Son konular

Kurban Bayramında Beslenme Düzenine Dikkat

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kurban Bayramı’nda beslenme noktasında önemli gördüğüm noktaları kısaca başlıklar halinde açıklamaya çalıştım. Herkese sağlıklı bayramlar diliyorum.

İYİ KALİTE PROTEİN:
Kurban Bayramı günlerinde kırmızı et tüketimi artabiliyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein içermesinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir.

ETİN YAĞINA DİKKAT: Etin görünür ve görünmez yağları vardır. Bu yüzden, pişirme esnasında ekstra yağ eklemeyin. Yağ oranı yüksek etlerin kolesterol içerikleri de yüksektir. Etteki görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Bu yüzden kolesterol ve kalp-damar hastalığı olan kişilerin et tüketimi kontrollü olmalıdır.

24 SAAT BEKLET: Bayram günü kesilen hayvan eti hemen, birkaç saat içinde pişirilerek tüketilirse hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle sindirim problemi yaşayan kişiler, eti 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir.

AYRI KESME TAHTASI: Et kesme tahtası ile sebze tahtası ayrı olmalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.

SAĞLIKLI PİŞİRME: Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

TÜKETİRKEN “C Vitamini”: Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

MANGAL: Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.

AKŞAMI HAFİF GEÇİRİN: Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.

AYRAN İÇTİK: Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.

SUYU UNUTMA: Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.

ŞERBETE HAYIR: Gidilen bayram ziyaretlerde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları/çikolata yerine sütlü tatlılar/meyveler tercih edilmelidir.
 

Similar threads

  • Soru
Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte okul, iş, günlük yaşantı derken az çok düzene giren hayatımıza bayram tatillerinin girmesi özellikle beslenme düzenimize olumsuz etki eder. Kurban bayramı sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın arttığı, ailelerin bir araya geldiği önemli günlerdendir. Tatil...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Hepimiz için manevi değeri büyük olan kurban bayramına sayılı günler kala insanları saran telaş bayram boyunca devam eder. Ve bu telaş bayramda ara öğünlerin atlanması, beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi gibi sorunlara neden olur. Bayramınızın bayram tadında geçmesi için obezite, mide...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı bayram sofralarına çok az kaldı.Temel besinin kırmızı et olduğu bu günlerde bazı hususlara dikkat çekmek istiyorum.Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya,salmonella,tüberküloz,şarbon gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Dini bayramımız olan kurban bayramının bizler için manevi değeri büyüktür. Bayram yaklaşırken insanları saran telaş bayram boyunca devam eder. Bayram telaşı öğünlerin atlanmasına, bayram ziyaretleri ise beslenme alışkanlıklarımızın değişmesine neden olur. Kurban bayramında yaşanan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Kahvaltıda makul ölçüde peynir, zeytin, tam buğday unundan yahut çavdarlı ekmek yanında C vitamininden güçlü olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir. Kurban bayramında sofrada illaki al et olacaktır ancak kıymetli olan etin nasıl yapıldığı. Kavurma yahut kızartma metoduyla pişirilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Üst Alt