Bayramlarda ailelerin bir araya gelmesi, eş-dost-akraba ziyaretleri, ziyaretler için itinayla hazırlanmış yiyecekler öğün saatlerini, porsiyon ölçülerini, besin seçimlerini elhasıl beslenme sistemini büyük ölçüde etkiliyor. Kurban bayramında tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de artması nedeniyle beslenmeye 2 kat daha dikkat edilmesi gerekiyor. Et ve tatlı tüketiminin artması nedeniyle kolesterol, şeker illeti, kalp-damar illetleri, yüksek tansiyon ve obezite üzere sıhhat sorunları olanlar için beslenme ayrıyeten ehemmiyet arz etmektedir.
Sağlıklı bir bayram geçirmek için gerçek besin seçimi, azık güvenliği, kurbanlık kısımlarının gerçek formda yapılması, etlerin saklanması, hazırlanması, pişirilmesi konusunda bilinçli davranılmalıdır.
Etlerde hastalık riskini ortadan kaldırın.
Kurbanlık satın alırken dikkat edilecek en kıymetli nokta kurbanlığın veteriner denetiminden geçmiş olmasıdır. Vesair değerli nokta da kurbanlık bölümünün veteriner denetiminin sağlandığı tutarlı ortam ve kaidelerde yapılmasıdır. Şayet etler münasip koşullarda kesilmez, sahih pişirilmez ve iyi koşullarda saklanmaz ise hayvanlardan kişilere zoonoz dediğimiz tüberküloz, şarbon, salmonella üzere illetler bulaşabilmektedir.
Kurban etini bekletin, sindirimi kolaylaştırın.
Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten acilen sonra tüketilmesi gelmektedir, Hayvanlardaki mikroorganizmalar bölümden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan birinci kesildiğinde rigor motris olarak isimlendirdiğimiz vefat sertliği olur. Bilhassa mide ve barsak rahatsızlıkları olan insanların dikkat etmesi gereken bir bahis da budur. Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 kademede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır. Böylelikle et hem daha lezzetli hem de hazmı daha kolay olur.
Etin Besin Pahasını Koruyun
Kurban bayramında, etin tüketim ölçüsünün yanı sıra pişirme sistemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara üzere yollar tercih edilmeli, kızartmalar, kavurmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun vade pişirme ve kızartma sistemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi yahut tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir sistemdir.
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ek yağ eklenmemelidir. Mahsusen kuyruk yağı yahut tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak biçimde ayarlanmalıdır.
Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının ziyade olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.
Kurban Etleri Nasıl Saklanmalıdır ?
Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sıhhati açısından çok değerlidir. Kurban etleri, büyük kesimler halinde değil, birer yemeklik olacak formda küçük modüllere ayrılarak buzdolabı poşetine konularak buzdolabının buzluk kısmında yahut derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu halde hazırlanan etler, buzlukta -2 raddede birkaç hafta, -18 kademe derin dondurucuda ise daha uzun müddetle saklanabilir.
Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi birtakım "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sıhhatimizi tehdit eder. Çözünen et derhal pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak formda değil, buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi gayesiyle uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme üzere usuller, insan sıhhati açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.
Tatlı Tercihiniz Değerli
Bayram günlerinin vazgeçilmezi tatlı ve çikolatadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olan tatlı ve şekerlemeler kronik marazı olanlar, sıhhatine dikkat edenler ve kilo denetimi yapanlar için kaçınılması gereken gruptadır. Misafirlere meyve salataları, dondurmalı meyve tatlıları yahut sütlü tatlılar ikram edilebilir.
İçecek Olarak Suya Yük Verin.
Su metabolizmanın devamı, sıhhati ve arınması için çok kıymetlidir. Bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içeceklere hayır denilebilmeli, daha fazla suya tartı verilmelidir.
Ziyade çay ve kahve tüketimi uykusuzluk, kalpte ritim bozuklukları, mide meselelerine sebep olabileceğinden bu çeşit içecekler tüketilirken ölçü sınırlaması yapılmalıdır. Günlük kafein alımını aşmamak için günde 2 fincandan çokça kahve tüketilmemeli ve açık çay tercih edilmelidir.
Hazmı kolaylaştırmak için bitki çaylarına yönelin.
Bayramda oluşabilecek sindirim sorunlarını önlemek için sindirimi destekleyici bitki çaylarından tüketilebilir. Rezene, papatya, melisa, anason, yeşil çay size bu hususta yardımcı olacaktır.
Umumi Teklifler:
Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.
Az ve sık aralıklarla beslenin.
Gerçek besinleri seçerek beslenmeye itina gösterin.
Çikolatalar, şerbetli tatlılar konumuna sütlü tatlıları, dondurmalı yahut meyve tatlılarını (elma, armut tatlısı) tercih edin.
Tabağınızın dörtte birini al et kalan kısmını ise zerzevat yemekleri ve salatadan oluşturun, Bunun yanında tam buğday ekmeği, bulgur pilavı yahut kepekli makarna tüketmeyi unutmayın.
İkramlarla ve çokça yemeyle bozulan bağırsak hareketlerinizi sisteme koymak için ara öğünlerde meyve tüketimine ehemmiyet verin. Meyvelerinizi yeterli yıkadıktan sonra kabuklu tüketmeye itina gösterin..
Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.
Bayram ziyaretine gitmeden evvel meskeninizde yemeğinizi yahut ara öğününüzü kesinlikle tüketin. Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin.
Bayram tatilini fırsata çevirerek, fizikî aktivitenizi kesinlikle arttırın.
Bayramda tatile çıkan bireyler, açık büfelerde dikkatli olun, sağlıklı beslenme kurallarını unutmayın.
Sağlıklı bir bayram geçirmek için gerçek besin seçimi, azık güvenliği, kurbanlık kısımlarının gerçek formda yapılması, etlerin saklanması, hazırlanması, pişirilmesi konusunda bilinçli davranılmalıdır.
Etlerde hastalık riskini ortadan kaldırın.
Kurbanlık satın alırken dikkat edilecek en kıymetli nokta kurbanlığın veteriner denetiminden geçmiş olmasıdır. Vesair değerli nokta da kurbanlık bölümünün veteriner denetiminin sağlandığı tutarlı ortam ve kaidelerde yapılmasıdır. Şayet etler münasip koşullarda kesilmez, sahih pişirilmez ve iyi koşullarda saklanmaz ise hayvanlardan kişilere zoonoz dediğimiz tüberküloz, şarbon, salmonella üzere illetler bulaşabilmektedir.
Kurban etini bekletin, sindirimi kolaylaştırın.
Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten acilen sonra tüketilmesi gelmektedir, Hayvanlardaki mikroorganizmalar bölümden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan birinci kesildiğinde rigor motris olarak isimlendirdiğimiz vefat sertliği olur. Bilhassa mide ve barsak rahatsızlıkları olan insanların dikkat etmesi gereken bir bahis da budur. Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 kademede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır. Böylelikle et hem daha lezzetli hem de hazmı daha kolay olur.
Etin Besin Pahasını Koruyun
Kurban bayramında, etin tüketim ölçüsünün yanı sıra pişirme sistemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara üzere yollar tercih edilmeli, kızartmalar, kavurmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun vade pişirme ve kızartma sistemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi yahut tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir sistemdir.
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ek yağ eklenmemelidir. Mahsusen kuyruk yağı yahut tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak biçimde ayarlanmalıdır.
Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının ziyade olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.
Kurban Etleri Nasıl Saklanmalıdır ?
Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sıhhati açısından çok değerlidir. Kurban etleri, büyük kesimler halinde değil, birer yemeklik olacak formda küçük modüllere ayrılarak buzdolabı poşetine konularak buzdolabının buzluk kısmında yahut derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu halde hazırlanan etler, buzlukta -2 raddede birkaç hafta, -18 kademe derin dondurucuda ise daha uzun müddetle saklanabilir.
Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi birtakım "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sıhhatimizi tehdit eder. Çözünen et derhal pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak formda değil, buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi gayesiyle uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme üzere usuller, insan sıhhati açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.
Tatlı Tercihiniz Değerli
Bayram günlerinin vazgeçilmezi tatlı ve çikolatadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olan tatlı ve şekerlemeler kronik marazı olanlar, sıhhatine dikkat edenler ve kilo denetimi yapanlar için kaçınılması gereken gruptadır. Misafirlere meyve salataları, dondurmalı meyve tatlıları yahut sütlü tatlılar ikram edilebilir.
İçecek Olarak Suya Yük Verin.
Su metabolizmanın devamı, sıhhati ve arınması için çok kıymetlidir. Bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içeceklere hayır denilebilmeli, daha fazla suya tartı verilmelidir.
Ziyade çay ve kahve tüketimi uykusuzluk, kalpte ritim bozuklukları, mide meselelerine sebep olabileceğinden bu çeşit içecekler tüketilirken ölçü sınırlaması yapılmalıdır. Günlük kafein alımını aşmamak için günde 2 fincandan çokça kahve tüketilmemeli ve açık çay tercih edilmelidir.
Hazmı kolaylaştırmak için bitki çaylarına yönelin.
Bayramda oluşabilecek sindirim sorunlarını önlemek için sindirimi destekleyici bitki çaylarından tüketilebilir. Rezene, papatya, melisa, anason, yeşil çay size bu hususta yardımcı olacaktır.
Umumi Teklifler:
Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.
Az ve sık aralıklarla beslenin.
Gerçek besinleri seçerek beslenmeye itina gösterin.
Çikolatalar, şerbetli tatlılar konumuna sütlü tatlıları, dondurmalı yahut meyve tatlılarını (elma, armut tatlısı) tercih edin.
Tabağınızın dörtte birini al et kalan kısmını ise zerzevat yemekleri ve salatadan oluşturun, Bunun yanında tam buğday ekmeği, bulgur pilavı yahut kepekli makarna tüketmeyi unutmayın.
İkramlarla ve çokça yemeyle bozulan bağırsak hareketlerinizi sisteme koymak için ara öğünlerde meyve tüketimine ehemmiyet verin. Meyvelerinizi yeterli yıkadıktan sonra kabuklu tüketmeye itina gösterin..
Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.
Bayram ziyaretine gitmeden evvel meskeninizde yemeğinizi yahut ara öğününüzü kesinlikle tüketin. Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin.
Bayram tatilini fırsata çevirerek, fizikî aktivitenizi kesinlikle arttırın.
Bayramda tatile çıkan bireyler, açık büfelerde dikkatli olun, sağlıklı beslenme kurallarını unutmayın.