Son konular

Küresel ısınma ve etkileri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
GLOBAL ISINMA VE TESIRLERI

İngiltere hükümeti tarafından yaptırılan bir araştırmaya nazaran global ısınma göçmen kuşlarda dahil bir çok hayvan tipinin tükenmesine yol açabilir denilmektedir. Raporda global ısınmanın şimdiden birtakım kuşların ve öteki birtakım hayvanların göç yollarında değişikliğe yol açtığı kaydedilmektedir. Mütehassıslar şimdiye kadar kuşlar, balıklar ve deniz kaplumbağalarının göç yollarında global ısınma nedeniyle oluşan bir çok değişikliği saptamış durumdadırlar. Halkalı yağmur kuşu üzere kimi balıkçıl kuş çeşitleri artık kış mevsimlerini İngilterenin garp sahili tarafına şark sahillerinde geçirmeye başlamışlardır. Evvelden yazları İngilterede geçirip kışları güneye göç eden kimi kuş tipleri artık büyün yılı İngilterede geçirmeye başlamışlardır.

Kutup ayıları ve fokların doğal muhitleri kuzey kutbundaki buzulların erimesiyle giderek yok olmaktadır.

Deniz sıcaklığındaki küçük değişiklikler bile örneğin bir çok deniz canlısının besinlerini oluşturan plankton ölçüsünde kıymetli değişiklikler yaratarak bir çok hayvanın kaderinde kıymetli rol oynamaktadır.

Deniz seviyesindeki yükselme, deniz kaplumabağalarının yumurtalarını bıraktıkları kumsalları yok etmeye başlamıştır. Foklar ile balıkçıl kuşları da kumsal tabiatının yok olmasından fevkalede etkilenmeye başlamışlardır.

Birtakım nahiyelerde artan kuraklık su kuşlarının göç yolundaki konaklama taraflarının yok olmasına yol açmıştır. Sahra çölünün genişlemesi, uzun bir göç yolu olan kırlangıç üzere göçmen kuş tiplerinin yolda su içme sürecini (su ikmali yapmasını) güçleştirmektedir.
Birkaç yıl öncesine kadar global ısınmadan ve iklim değişikliğinden bahseden bilim kişileri ya başı bilimkurguya yatkın küçük beşerler, gereksiz, kötümser yada ’’ aman bunlar et, tavuk da yemiyor ’’ denen marjinal yaratıklar olarak görülürdü.
Bilhassa ; geç gelen kış mevsimi ve kar yağışı, istikrarı şaşırmış yağmurlar, erken tomurcuklanıp meyve ümidi vermeyen ağaçlar, kış uykusuna yatmayan ayılar, eriyen buz kütleleri, boğulan kutup ayıları ve foklar, haritadan yok olan ada haberlerini devir içinde gazetelerde görürseniz artık şaşırmayın.

Kaçkarlarda ve Hakkari’ de buzulların % 9 u eriyor. Konya ovasında kuraklık başlıyor. Tuz gölü kurumaya başlıyor. Bütün bunlar global ısınmanın bir sonucu. Derhal tedbir alınmalıdır.

Tropik marazlar geliyor, bilhassa sıtma, garp nil ateşi, şarkçıbanı üzere tropikal marazların artışından kelam edilebilir. Bunlar tropik ortamlarda sivrisinek üzere vektörler dediğimiz küçük hayvanlarla bulaşan hastalıklardır. İklim değişikliğiyle tropikal ortam daha şimdiden ılıman ortama sahih 200 km kadar genişlemiş durumdadır ve malesef tedbirler alınmazsa daha da genişlemeye devam edecektir.
2. büyük tesir kuraklık ve içme suyunun ehliyetsiz hale geliş olacaktır. Bu da suyla bulaşan tifo, kolera, dizanteri üzere marazların yaygınlaşması riskini doğuracaktır. İshalli illetlerin artışı, bebek ve evlat vefatlarını yükseltme tehlikesi taşımaktadır.
Son yapılan araştırmalardan biri İngilterenin ürettiği CO2 gazının % 4 e yakın bir kısmından yiyecek ve içecek sanayisini sorumlu tutmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda daha az CO2 üretimine neden olacak teknolojik gelişmeler beklenmektedir. Daha düşük seviyede CO2 gazı üretmek için yeni jenerasyon buzdolapları, pişirme araç gereçleri ve teknikleri üzere teknolojik gelişmelerin olması gerekmektedir.
Sair yandan değişen iklim koşulları tarım teknolojilerinde yeniliklere gebedir. İnsanlık açısından kuşkuyla yaklaşılan genetik değişime uğramış (GDO – genetiği değiştirilmiş organizmalar) tarım eserleri (tahıl, bitki tohumları vb.) kendi başına bir sanayi haline gelmiş durumdadır ve daha da çok yaygınlaşacaktır. GDO lu tohumları kullanan çiftçilere Biyotek çiftçi denilmektedir. Biyotek çiftçilerin sayısı yerkürede şu anda 8.5 milyon dolayındadır gelgelelim önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu sayının 20 milyona çıkacağı iddia edilmektedir.

Şarap sanayisi paniklemiş durumdadır. Çünkü âlâ kalite şarap üretimi için gereken tutarlı hava koşulları, ısı ve nem orantıları global ısınma nedeniyle artık yok tıp.
Yüksek ısılarda şaraplık üzüm bitkisinin fotosentez meşakkati çektiği, şekerin parçalandığı ve hasebiyle üzümü kaliteli şarap üzümü olmaktan çıkardığı bilinmektedir. Sibiryada bile yetişebilen genetiği ile oynanış (GDO) üzümlerden elde edilmiş şarapları yakında piyasada satılırken görürseniz sakın şaşırmayınız.

Avrupada ve A.B.D. de ’’ Hayvancılık sanayisinin metan gazı ve CO2 üretimine eği ve bunun azaltılması araştırmaları ’’ ismi altında konferanslar düzenlenmektedir. İleriki devirlerde kimbilir yediğimiz et nasıl bir değişecek ?
Tropik yerlerden başlayarak üretim mevsimi kısalmaları milyarlarca insanın bırakın yeme – içme adetlerini, hayatta kalma koşullarını etkileyecektir.
Organik tarım usulleriyle üretilmiş yiyecek ham unsurları yani zerzevat, meyve ve tahıllar çok revaçtadır.

Bilim kişileri global ısınmanın 2100 yılından itibaren yerkürenin yarısına yakınında görülmemiş kuraklıklara yol açacağını öngörmektedir.

Global ısınma mahsusen gelişmekte olan devletlerde tarım üretiminde ve içme suyunda ani düşüşe neden olacak buda yüz milyonlarca insan için bulaşıcı hastalık riskini beraberinde getirecektir.

Yağmurların azalması birçok yoksul devlette hayvancılık için büyük öenem taşıyan otlakların kurumasına yol açacak, otlakların kuruması da hayvanların ölmesine ve hayvancılıkla geçimini sağlayan göçer kişilerin açlıkla karşı zıdda kalmasına neden olacaktır. Kimi icmallere nazaran kuraklık afrikada kabileler arasında çatışmaların da önünü açacaktır. Mahsusen Etiyopya, Somali ve Tanzanya da 11 milyon insan yine açlık riskiyle karşı zıdda kalacaktır.

Bilim kişileri kuraklık iddiası yaparken global ısınmanın yağmur rejimine tesirini ve sıcaklığın artışını 2 parametre olarak ele almaktadırlar. Bu sayede global ısınmanın farklı tesirlerinin birbirlerine bütünleşik tesiri hesaba katılmış olmaktadır. Araştırmaya nazaran çok kuraklığa maruz kalacak alan 2100 yılında şimdiki % 3 orantısından % 30 a çıkacaktır.

Bilim kişileri, buz çağından sonra vahşi atların ve mamutların soylarının tükenmesinin nedeninin kişilerin avlanması değil global ısınma olduğunu ileri sürmektedirler.
Global ısınma kuşları aç bırakacaktır. Global ısınma tabiattaki avcı – hayvan – yem istikrarını bozacaktır. Birtakım kuş tiplerinin yemleri olan tırtılları bulamaması sonucunda soyları yok olma tehlikesiyle karşı zıdda durumdadır.

Ayılarda global ısınmaya uydular.İspanyol bilim kişileri, İspanyanın kuzey dağlık kesimlerinde yayılım gösteren boz ayıların kış uykusu nizamlarının bozulduğunu açıkladılar. Nahiyede yaşayan ve daima olarak izlenen ayılardan birkaç dişi ayı, yavrularıyla birlikte uyanık ve faal halde görülmüştür.
Sağlıklı günler dileği ile...

Bilirkişi Dr.Ali AYYILDIZ
Veteriner Doktoru – İnsan Anatomisi Eksperi Dr.
 
Üst Alt