Son konular

Kurban bayramında etin kurbanı olmayın

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kahvaltıda makul ölçüde peynir, zeytin, tam buğday unundan yahut çavdarlı ekmek yanında C vitamininden güçlü olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir.

Kurban bayramında sofrada illaki al et olacaktır ancak kıymetli olan etin nasıl yapıldığı. Kavurma yahut kızartma metoduyla pişirilen etin hem sindirimi sıkıntı, hem de vitamin, mineral kaybı olacağı için mümkün olduğu kadar tüketilmemesi gerekir.

AL ETİN BESİN PAHALARI: Al et, yüksek kalitede hayvansal protein içermektedir. Başkaca fosfor, demir, çinko, magnezyum minerallerinin yanında B12, B6, B1 ve A vitaminleri istikametinden zengindir; lakin al et C ve E vitaminini içermez.

Bu nedenle etin kesinlikle sebzelerle birlikte pişirilmesi yahut yanına C vitamininden güçlü zerzevat yemeği yahut çiğ yeşil yapraklı salata eklenmesi epey değerlidir.

Bu usul hem besin çeşitliliği sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini sayesinde al etin içerdiği demirin emilimini artırır.Izgara yahut haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu, salata yahut yalnızca etli zerzevat yemeği hakikat seçenek olacaktır.

Dana, koyun, kuzu etlerinin 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında kuvvet bulunmaktadır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi al etin ortalama yağ içeriği %20’dir.

SAKATAT TÜKETİRKEN DİKKAT EDİN: Bilhassa bayram devirlerinde sakatat tüketimi artıyor. Kalp damar hastalarının, kolesterolü yüksek olan kimselerin sakatat tüketirken çok dikkatli olması gerekiyor.

Örneğin dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol bulunurken, dana karaciğerinin 100 gramında 300 mg kolesterol bulunuyor. Kolesterol ölçüsü ortalama 3 kat arttığı için tüketim ölçüsünü düşürmek gerekiyor.

PİŞİRME USULÜ DEĞERLI:Kurban etlerini pişirirken tercih ettiğimiz pişirme tekniğine de dikkat etmemiz gerekiyor. Etler kesinlikle yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir. Birinci kesim günü et sertliği bariz olacağından pişirme ve sindirim meseleleri yaşama riski nispeten yüksektir.

Mide ve sindirim sorunu olan bireylerin mümkünse eti bir gün sonra tüketmeleri hayli kıymetlidir. Kavurma, kızartma üzere yağlı etlerden uzak durulmalı etlerin görünür yağları kesinlikle ayıklanmalı, ayıklansa bile al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğin yüksek, ortalama yağ içeriğinin yüzde 20 olduğu unutulmamalıdır.

Topluluk olarak kızartma ve kavurmaları seviyoruz. Ama bol yağ ile hazırlanan bu sistem alınan kalorileri de artırıyor. Sağlıklı pişirme tekniği olarak, haşlama, ızgara ve fırında pişirme metotlarını öneriyoruz.
 

Similar threads

  • Soru
AL ETİN BESİN PAHALARI:Al et, yüksek kalitede hayvansal protein içermektedir. Başkaca fosfor, demir, çinko, magnezyum minerallerinin yanında B12, B6, B1 ve A vitaminleri tarafından zengindir; lakin al et C ve E vitaminini içermez. Bu nedenle etin kesinlikle sebzelerle birlikte pişirilmesi yahut...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Kurban bayramında çokça et tüketiminin ne üzere olumsuz tesirleri bulunuyor? Münhasıran kalp – damar illeti, kolesterol, diyabet, şişmanlık üzere sıhhat meseleleri olan bireyler için kurban bayramı ziyade ölçüde yağ alımı mealine da geliyor. Al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çokça olduğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Kurban bayramı, sevdiklerimizle hoş anlar paylaşmak için bir fırsattır ve biz en hoş anlarımızı varlıklı sofralar etrafında birleştirmek isteriz. Lakin bu varlıklı sofralar, günün ahir hazımsızlık, mide yanması üzere şikayetleri de beraberinde getirir. Tahlili ekseriyetle bir şişe sodayla, maden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
1. Kahvaltıyı atlamayın. Eti kesip pişirme mühleti boyunca yaşanan açlık vücut sıhhatini olumsuz tesirler. Kahvaltıyı güzel ve istikrarlı yaptığınız takdirde kan şekeri dalgalanması yaşamazsınız. Gün içerisinde tükettiğiniz protein ölçülerine dikkat edin. Al et tüketiminin tavan yaptığı bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Kurban bayramı beslenme alışkanlıklarımız değiştiği münhasıran hayvansal protein içeren et tüketiminin epeyce arttığı bir bayramdır. Kurbanlıklarından alınmasından, etin tüketilmesi, saklanması aşamalarına çok dikkat edilmelidir. Veteriner Tabip denetimi olmayan ve iyi koşullarda kesilmeyen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt