SoruCevap
Yeni Üye
DENİZLİ (İHA) - Kurban Bayramında et tüketimi ile şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin arttığı, bunun da sağlık için risk oluşturduğu belirtildi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr.Erdoğan Taş, Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlığın korunmasının çok önemli olduğunu söyledi. Bayramda güne mutlaka kahvaltı edeilerek başlanılması ve 3 öğün yemek yenilmesi gerektiğini belirten Dr.Erdoğan Taş, "Şekerlemeler ve tatlıların yanı sıra, kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı, bol taze sebze ve kabuklu meyve ile günde 6-7 su bardağı ılık su tüketilmelidir" dedi
Bol fiziksel aktivitelerin yapılması, etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ve cacık gibi süt ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Dr.Taş, "Etlerin mutlaka az miktarda tahıllarla ve bol taze sebze ile yemeye özen gösterilmesi, kurbanlık hayvanların sakatatlarında kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan sakatat tüketilmemesi gerekir. Bayram süresince özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri sağlık problemi olan bireyler ile şişmanlar ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Bu kişiler hastalıklarına özgü diyetlerine devam etmeli ve özellikle hamur işleri tüketiminde sınırlama yapmalı, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdırlar. Diyabetli bireyler ise şekerden uzak durmalı, tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü ve meyveli diyabetik tatlıları tüketmelidirler" dedi.
Mide ve bağırsak hastalığı olanların kurban etlerini buzdolabında beklettikten sonra haşlama yöntemiyle pişirerek tüketmeleri gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr.Erdoğan Taş, "Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Etlerin pişirilmesinde haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında bir gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Etler, büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan et, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer ve soba üzerinde çözdürme ile oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemlerdir" dedi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr.Erdoğan Taş, Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlığın korunmasının çok önemli olduğunu söyledi. Bayramda güne mutlaka kahvaltı edeilerek başlanılması ve 3 öğün yemek yenilmesi gerektiğini belirten Dr.Erdoğan Taş, "Şekerlemeler ve tatlıların yanı sıra, kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı, bol taze sebze ve kabuklu meyve ile günde 6-7 su bardağı ılık su tüketilmelidir" dedi
Bol fiziksel aktivitelerin yapılması, etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ve cacık gibi süt ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Dr.Taş, "Etlerin mutlaka az miktarda tahıllarla ve bol taze sebze ile yemeye özen gösterilmesi, kurbanlık hayvanların sakatatlarında kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan sakatat tüketilmemesi gerekir. Bayram süresince özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri sağlık problemi olan bireyler ile şişmanlar ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Bu kişiler hastalıklarına özgü diyetlerine devam etmeli ve özellikle hamur işleri tüketiminde sınırlama yapmalı, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdırlar. Diyabetli bireyler ise şekerden uzak durmalı, tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü ve meyveli diyabetik tatlıları tüketmelidirler" dedi.
Mide ve bağırsak hastalığı olanların kurban etlerini buzdolabında beklettikten sonra haşlama yöntemiyle pişirerek tüketmeleri gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr.Erdoğan Taş, "Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Etlerin pişirilmesinde haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında bir gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Etler, büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan et, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer ve soba üzerinde çözdürme ile oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemlerdir" dedi.