Bayramlar her gelişlerinde dostluk, muhabbet, huzur, memnunluk ve sevinci yanında getiriyor. Uzakta olanları yakın, uzun vakit görüşemeyenlere fırsat, hasret çekenlere vuslat oluyor… Bu nedenledir ki sofralar bolluk ve rahmetle doluyor, ikramlar gerisi arkasına geliyor… Hayır denemiyor. Bu türlü vakitlerde birden fazla kişi kilo denetiminde zorluk yaşıyor. Pekala bu sorunu nasıl aşabiliriz? Evvel Kendinizi Koşullandırın: Karşınızdakileri ikna edebilmeniz için evvel kendinizi ikna etmeniz gerekmektedir. Hane ziyaretlerinde bütün tabağı bitirmeyeceğim.
Sarmalardan en ziyade 5 adet yiyeceğim. Böreklerin porsiyonuna dikkat edeceğim … üzere kendinize sonlar çizin ve bu sonları aşmayın. -Israrlara Karşı Sıhhatinizi Ön Planda Tutun: Sevdikleriniz size duydukları sevgi ve cömertliği sunmak için ellerinden gelen ikramı yapmak isterler.
Bu mevzuda epeyce ısrarlı davranabilirler. Ziyade yeme durumunda sıhhatinizin olumsuz etkilenebileceğini ve rahatsızlık hissedeceğinizi belirtirseniz ısrarcı olmayacaklardır. Bir Seferden Birşey Olmaz: Kurulan en büyük günah cümlelerinden biridir ”bir defadan birşey olmaz”. Aslında o kadar çok şey olur ki, umursanmadığı için fark edilmez. Örneğin kan şekeri yüksek kıymetlerde olan bir kişi, kurban bayramını bahane ederek yediği ölçülere dikkat etmediğinde olumsuz sonuçlarla karşılaşacaktır. Kronik rahatsızlıklarınız varsa katiyetle ” bir defadan birşey olmaz” demeyin. Yediklerinizin İçeriğine ve Kalitesine Dikkat Edin;
Kurban bayramında artan et tüketimiyle bir arada, tükettiğiniz etin ölçüsü ve tipi daha ziyade ehemmiyet taşımaktadır. Kıyma olarak satılan etlerin yağ orantısı neredeyse %40’lara ulaşmaktadır. Modül etlerde ise bu orantı daha düşüktür. Hayvanların besleme kuralları, çeşidi ırkı, yaşı üzere etkenler et kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir. Münhasıran koyun etleri dana etlerine orantıyla daha ziyade yağ binaenaleyh daha ziyade kuvvet içermektedir. Genç, büyüme devrinde olan hayvanların etlerindeki su ölçüsü daha yüksektir. Etin pişirilmesinde kullanılacak usuller etin bağ doku ölçüsüne mütenasip olmalıdır. Örneğin bağ dokusu az olan bir numara kalite etlerin (bonfile, pirzola..) kuru ısıda ızgara, fırın) sistemi ile pişirilmesi mütenasip iken, bağ dokusu ziyade olan etler (kuşbaşı, modül etler..) için nemli ısıda metodu (kendi suyunda, buharda pişirme..) elverişlidir. Yağda kızartma ise sıhhat açısından zararlı tesirler oluşturabileceğinden önerilmemektedir.
Et yemekleri pişirilirken yağ eklenmemesi yeniden sıhhat açısından kıymet taşır. Etlerin kalitesini etkileyen bir vesair öge ise kesim öncesi ve sonrası süreçtir. Kesim öncesi hayvanların 6-12 saat dinlendirilmesi et kalitesinin korunmasında kıymetli rol oynar. Bölümden evvel hayvanların gerilimli olması, kesim sonrası et kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Kesitten acilen sonra etlerin dinlendirilmesi et kalitesinin korunmasında değerlidir. Kurban bayramının heyecanıyla kesilen etler derhal tüketilmekte, bekletilmemektedir. Bu durum etin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı tekliflerimiz eşliğinde bayramınızın öbür bayramlardan daha sağlıklı, bilinçli ve mesrur geçmesini dilerim.
Sarmalardan en ziyade 5 adet yiyeceğim. Böreklerin porsiyonuna dikkat edeceğim … üzere kendinize sonlar çizin ve bu sonları aşmayın. -Israrlara Karşı Sıhhatinizi Ön Planda Tutun: Sevdikleriniz size duydukları sevgi ve cömertliği sunmak için ellerinden gelen ikramı yapmak isterler.
Bu mevzuda epeyce ısrarlı davranabilirler. Ziyade yeme durumunda sıhhatinizin olumsuz etkilenebileceğini ve rahatsızlık hissedeceğinizi belirtirseniz ısrarcı olmayacaklardır. Bir Seferden Birşey Olmaz: Kurulan en büyük günah cümlelerinden biridir ”bir defadan birşey olmaz”. Aslında o kadar çok şey olur ki, umursanmadığı için fark edilmez. Örneğin kan şekeri yüksek kıymetlerde olan bir kişi, kurban bayramını bahane ederek yediği ölçülere dikkat etmediğinde olumsuz sonuçlarla karşılaşacaktır. Kronik rahatsızlıklarınız varsa katiyetle ” bir defadan birşey olmaz” demeyin. Yediklerinizin İçeriğine ve Kalitesine Dikkat Edin;
Kurban bayramında artan et tüketimiyle bir arada, tükettiğiniz etin ölçüsü ve tipi daha ziyade ehemmiyet taşımaktadır. Kıyma olarak satılan etlerin yağ orantısı neredeyse %40’lara ulaşmaktadır. Modül etlerde ise bu orantı daha düşüktür. Hayvanların besleme kuralları, çeşidi ırkı, yaşı üzere etkenler et kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir. Münhasıran koyun etleri dana etlerine orantıyla daha ziyade yağ binaenaleyh daha ziyade kuvvet içermektedir. Genç, büyüme devrinde olan hayvanların etlerindeki su ölçüsü daha yüksektir. Etin pişirilmesinde kullanılacak usuller etin bağ doku ölçüsüne mütenasip olmalıdır. Örneğin bağ dokusu az olan bir numara kalite etlerin (bonfile, pirzola..) kuru ısıda ızgara, fırın) sistemi ile pişirilmesi mütenasip iken, bağ dokusu ziyade olan etler (kuşbaşı, modül etler..) için nemli ısıda metodu (kendi suyunda, buharda pişirme..) elverişlidir. Yağda kızartma ise sıhhat açısından zararlı tesirler oluşturabileceğinden önerilmemektedir.
Et yemekleri pişirilirken yağ eklenmemesi yeniden sıhhat açısından kıymet taşır. Etlerin kalitesini etkileyen bir vesair öge ise kesim öncesi ve sonrası süreçtir. Kesim öncesi hayvanların 6-12 saat dinlendirilmesi et kalitesinin korunmasında kıymetli rol oynar. Bölümden evvel hayvanların gerilimli olması, kesim sonrası et kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Kesitten acilen sonra etlerin dinlendirilmesi et kalitesinin korunmasında değerlidir. Kurban bayramının heyecanıyla kesilen etler derhal tüketilmekte, bekletilmemektedir. Bu durum etin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı tekliflerimiz eşliğinde bayramınızın öbür bayramlardan daha sağlıklı, bilinçli ve mesrur geçmesini dilerim.