakımdan mantarın beslenmesi diğer bitkilerden cok farklıdır Mantarlar kendileri icin gerekli besin maddelerini bulunduğu ortamdan hazır olarak sağlamak zorundadırlar
Kultur Mantarının faydaları
Kultur mantarı nasıl yetiştirilir
imageskulturmantari5afafca6753d9
Kultur mantarı Protein, vitamin ve mineral maddeler bakımından zengin olan bu sebze insan sağlığını koruyucu ozelliklere sahiptir Doğada kendiliğinden yetişen ve zehirli olan doğa mantarlarından değildir Kultur mantarının hicbir yan etkisi bulunmamaktadır
Ulkemizde kultur mantarı yetiştiriciliğinin 1520 yıllık bir gecmişi vardır Mantarın besin değeri ve ekonomik onemi anlaşıldıktan sonra mantar uretimi ulkemizde de gelişmeye başlamıştır 1970'li yıların başında 80 ton civarında olan uretimimiz 1980'li yılların başında 300 ton ve 1990 yılı başlarında da yaklaşık 35004000 tona ulaşmış bulunmaktadır
DEĞİŞİK YERLERDE URETİLİR
Mantar uretiminin yapılacağı yer, mantarın verim ve kalitesini etkiler O nedenle sıcaklık, nem ve havalandırma yonunden uygun koşullara sahip yerlerde mantar uretimi yapılabilir Mantar; mağara, tunel, toprakaltı galerileri, ticari soğuk hava depoları, kumesler, depo ve bodrum katlarıyla modern mantar işletmelerinde, ranza, kasa, ya da plastik torbalarda uretilir
VİTAMİN, PROTEİN VE MİNERAL MADDE KAYNAĞI
Yemeklik mantar proteince zengin olması yanında insan sağlığını koruyucu B kompleks
vitaminleri B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B5 (Nicostinicasit, B7 (Biothin) ve mineral maddeler kalsiyum, demir, fosfat, potas ve bakır bakımından zengin bir besin maddesidir Karbonhidrat ve yağ oranın duşuk olması nedeniyle dengeli beslenme yonunden yemeklik mantar bir diyet yemek olarak onerilmektedir
ŞAPKA, SAP VE MİSEL
Yemeklik mantar yapı olarak toprak altı organları ve toprak ustu organları olarak iki bolumden oluşmaktadır Toprak altı organları diğer bitkilerde koklerin ustlendiği gorevleri yerine getiren misellerdir Miseller mantarın bulunduğu ortamda tutunabilmesi ve ortamda bulunan su ile suda cozulmuş besin maddelerinin alınmasını sağlar Toprak ustu organları ise sap ve şapkalardır
GUNEŞ IŞIĞI İSTEMEZ
Yemeklik mantarlar guneş ışığına ihtiyac duymadan yetişebilirler Mantarlar yeşil yaprakları bulunmadığından ozumleme yapamazlar
BESLENMESİ FARKLIDIR
Bu bakımdan mantarın beslenmesi diğer bitkilerden cok farklıdır Mantarlar kendileri icin gerekli besin maddelerini bulunduğu ortamdan hazır olarak sağlamak zorundadırlar