Son konular

Kurban bayramında beslenmeye dikkat

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
DENİZLİ (İHA) - Kurban Bayramında et tüketimi ile şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin arttığı, bunun da sağlık için risk oluşturduğu belirtildi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr.Erdoğan Taş, Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlığın korunmasının çok önemli olduğunu söyledi. Bayramda güne mutlaka kahvaltı edeilerek başlanılması ve 3 öğün yemek yenilmesi gerektiğini belirten Dr.Erdoğan Taş, "Şekerlemeler ve tatlıların yanı sıra, kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı, bol taze sebze ve kabuklu meyve ile günde 6-7 su bardağı ılık su tüketilmelidir" dedi

Bol fiziksel aktivitelerin yapılması, etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ve cacık gibi süt ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Dr.Taş, "Etlerin mutlaka az miktarda tahıllarla ve bol taze sebze ile yemeye özen gösterilmesi, kurbanlık hayvanların sakatatlarında kolesterol ve yağ içeriği fazla olduğundan sakatat tüketilmemesi gerekir. Bayram süresince özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri sağlık problemi olan bireyler ile şişmanlar ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Bu kişiler hastalıklarına özgü diyetlerine devam etmeli ve özellikle hamur işleri tüketiminde sınırlama yapmalı, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdırlar. Diyabetli bireyler ise şekerden uzak durmalı, tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlü ve meyveli diyabetik tatlıları tüketmelidirler" dedi.

Mide ve bağırsak hastalığı olanların kurban etlerini buzdolabında beklettikten sonra haşlama yöntemiyle pişirerek tüketmeleri gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr.Erdoğan Taş, "Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Etlerin pişirilmesinde haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi sağlıklı bir yöntemdir. Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında bir gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Etler, büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan et, buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer ve soba üzerinde çözdürme ile oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemlerdir" dedi.
 

Similar threads

  • Soru
Güncel beslenme biliminde ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riskinin artacağı bilinmektedir. Bu nedenle, size beslenme uzmanı olarak bir önerim var: Kurban bayramı’nda bazı kurallara uyarak, bayramın da zevkini çıkararak beslenebilirsiniz. Kurban bayramı’nın en önemli konusu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEBayramlar, beslenme düzenimizde bazı değişikliklere sebep olabilirler. Bayram ziyaretleri nedeniyle öğün saatlerimizde değişiklikler yaşanabilir. Ülkemiz için kurban bayramında kesilen kurbanlıkların önemi büyüktür. Dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Kurban Bayramı'nda Nasıl Beslenmeli ? Uzmanlar, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara, etin tüketimi konusunda bazı uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesinde, özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Bayramlarda ailelerin bir araya gelmesi, eş-dost-akraba ziyaretleri, ziyaretler için itinayla hazırlanmış yiyecekler öğün saatlerini, porsiyon ölçülerini, besin seçimlerini elhasıl beslenme sistemini büyük ölçüde etkiliyor. Kurban bayramında tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de artması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Kurban bayramında kırmızı etler önemli bir besin olarak yaygın biçimde tüketilmektedir. Kurbanların kesim öncesi, kesimleri sırasında ve sonrasındaki uygulamalar, etlerin olgunlaştırılması, depolanması, pişirilmesi ve tüketimleri önemlidir. Kesim öncesi dikkat edilmesi gerekenler Hayvanlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt