Son konular

Kurban bayramı midenizin değil sizin bayramınız olsun.

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
53
Yaş
36
Coin
256,936
Kurban bayramı yaklaştı yanlış beslenme alarmı çalmaya başladı. Bayramda gelin sağlıklı beslenelim, bayramımızı kendimize zehir etmeyelim. Bayramlar sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, şık hislerin paylaşıldığı et, hamur işleri ve tatlı tüketiminin arttığı günlerdir.

Kurban bayramında yapılması gereken doğrular ve yanlışlara gelince;
Sahih:
Kesinlikle veteriner denetiminden geçmiş kurbanlık almak gereklidir. Denetimden geçmeyen hayvanlar insan sıhhatini bozan mikro organizmalar taşır.
Yanlış:Et düzgün pişirilmezse toksoplazma üzere zararlı taşıyıcıları vücudumuza taşıyabiliriz.

Kurbanlık eti nasıl pişirelim?
Gerçek
: Kurbanlık etler en az 24 saat bekletildikten sonra marinasyon işlemi(soğan suyu-süt-karabiber-çok az tuz) uygulanarak fırında, ızgarada sebzeli soteleme usulü ile kekik ve istek ediliyorsa pul biber ekleyerek düdüklü tencerede pişirilmelidir. Etler mangalda pişecekse ateşten 15-20 cm yükseklikte olmalıdır. Etlerin iç kısmı düzgün pişirilmelidir. Bayramın 1. günü sakatat eti (bekletilmesi gerekmediği için) pişirilmeli ve 60-90 gr kadar tüketilmelidir.
Yanlış:Etlerde sertlik (rigormortis) 24-48 saatte çözülür. Kesildikten acilen sonra ateşe alınan etler pişmedikleri sert kaldıkları için mide bağırsak şikayetlerine neden olurlar. Etler sindirimi güç bir besindir.

Bayramda nasıl beslenelim?
Akıllıca:
Et tüketirken yanında kesinlikle mevsim salata, yoğurtlu salata tüketilmelidir. Misafirlerinize börekleri ve ağır hamur tatlılarını kaldırıp meyve tatlılarını(kabak, elma, ayva, aşure) yahut meyve ikram edilmelidir.
Yanlış:Et, börek, baklava, şuruplu tatlılar, şekerler, çikolatalar üzere yağdan ve karbonhidrattan yüksek beslenme yanlıştır. Et posadan yoksuldur kesinlikle yanında çiğ yahut pişmiş zerzevat ile tüketilmelidir.

Kurbanda ne kadar et tüketelim?
Akıllıca:
yılda bir kez yiyoruz formunda abartarak değil bireyin gereksinimine nazaran günde 60-120 gr et tüketilebilir. Kurban bayramında diyaneti hizmetimiz; boğulana kadar et yemek değil, sık et tüketmeyenlerle toplumsal yardımlaşmadır.
Yanlış:Kurban Bayramı istediğimiz kadar et yemek değildir.

Kurbanlık etleri nasıl saklayalım?
Sahih:
Et derin dondurucuda -18C'de küçük modüllere ayrılmış, bir tasarrufluk olarak 4-6 ay bekletilebilir. Donmuş etler ocağa direkt atılarak yahut buzdolabının sebzeliğinde çözdürülerek kullanılabilir.
Yanlış:Dondurulmuş etin çözülüp tekrar dondurulması yanlıştır. Dondurulmuş etler kalorifer üstünde çözülmemelidir.

Çokça et tüketimi kimler için sakıncalıdır?
Şişman bireyler, kalp-damar hastaları, kolesterolleri yüksek olanlar, metabolik sendromu olanlar, tansiyon hastaları, mide-bağırsak illetleri olanlar, gut hastaları et tüketiminde çok dikkat etmelidirler. Kurbanlık hayvanın sakatatlarını kalp hastaları ve kolesterolü yüksek bireyler tüketmemelidirler. Günümüzde ağır bir öğünün akabinde kalp buhranı geçirme riskinin artacağı biliniyor. Epidemiyolojik araştırmalar yağlı et tüketimi ile bir arada kan yağlarında ve ürik asit seviyesinde artış olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak bayramların vazgeçilmez ikramı olan ağır hamur tatlılarının tüketiminin de artmasıyla diyabet hastalarının metabolik istikrarı bozulmakta ve şekerleri yükselmektedir.
Herkese sağlıklı bayramlar dileğiyle, bayramınızı kutlarım.
 
Üst Alt