Kurban bayramında çokça et tüketiminin ne üzere olumsuz tesirleri bulunuyor?
Münhasıran kalp – damar illeti, kolesterol, diyabet, şişmanlık üzere sıhhat meseleleri olan bireyler için kurban bayramı ziyade ölçüde yağ alımı mealine da geliyor. Al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çokça olduğu için ölçüsüne dikkat ederek tüketilmelidir. Et sindirim çetin olan bir besindir. Bilhassa yeni kesilen hayvan etlerinin sindirimi daha zordur. Yağlı etler, kavurma üzere besinlerin tüketimi bayramda mide ve hazımsıklık şikayetlerini arttırabilir.
Bu periyotta gün içerisinde ne kadar et tüketilmesini öneriyorsunuz?
Sağlıklı bireyler günde 120 gram (4 yumurta büyüklüğünde ) kırımızı et tüketebilirler. Burada kıymetli olan ete uygulanan pişirme metodu ve öğünler içerisindeki istikrardır. Öğlen yemeğinde et yenmişse, akşam yemeği az yağlı etsiz zerzevat yemeği olarak planlanmalıdır. Kalp-damar marazı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyonu, diyabeti olan bireyler bayram mühletince al eti en ziyade 2 öğünde 100 gram tüketebilirler. Bunu da haşlama yahut zerzevat yemeği olarak tercih etmelidirler.
Etin yanında münhasıran yenmesini tavsiye edeceğiniz yiyecekler neler?
Etlerin kuru ısıda uzun mühlet pişmesi protein ve vitamin kayıplarına neden olur. O nedenle zerzevat yemeği olarak eti tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Etlerin yanında zerzevat yemeği yahut salata tüketilmelidir. Bilhassa C vitamininden varlıklı olan maydonoz, sivri biber, domates, mevsim yeşillikleri üzere sebzeler ette bulunan demir mineralinin yararlığını, emilimini arttırdığı için tercih edilmelidir.
Nasıl bir pişirme usulü öneriyorsunuz?
Yüklü olarak ızgara yahut fırında yahut sebzelerle birlikte pişirmeyi öneriyorum. Şayet mangal yapılacaksa et ve mangal ateşi arasındaki aralık 25cm'den az olmamalıdır. Zira etin yanması, ateşe yakın pişirilmesi kanserojen ( kanser yapıcı ) husus oluşumuna neden olur.
Bunun yanında buğulama, haşlama üzere metotlarda tercih edilebilir. Kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalıdır.
Kurban Bayramında kilo almamak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Bayramda beslenme tertibinin değişmesi, ziyaretler, tatlılar derken kilomuzu korumak biraz daha güçlükle elbette. Bayramda uzun saatler aç kalmamaya itina gösterilmeli mümkün olduğunca sık aralıklarla beslenilmelidir. Su içmek ihmal edilmemelidir. Kurban bayramında etin ağır bir formda hayatımıza girmesi zerzevat – meyve tüketimini azaltabiliyor. Bunun için kesinlikle salata, zerzevat yemeği ve meyveler günlük beslenmede mahal almalı, posalı beslenmeye dikkat edilmelidir. Posalı beslenmek tokluk hissini uzatır ve kan şekeri seviyesini istikrarlar. Ziyaretlere aç karnına gidilmemelidir. Münhasıran hamurlu, şerbetli tatlırdan uzak durulmalıdır.
Diyette olanlar kurban bayramında nelere dikkat etsinler?
Kilo vermek için takip ettiğiniz bir diyetiniz varsa bayramda buna sadık olmalısınız. Güne istikrarlı bir kahvaltıyla başlayıp ana ve ara öğünleri atlamadan porsiyon denetimi yaparak diyetinize münasebetli besinleri tüketebilirsiniz. Şayet kilo vermek istiyorsanız ziyaretlerdeki ikramlara hayır demelisiniz. Şayet buna gücünüz yoksa sütlü tatlı yahut hafif bir peynirli börek kaçamağı yapabilirsiniz. Bundan sonraki öğünden kısarak elbette...
Münhasıran kalp – damar illeti, kolesterol, diyabet, şişmanlık üzere sıhhat meseleleri olan bireyler için kurban bayramı ziyade ölçüde yağ alımı mealine da geliyor. Al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çokça olduğu için ölçüsüne dikkat ederek tüketilmelidir. Et sindirim çetin olan bir besindir. Bilhassa yeni kesilen hayvan etlerinin sindirimi daha zordur. Yağlı etler, kavurma üzere besinlerin tüketimi bayramda mide ve hazımsıklık şikayetlerini arttırabilir.
Bu periyotta gün içerisinde ne kadar et tüketilmesini öneriyorsunuz?
Sağlıklı bireyler günde 120 gram (4 yumurta büyüklüğünde ) kırımızı et tüketebilirler. Burada kıymetli olan ete uygulanan pişirme metodu ve öğünler içerisindeki istikrardır. Öğlen yemeğinde et yenmişse, akşam yemeği az yağlı etsiz zerzevat yemeği olarak planlanmalıdır. Kalp-damar marazı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyonu, diyabeti olan bireyler bayram mühletince al eti en ziyade 2 öğünde 100 gram tüketebilirler. Bunu da haşlama yahut zerzevat yemeği olarak tercih etmelidirler.
Etin yanında münhasıran yenmesini tavsiye edeceğiniz yiyecekler neler?
Etlerin kuru ısıda uzun mühlet pişmesi protein ve vitamin kayıplarına neden olur. O nedenle zerzevat yemeği olarak eti tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Etlerin yanında zerzevat yemeği yahut salata tüketilmelidir. Bilhassa C vitamininden varlıklı olan maydonoz, sivri biber, domates, mevsim yeşillikleri üzere sebzeler ette bulunan demir mineralinin yararlığını, emilimini arttırdığı için tercih edilmelidir.
Nasıl bir pişirme usulü öneriyorsunuz?
Yüklü olarak ızgara yahut fırında yahut sebzelerle birlikte pişirmeyi öneriyorum. Şayet mangal yapılacaksa et ve mangal ateşi arasındaki aralık 25cm'den az olmamalıdır. Zira etin yanması, ateşe yakın pişirilmesi kanserojen ( kanser yapıcı ) husus oluşumuna neden olur.
Bunun yanında buğulama, haşlama üzere metotlarda tercih edilebilir. Kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalıdır.
Kurban Bayramında kilo almamak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Bayramda beslenme tertibinin değişmesi, ziyaretler, tatlılar derken kilomuzu korumak biraz daha güçlükle elbette. Bayramda uzun saatler aç kalmamaya itina gösterilmeli mümkün olduğunca sık aralıklarla beslenilmelidir. Su içmek ihmal edilmemelidir. Kurban bayramında etin ağır bir formda hayatımıza girmesi zerzevat – meyve tüketimini azaltabiliyor. Bunun için kesinlikle salata, zerzevat yemeği ve meyveler günlük beslenmede mahal almalı, posalı beslenmeye dikkat edilmelidir. Posalı beslenmek tokluk hissini uzatır ve kan şekeri seviyesini istikrarlar. Ziyaretlere aç karnına gidilmemelidir. Münhasıran hamurlu, şerbetli tatlırdan uzak durulmalıdır.
Diyette olanlar kurban bayramında nelere dikkat etsinler?
Kilo vermek için takip ettiğiniz bir diyetiniz varsa bayramda buna sadık olmalısınız. Güne istikrarlı bir kahvaltıyla başlayıp ana ve ara öğünleri atlamadan porsiyon denetimi yaparak diyetinize münasebetli besinleri tüketebilirsiniz. Şayet kilo vermek istiyorsanız ziyaretlerdeki ikramlara hayır demelisiniz. Şayet buna gücünüz yoksa sütlü tatlı yahut hafif bir peynirli börek kaçamağı yapabilirsiniz. Bundan sonraki öğünden kısarak elbette...