Kur-an ı Kerim De Dua (Hadisler)

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Kur'ân ı Kerim de Duâ

Yargı Teâlâ Hazretleri buyuruyor:

Ey Resûli Ekremim! Benim kullarım Rabbimiz uzak mıdır, yakında mıdır?diyerek sana beni sordukları zaman sen onlara yanıt ver oysa: Ben onlara böylece yakınımdır Bana duâ eden kulumun duasını kabul ederim Duâ ettiğinde benden duâlarının kabulünü istesinler Ve bana îman etsinler Umulur fakat onlar îmanları ve duâları nedeniyle dürüst yola vâsıl olurlar ve irşâd olunurlar (Bakara Sûresi, 186)
Fahri Râzî, Kâzı Beyzâyi ve Hâzin'in beyânlarına tarafından ashâbı kiramdan bir takım kimselerin: Ya Resûlallah! Rabbimiz bize yakîn ise hafif sesle yahud çaktırmadan duâ edelim Eğer uzaktan ise yüksek sesle duâ edelimdemeleri üstüne bu âyeti celîlenin nâzil olduğu mervîdir

Başka bir rivâyette ise yahûdilerin: Yâ Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem! Sen yer ile gök arasını öyle uzaktan haber veriyorsun Rabbimiz duâmızı nasıl işidir?demeleri üzerine nâzil olduğu mervîdir Bu sebebi nûzullere tarafından âyetin ma'nası şöyle olur:

Ey Resûlüm! Benim kullarım sana benim evsâfımdan suâl edip Rabbimizin lutfu bize yakın mı? Duâmızı gizlice kendi içimizde mi yapalım? Yahut uzak mı? Duamızı yüksek sadâ ile yapalım? dediklerinde: Sen onlara Benim tarafımdan cevâb ver Ben onların rahat duâlarını işitirim Zira Benim ilmim onlara pek yakındır Binâenaleyh onların işlerini bilip sözlerini işiterek hallerine muttali' olduğumdan duâ eden kimsenin duâsı ihlâs üzere olursa icâbet ederim Şu hâlde onlar benden icâbet istek etsinler Ben de onlara icâbet ederim Senin vâsıtan ile onları îmana eğlence etdiğimde hemencecik îman etsinler Zîra ben onların duâlarına icabet edince onların da benim da'vetime icabet ve emrime itaat etmeleri vâcibdir ve onlar davetime icabetle içten yolu emin bulurlar

Hadislerde Duâ

Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

Büyük zorluklara dûçar olduğunuz zaman Allah bize yeter O ne güzel vekildirzikri cemîlîne devam ediniz

Cenâbı Yargı, duada pozitif ısrar edenleri sever

Eğer bir kul, Cenâbı Hakk'a bir hususda duâ eder de icâbet olunmazsa onun yerine bir hasene, yani bir sevâb yazılır

Bir babanın oğlu için duâsı, bir peygamberin ümmeti hakkındaki duâsı gibi makbuldür

İyilik görenlerin iyilik gördükleri kimseler hakkında ettikleri hayır duâları reddolunmaz

Ezân ile ikâmet arasında yapılan duâ müstecâbdır sırası gelmişken hemencecik duâ ediniz

Kaderden sakınmak kaderi def etmez Lâkin sâlihlerin duâsı, nüzûl etmiş ve edecek olan çile ve musîbeti def etmeğe ve kaldırmağa medâr olur Meslek böyle olunca ey Allah'ın kulları, duâ ediniz

Kur'ânı Azîmü'şşan her ne süre hatmolunursa akabinde yapılan bir duâ müstecâbdır

Bir kimsenin sevdiği bir kimse karşı olan duâsının kabul olunmamasını Cenâbı Hakk'tan istirhâm eyledim

Bir farz namazını huşû' ile edâ eden kimsenin o namazın akabinde vakı' olacak bir duâsı müstecâb olur

Mazlumun bedduâsından sakınınız Zîra bir kıvılcım sür'atiyle semâya icabete yükselir

''Fâcir de olsa mazlûmun duâsı makbûldür

Cenâbı Allah buyurmuşdur ki: Kim bana duâ etmezse ona gadab ederim
Zîrâ bu hal ya gafletten, yahut kibirden ileri kazanç

Müslüman kardeşinin ayıp ve çıplak yerlerini setrederek onu dünyâda rüsvay etmeyen kimsenin ayıplarını Cenâbı Hakk kıyâmet gününde setreder

Bir yerde yangın vuku' bulduğunu gördüğünüz vakit ''Allahü Ekber' diyerek her zaman tekbîr alınız Zîra tekbir yangını söndürür

Dünyânın geniş vakitlerinde, yani afiyet ve servet ve asâyiş ve emniyet gibi esbâbı istirahat olduğu bir zamanda Cenâbı Hakk'a ibâdet ve tâat ile kendini takdîm et fakat muzâyakalı tedirgin bir zamanda seni lutf ile yâd edip gözetsin

Asıl ve babaya iyilik ömrü artırır yalan söylemek rızkı noksanlaştırır, duâ kazaya siper olur

Kendisine iltica ile bir ricada bulunan kimsenin ricasını kesip atanın duâ ve ricasını da Allah kesip atar

Bir mü'mine yapılan zillet ve hakareti görüp de men'ine muktedir olduğu halde muâvenette bulunmayanları Cenabı Yargı mahşerde zelîl eder

Her kim duâlarının kabûlünü, gam ve üzüntülerinin def olup kaldırılmasını arzu ederse sıkıntıda bulunanların imdâdına yetişsin

İşlerde istihâre edenler, yani Allah'dan hayır dileyerek rızâsına muvafık hareket edenler zarar etmezler İstişâre edenler de işin sonunda pişman olmazlar İdâri maîşetinde isrâf etmeyip i'tidâl yolunu iltizâm edenler de fakr u zarurete düşmezler

Bir işe başlatmak istediğin vakit âkıbetini adamakıllı tefekkür edip hayr u sevâbı mûcib ise devam et, şerr ü ıkâbı mûcib ise ictinâb et!

Hikmet on parçadır Dokuzu uzlette, öteki biri de sükûttadır Yâni mâlâyâniden, kendisini ilgilendirmeyen ve gereksiz yer alan şeylerden hıfzeylemektedir

Akâidi fâside ve bid'at sâhiplerinin amellerini, ibâdetlerini Cenâbı Allah benimsemek istemezEğer tevbe edip ehli sünnet ve'lcemâat i'tikadına rûcû' ederlerse kabûl eder
Ebû Hüreyre radıyallahu anh der ki: Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır:

Her bir peygambere etmesi için bir duâ verilmiştir Ben ise ümmetime şefâat almak üzere duâmı âhirete ayrılmak istiyorum

Enes bin Mâlik'den gelen rivayette ise Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem:

Her bir nebî Allah'dan bir dilekte bulundu Yahud, her bir peygamberin Allah'a edeceği bir duâsı vardı her biri duâsını yaptı ve kabul olundu Ben ise duâmı kıyâmet gününde ümmetim için şefâat kıldımbuyurmuşlardır

Enbiyâyı izâmın her duâsının müstecâb olması kuvvetle umulur ise de, kat'î olmayıp yalnız bir duâlarının kesinkes kabûl edileceği kendilerine bildirilmişdir O duâ, her bir nebîye Allah kadar husûsî olarak verilen duâdır

Ezcümle Hazreti Âdem aleyhisselâm bu müstecâb duâsını tevbesinin kabûl olması için; Hazreti Nuh aleyhisselâm kavmininin helâki ve berâberindeki mü'minlerin kurtulması için, Hazreti İbrahimaleyhisselâm i Mükerreme ve Beytullah için, Hazreti Mûsâ aleyhisselâm Fir'avn'ın helâki için, Hazreti îsâ aleyhisselâm gökten bir mâide, sofra indirilmesi için etmişler ve müstecâb olmuşdur

Hazreti Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemEfendimiz ise, bu muhakkak kabul olunacağı Allah kadar te'min olunan duâsını, ümmetine şefâat için âhirete bırakmıştır Ne mutlu O'nun sünnetine sıkıca sarılan mü'minlere

*

Üst Alt