Son konular

KURBAN BAYRAMI BESLENME ÖNERİLERİ

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bayramlar beslenme ihlallerinin en kolay yapıldığı dönemlerdir.

Aile bireylerinin bir araya gelişi ile artan besin çeşitliliği, bir yandan da tatil dönemi olmasından dolayı öğün saatlerindeki değişiklikler beslenme düzenimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu olumsuzlukları en aza indirmek, sağlık sorunları yaşamamak adına belirli kurallara dikkat etmek oldukça öenmlidir.

Kırmızı et tüketiminin diğer dönemlere göre oldukça arttığı kurban bayramında; yine mutlaka 3 ana öğün yapılmalı, açlık süreleri uzadığında da ara öğülerle desteklenmelidir. Ev ziyaretlerinde ikram edilenlerden sadece tadına bakacak şekilde tüketilmeli, her ziyarette tam porsiyon öğün tükettiğinizde ihtiyacınız olan besin alımının kat kat üzerine çıkacağnızın farkında olunmalıdır.

Etler mutlaka yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir. İlk kesim günü et sertliği belirgin olacağından pişirme ve sindirim sorunları yaşama riski oldukça yüksektir. Mide ve sindirim problemi olan bireylerin mümkünse eti bir gün sonra tüketmeleri oladukça önemlidir. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı etlerin görünür yağları mutlaka ayıklanmalı, ayıklansa bile kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğin yüksek,ortalama yağ içeriğinin %20 olduğu unutulmamalıdır.

Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Geleneksel hale gelmiş kavurma mutlaka yapılacaksa; içine tereyağı, kuyruk-iç yağı eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte pişirilmelidir.

Kırmızı et; C ve E vitaminini içermez.

Bu nedenle etin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında C vitamininden zengin sebze yemeği veya çiğ yeşil yapraklı salata eklenmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini sayesinde kırmızı etin içerdiği demirin emilimini arttırır.

Etli yemeklerinin yanında pilav-makarna yerine bulgur ve bol sebze; asitli içecekler yerine yoğurt-ayran-cacık tüketilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Kalp sağlığı ve kanserden korunmak için haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketmemeye özen gösterilmelidir, bu durum kurban bayramında da hatırlanmalıdır.


Kırmızı et tüketiminini yanı sıra tatlı ve şekerli gıda tüketimi de belirgin şekilde artmaktadır. Bayram ziyaretlerde; meyve suları yerine açık çay; hamurlu-şerbetli tatlılar ve çikolata yerine de mümkün oldukça sütlü tatlılar ve meyveler tercih edilmelidir.

Bu dönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler özellikle daha dikkatli olmalıdır. Kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının artmaktası kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları için ciddi sağlık riskleri oluşturur.

Günde en az 8-10 su bardağı su tüketmek gerektiği unutulmamalı, tatil olmasını da fırsat bilerek fiziksel aktivite miktarı mutlaka arttırılmalı, yürüyüşler yapılmalıdır.

Bahsedilen önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel doğrularına,porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengesine özen gösterilmelidir.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar..

Diyetisyen Ekin ÇİLİNGİR
 

Similar threads

  • Soru
Bayramlar bizleri tüm akrabalarımız ile kucaklaştıran sevgi dolu coşkulu bir o kadarda bizleri heyecanlandıran günlerimizdir… Tüm ailenin bir araya geldiği kahvaltı sofralarında ise ağır, kızartılmış hamur işleri, yağlı pastane ürünleri, bal, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
  • Soru
Güncel beslenme biliminde ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riskinin artacağı bilinmektedir. Bu nedenle, size beslenme uzmanı olarak bir önerim var: Kurban bayramı’nda bazı kurallara uyarak, bayramın da zevkini çıkararak beslenebilirsiniz. Kurban bayramı’nın en önemli konusu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Kahvaltıda makul ölçüde peynir, zeytin, tam buğday unundan yahut çavdarlı ekmek yanında C vitamininden güçlü olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir. Kurban bayramında sofrada illaki al et olacaktır ancak kıymetli olan etin nasıl yapıldığı. Kavurma yahut kızartma metoduyla pişirilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEBayramlar, beslenme düzenimizde bazı değişikliklere sebep olabilirler. Bayram ziyaretleri nedeniyle öğün saatlerimizde değişiklikler yaşanabilir. Ülkemiz için kurban bayramında kesilen kurbanlıkların önemi büyüktür. Dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte okul, iş, günlük yaşantı derken az çok düzene giren hayatımıza bayram tatillerinin girmesi özellikle beslenme düzenimize olumsuz etki eder. Kurban bayramı sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın arttığı, ailelerin bir araya geldiği önemli günlerdendir. Tatil...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt