1. Kahvaltıyı atlamayın.
Eti kesip pişirme mühleti boyunca yaşanan açlık vücut sıhhatini olumsuz tesirler. Kahvaltıyı güzel ve istikrarlı yaptığınız takdirde kan şekeri dalgalanması yaşamazsınız.
Gün içerisinde tükettiğiniz protein ölçülerine dikkat edin.
Al et tüketiminin tavan yaptığı bu günlerde tükettiğiniz etin porsiyonları sizin için değer oluşum ediyor. Örneğin, sabah kahvaltıda yumurta yemeyerek günlük aldığınız protein ölçünüzü düşürebilirsiniz.
Etin yanında kesinlikle salataya yan verin.
Tabağınızı 4e böldüğünüzü hayal edin. Etinizi tabağın 4’te birine, salatanızı tabağın yarısına, pilav vb tahılları tabağın kalan 4’te 1lik kısmına koyun. Böylelikle etin içerisindeki demir c vitamini ile etkileşime girerek çok daha düzgün bir halde kullanılabilir.
Zerzevat ve meyveyi unutmayın.
Etin içerisindeki özgür radikallerden korunabilmek ismine zerzevat ve meyve ölçülerinizi biraz daha arttırabilir ve antioksidantlar sayesinde zararlarından korunabilirsiniz. Birebir devirde posa içeriğinden ötürü hazımsızlık yaşama riskinizi de azaltır.
Egzersiz olmadan olmaz.
Gün içerisinde yapacağınız 45 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş hem yediklerinizi sindirmeniz hem de sıhhatiniz için atlanılmaması gerekenler arasında.
Tatlıya dikkat!!
Bayramda en korkulan durumlardan biri her ziyarette ikram edilen tatlıları reddedememe durumudur. Kendinize bir limit koyun ve o limitin üzerine çıkacağınız vakit kendinize dur diyin. Bunun için mesken ziyaretleri öncesinde ara öğün yapmış olmak sizin daha tok olmanıza ve kendinizi frenlemenize yardımcı olacaktır.
Günde 1 sade maden suyu içebilirsiniz.
Şayet tansiyon vb rahatsızlıklarınız yoksa sindirime yardımcı olabilmesi için ara öğününüzde 1 sade maden suyu içebilirsiniz. Fakat burada değerli olan içtiğiniz maden suyunun sade ve sodyumu düşük olanlardan tercih edilmesidir.
Eti depolarken dikkat edin.
Kurban etleri hayvan kesildikten derhal sonra soğutucuya konmamalıdır. Mevt sonrası katılığı sırasında etler, evvel güneş görmeyen serin bir ortamda (7-15 santigrat raddede ) 3-4 saatlik bir müddet bekletilmelidir.Etin vefat sonrasındaki olgunlaşması için 4 santigrat radde civarında belli başlı bir mühlet depolanması gereklidir. Etin soğutucularda 4 santigrat aşamada olgunlaşması için 24 saat kafidir.
Midede hazımsızlık yahut şişkinlik sorunu olanlar eti 24 saat bekletmeden tüketmemeli.
9. Kronik rahatsızlığı olanlar porsiyon sonunu aşmamalı
Kurban bayramında şişmanlık, kalp-damar marazı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sıhhat problemleri olan bireyler ve yaşlılar beslenme sistemlerine dikkat etmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar marazı, diyabet, kolesterol, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında yağsız yahut az yağlı etleri tercih etmeli. Eti kısıtlı ölçülerde tüketmeli, çoka kaçmamalıdır.
10. Günde 2-2.5 lt su tüketilmelidir.
Vücudun toksinlerden arınması için 2-2.5 lt su içmelisiniz.
Eti kızartma yahut kavurma yapmayın.
Sıhhat için eti kızartma ve kavurma yapmak bölgesine ızgara, haşlama ve buğulama tekniklerini kullanabilirsiniz.
Eti kesip pişirme mühleti boyunca yaşanan açlık vücut sıhhatini olumsuz tesirler. Kahvaltıyı güzel ve istikrarlı yaptığınız takdirde kan şekeri dalgalanması yaşamazsınız.
Gün içerisinde tükettiğiniz protein ölçülerine dikkat edin.
Al et tüketiminin tavan yaptığı bu günlerde tükettiğiniz etin porsiyonları sizin için değer oluşum ediyor. Örneğin, sabah kahvaltıda yumurta yemeyerek günlük aldığınız protein ölçünüzü düşürebilirsiniz.
Etin yanında kesinlikle salataya yan verin.
Tabağınızı 4e böldüğünüzü hayal edin. Etinizi tabağın 4’te birine, salatanızı tabağın yarısına, pilav vb tahılları tabağın kalan 4’te 1lik kısmına koyun. Böylelikle etin içerisindeki demir c vitamini ile etkileşime girerek çok daha düzgün bir halde kullanılabilir.
Zerzevat ve meyveyi unutmayın.
Etin içerisindeki özgür radikallerden korunabilmek ismine zerzevat ve meyve ölçülerinizi biraz daha arttırabilir ve antioksidantlar sayesinde zararlarından korunabilirsiniz. Birebir devirde posa içeriğinden ötürü hazımsızlık yaşama riskinizi de azaltır.
Egzersiz olmadan olmaz.
Gün içerisinde yapacağınız 45 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş hem yediklerinizi sindirmeniz hem de sıhhatiniz için atlanılmaması gerekenler arasında.
Tatlıya dikkat!!
Bayramda en korkulan durumlardan biri her ziyarette ikram edilen tatlıları reddedememe durumudur. Kendinize bir limit koyun ve o limitin üzerine çıkacağınız vakit kendinize dur diyin. Bunun için mesken ziyaretleri öncesinde ara öğün yapmış olmak sizin daha tok olmanıza ve kendinizi frenlemenize yardımcı olacaktır.
Günde 1 sade maden suyu içebilirsiniz.
Şayet tansiyon vb rahatsızlıklarınız yoksa sindirime yardımcı olabilmesi için ara öğününüzde 1 sade maden suyu içebilirsiniz. Fakat burada değerli olan içtiğiniz maden suyunun sade ve sodyumu düşük olanlardan tercih edilmesidir.
Eti depolarken dikkat edin.
Kurban etleri hayvan kesildikten derhal sonra soğutucuya konmamalıdır. Mevt sonrası katılığı sırasında etler, evvel güneş görmeyen serin bir ortamda (7-15 santigrat raddede ) 3-4 saatlik bir müddet bekletilmelidir.Etin vefat sonrasındaki olgunlaşması için 4 santigrat radde civarında belli başlı bir mühlet depolanması gereklidir. Etin soğutucularda 4 santigrat aşamada olgunlaşması için 24 saat kafidir.
Midede hazımsızlık yahut şişkinlik sorunu olanlar eti 24 saat bekletmeden tüketmemeli.
9. Kronik rahatsızlığı olanlar porsiyon sonunu aşmamalı
Kurban bayramında şişmanlık, kalp-damar marazı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sıhhat problemleri olan bireyler ve yaşlılar beslenme sistemlerine dikkat etmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar marazı, diyabet, kolesterol, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında yağsız yahut az yağlı etleri tercih etmeli. Eti kısıtlı ölçülerde tüketmeli, çoka kaçmamalıdır.
10. Günde 2-2.5 lt su tüketilmelidir.
Vücudun toksinlerden arınması için 2-2.5 lt su içmelisiniz.
Eti kızartma yahut kavurma yapmayın.
Sıhhat için eti kızartma ve kavurma yapmak bölgesine ızgara, haşlama ve buğulama tekniklerini kullanabilirsiniz.